ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


   Τέλειωσε στις 28 Ιανουαρίου ο κύκλος των βιωματικών θεατρικών μαθημάτων για εκπαιδευτικούς, που υλοποίησαν ο σκηνοθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών κ.Θοδωρής Γκόνης και ο σκηνοθέτης κ.Τάσος Ράτζος  με θέμα: Ανάγνωση κειμένου και Απ’ το παιχνίδι στη δημιουργία: παίζοντας με τα ελληνικά λαϊκά παραμύθια, που συνδιοργάνωσε το Γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης Δ/θμιας Εκ/σης ν.Σερρών με το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών.
   Γιορτάσαμε τη συνεργασία και τη φιλία που προέκυψε μέσα απ’ αυτά τα “μαθήματα”, τσουγκρίζοντας τα ποτήρια μας το βράδυ της Παρασκευής στο ζεστό περιβάλλον μιας ταβέρνας. Μια ομάδα από 25 γυναίκες (γιατί μόνο άραγε;) εκπαιδευτικούς θυμηθήκαμε (για να στεριώσουμε στη μνήμη μας και να καταξιώσουμε στην καρδιά μας) τις πολλές ιδιαίτερες στιγμές τους:
·       τα βιωματικά παιχνίδια, που μας έμαθαν να στηριζόμαστε και να εμπιστευόμαστε τον άλλον, να λειτουργούμε ως ομάδα και να συντονιζόμαστε στον παλμό του διπλανού,
·       τις ασκήσεις χαλάρωσης, που μας βοήθησαν να εστιάσουμε στο σώμα μας, να καταλάβουμε την υποτιμημένη δυναμική του και να παρατηρήσουμε το συμβολισμό των στάσεών του,
·       το θεατρικό παιχνίδι – μάθημα, που ήταν και το κεντρικό ζητούμενο του σεμιναρίου. Χρησιμοποιήσαμε  ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια για να διεισδύσουμε στις τεχνικές της ηθοποιΐας και της σκηνοθεσίας. Μάθαμε να αφηγούμαστε με τη γνησιότητα του προσωπικού βιώματος μια ιστορία και να μπαίνουμε στο χώρο της φαντασίας, προσπαθώντας να την αναπαραστήσουμε στα μάτια των άλλων. Συνεργαστήκαμε, μαζευτήκαμε βραδάκι στα σπίτια μας, φτιάξαμε γλυκά και ξαναγευτήκαμε τη χαρά της παρέας και τη φιλία, που η ενήλικη σοβαροφάνειά μας είχε ξεχάσει.
·       Τις συζητήσεις στο τέλος κάθε βιωματικής άσκησης, που μετέφραζαν σε γνώση- με προεκτάσεις εκπαιδευτικής εφαρμογής- ό,τι είχαμε προηγουμένως ζήσει.
   “Βγήκαμε” πλουσιότερες απ’ αυτή την εμπειρία, ως άνθρωποι και ως εκπαιδευτικοί, γιατί βγήκαμε απ’ τους εαυτούς μας και ενωθήκαμε με τους άλλους.
   Θέλω να ευχαριστήσω το φίλο και συνάδελφο Γιώργο Αποστολίδη, Υπεύθυνο Πολιτιστικών Θεμάτων και Καλλιτεχνικών Αγώνων,  που μας έδωσε την ευκαιρία να συμμετέχουμε σε ένα τόσο ποιοτικό σεμινάριο.

   Δώρα Μπαγανά

  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΣΙΡΙΣ - SIRIS Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template