Γυμνάσιο Αλιστράτης : εργασία Τοπικής Ιστορίας


«ΕΞΕΡΕΥΝΩ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΙΣΤΡΑΤΗΣ»
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Στα πλαίσια της τοπικής ιστορίας της Γ’ γυμνασίου κατασκευάσαμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, με τη βοήθεια του οποίου ανακαλύψαμε την πόλη μας και γενικότερα το Δήμο Αλιστράτης από αρχαιολογική, ιστορική και περιβαλλοντική πλευρά. Για να φτιάξουμε τις ερωτήσεις του παιχνιδιού, μελετήσαμε όλα τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε, συζητήσαμε θέματα συμπεριφοράς και κωδικοποιήσαμε τα συμπεράσματά μας. Οι κόκκινες καρτέλες περιλαμβάνουν ερωτήσεις γνωστικού περιεχομένου σχετικά με την Αλιστρτάτη και την ευρύτερη περιοχή. 
Οι πράσινες καρτέλες περιλαμβάνουν ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, που οδηγούν σε κάποια πληροφορία σχετικά με το Δήμο Αλιστράτης.
Το παιχνίδι παίζεται με 2 – 4 παίκτες ή ομάδες. Η κίνηση των παικτών ή των ομάδων γίνεται τόσο με το ζάρι, όσο και με τις καρτέλες, όπου βρίσκεται και το παιδαγωγικό ενδιαφέρον του παιχνιδιού. Παίζοντας, διαπιστώσαμε τι μάθαμε μέσα από την έρευνά μας. Παίξτε κι εσείς για να γνωρίσετε καλύτερα το Δήμο Αλιστράτης!
Στο παιχνίδι μας υπάρχει μια διαδρομή στην πόλη της Αλιστράτης με αρχή (αφετηρία) και τέλος. Ξεκινάμε από το Δημαρχείο και σκοπός μας είναι διασχίζοντας τους δρόμους της πόλης να φτάσουμε στο σπήλαιο . Οι παίκτες ρίχνουν το ζάρι. Αρχίζει αυτός που φέρνει το μεγαλύτερο αριθμό και κινεί το πιόνι του τόσες θέσεις, όσες δείχνει ο αριθμός του ζαριού. Όταν κάποιος παίκτης φτάσει σε κόκκινη θέση, πρέπει να απαντήσει σε μια ερώτηση κόκκινης καρτέλας, που του την απευθύνει ο διπλανός του. Αν απαντήσει στην ερώτηση, προχωράει μπροστά όσες θέσεις λέει η καρτέλα. Αν όχι, πηγαίνει τόσες θέσεις πίσω. Όταν ο παίκτης φτάσει σε πράσινη θέση, πρέπει να απαντήσει σε μια ερώτηση πράσινης καρτέλας, που του την απευθύνει ο διπλανός του. Διαλέγει τη μία από τις τρεις απαντήσεις. Αν απαντήσει σωστά, προχωράει μπροστά όσες θέσεις γράφει η καρτέλα. Αν όχι, πηγαίνει τόσες θέσεις πίσω. Οι σωστές απαντήσεις αναγράφονται στις καρτέλες. Νικητής είναι αυτός που θα φτάσει πρώτος στο τέρμα.

Καλή διασκέδαση!

Η Γ΄τάξη του Γυμνασίου Αλιστράτης

Σχολικό Έτος 2009 – 2010


Δείτε την ενδιαφέρουσα παρουσίαση:http://www.slideshare.net/dorabaga/office-2003-5540322

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΣΙΡΙΣ - SIRIS Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template