Μαθήματα κλασσικής παιδείας «Ηρακλής: Σκοτεινός – Φωτεινός Ήρωας» με εισηγητή τομέλος του Δ.Σ Θωμά Νότα.


Μαθήματα κλασσικής παιδείας «Ηρακλής: Σκοτεινός – Φωτεινός Ήρωας»
Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, στο Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο, στις 19:00

Από το Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο
Εισηγητής: Θωμάς Νότας, φιλόλογος


Με τον Ηρακλή, τον πιο σπουδαίο ήρωα της Ελληνικής Μυθολογίας, θα ασχοληθεί με την εισήγηση του, στο δεύτερο μάθημα (19-10-11) ο σταθερός συνεργάτης μας, κ. Θωμάς Νότας, από τη νεότερη γενιά των φιλόλογων της περιοχής μας.
Ο Ηρακλής αποτελεί μια ιδιότυπη περίπτωση στον αρχαιοελληνικό κόσμο. Η δύναμη του ασυνήθιστα μεγάλη και η καταγωγή του ιδιόμορφη. Δεν είναι μόνο άνθρωπος,  γιατί πατέρας του είναι ο Δίας. Δεν είναι μόνο Θεός, γιατί μητέρα του είναι θνητή , η Αλκμήνη. Βρίσκεται επομένως σ’ ένα σταυροδρόμι: στον Όλυμπο και στα Τάρταρα, είναι ημίθεος, αλλά και φάντασμα του Άδη.
Η εισήγηση του κ. Νότα, ξεκινώντας από την επική παράδοση και περνώντας στο χώρο της τραγωδίας, με σταθμούς τον Ηρόδοτο, τον Ξενοφώντα, τον Λουκιανό και τον Απολλόδωρο, παρουσιάζει, μέσα από την παράθεση κειμένων, την σκοτεινή και φωτεινή διάσταση του ήρωα. Ένα δυναμικό  ιδεώδες  που ανταποκρινόταν σε μία από τις βαθύτερες επιθυμίες του ανθρώπου: την Αθανασία.
Από την νεότερη γενιά των φιλολόγων της περιοχής μας ο Θωμάς Νότας, με επιστημοσύνη, εργατικότητα και ήθος συμμετέχει στον αγώνα των νέων μας για μόρφωση μέσα από το χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Με τις ουσιαστικές και γοητευτικές εισηγήσεις του στο πνευματικό μας συμπόσιο , συντελεί στην πνευματική απόλαυση των συμπολιτών μας – μαθητών των μαθημάτων Κλασικής Παιδείας και στην αναβάθμιση του πολιτιστικού επιπέδου της τοπικής κοινωνίας.
Κατά τη φετινή διδακτική περίοδο (2011-2012) θα γίνει στροφή και προς την πνευματική παραγωγή του νεότερου Ελληνισμού. Και τούτο διότι παρά τις περιπέτειες , τις δυσκολίες και τις αδυναμίες της κρατικής υπόστασης και πολιτικής λειτουργίας του νεότερου Ελληνισμού, η πνευματική παραγωγή του νεότερου Ελληνισμού,  σαν από γονιδιακή κληρονομιά, παράγει αξιόλογα πνευματικά δημιουργήματα , αντάξια του μοναδικού προγονικού πολιτισμού.
Δημοτικό Τραγούδι, Σολωμός, Καβάφης και άλλοι  μέχρι την νεότερη πνευματική παραγωγή θα παρουσιαστούν από πνευματικούς ανθρώπους της περιοχής μας, αλλά και από διακεκριμένους πνευματικούς ανθρώπους και δημιουργούς της Χώρας μας.
 
Τα μαθήματα  γίνονται κάθε Τετάρτη, ώρα 7μμ στο Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Χορηγός, η Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΣΙΡΙΣ - SIRIS Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template