To kalo podariko!



Ο πεντάλογος του καλού ποδαρικού (και στην online εκδοχή του) :

1) Αυτός που κάνει το ποδαρικό, πρέπει οπωσδήποτε να χτυπήσει το κουδούνι ή την πόρτα και όχι να ανοίξει με δικά του κλειδιά (τι γίνεται τώρα στην περίπτωση ενός blog, κομμάτι δύσκολο το κόβω να ελέγξω την online είσοδο!)
 
2) Κρατάει το ρόδι με το δεξί του χέρι. Αν τα άτομα που κάνουν το ποδαρικό είναι περισσότερα από ένα, τότε θα πρέπει να έχουν ένα μόνο ρόδι, το οποίο θα αγγίζουν όλοι μαζί με το δεξί τους χέρι. ( σκέφτομαι τώρα ρόδια και ζουμιά πάνω στην οθόνη και τα πλήκτρα, και μάλλον για comment - τρισάγιο με βλέπω!)

3) Μπαίνει μέσα στο σπίτι με το δεξί πόδι. Σε κάποιες περιοχές, τον βάζουν να πατήσει με αυτό ένα σίδερο για να είναι όλοι “σιδερένιοι” και υγιείς μέσα στο σπίτι. Στη συνέχεια πετάει με δύναμη το ρόδι στο πάτωμα για να σπάσει και να πεταχτούν οι κόκκινες ρώγες του στο εσωτερικό του σπιτιού (γεγονός που δημιουργεί ένα πρόβλημα στις νοικοκυρές, αλλά η παράδοση είναι παράδοση!) (να δεις πρόβλημα που δημιουργεί στα ηλεκτρονικά μας σπίτια! Να γράψει κάποιος την πρώτη λέξη με το αριστερό, και άντε μετά να μαζέψεις κόσμο...)

4) Την ώρα που σπάζει το ρόδι λέει δυνατά την ευχή : “όσες ρώγες έχει το ρόδι, τόση υγεία, ευτυχία και χαρά να έχει το σπίτι μας και τόσα χρήματα η τσέπη μας όλη τη χρονιά!”. (πολύ φοβάμαι την γκρίνια που είναι ενδημική στο συνάφι μας, και τότε τι κάνουμε;)
 
5) Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, κοιτούν τις ρώγες που έχουν βγει από το σπασμένο ρόδι και τις ερμηνεύουν αναλόγως. Όσο πιο γερές και κόκκινες είναι, τόσο πιο ευλογημένος θα είναι ο νέος χρόνος για το σπιτικό.(κάποιο καλό σχόλιο παρακαλώ, αλλιώς ό,τι και να πει ο Τειρεσίας...)

 6) Αμέσως μετά, οι σπιτονοικοκύρηδες προσφέρουν στον άνθρωπο που έκανε το ποδαρικό ένα κέρασμα – παλιά συνήθιζαν να δίνουν γλυκό του κουταλιού- ενώ αν είναι παιδί, τον ανταμείβουν με ένα χρηματικό ποσό- όπως κάνουμε στα κάλαντα. (Α, όλα κι όλα! Τέτοιες μέρες μεγαλοψυχία: το πρώτο σχόλιο θα γίνει κύριο θέμα μας!)
 
Είτε πιστεύετε, είτε όχι, στις παραδόσεις, σας ευχόμαστε ολόψυχα να έχετε μία καλή χρονιά! kai emeis to idio!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΣΙΡΙΣ - SIRIS Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template