38ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΕΦ





Στο γραφικό Βόλο φιλοξενήθηκε φέτος το 38ο συνέδριο της ΠΕΦ. Μια ομάδα από μας ταξίδεψε στη Μαγνησία και σας μεταφέρει τις εντυπώσεις της.
  Το συνέδριο ήταν αφιερωμένο στον Αισχύλο και είχε 38 (!) εισηγήσεις, όπως και τα χρόνια του, μάλλον πολλές, όπως και ο Πρόεδρος της ΠΕΦ, Αν. Στέφος, παρατήρησε. Τα θέματα των εισηγήσεων ήταν -οργανωμένα διαφορετικά- περίπου τα παρακάτω :
·         Η εικόνα του Αισχύλου στην Ποιητική του Αριστοτέλη και στους Βατράχους του Αριστοφάνη
·         Θέματα στον Αισχύλο: η ελευθερία της ανθρώπινης βούλησης / η ενοχή των θνητών / όνειρα και χρησμοί / ικεσία και ικέτες / ο νόμος της τιμωρίας και της συγχώρεσης στη συμπλοκή θεών- ανθρώπων / το τραγικό στοιχείο / ο χειρισμός του μύθου των Λαβδακιδών/ το σύνθετο επίθετο
·         Πέρσες: η τραγικότητα των γυναικείων προσώπων / Άγγελοι και κήρυκες / ο θεϊκός δόλος / αντιπολεμικά μηνύματα
·         Επτά επί Θήβας: οι γυναικείες μορφές
·         Αγαμέμνονας: θεϊκό και ανθρώπινο στοιχείο / η Κλυταιμνήστρα στο Δείπνο του Ι.Καμπανέλη
·         Χοηφόροι: το πρόσωπο της Ηλέκτρας
·         Ευμενίδες: οι δημοκρατικοί θεσμοί / θεϊκό και ανθρώπινο δίκαιο
·         ΠρομηθέαςΔεσμώτης : τελετουργική γλώσσα/ ο Προμηθέας στη νεοελληνική ποίηση, στον Καζαντζάκη, στο Φως που καίει του Κ.Βάρναλη, στο παιχνίδι μιας μέρας του Ν.Βρεττάκου, ο Προμηθέας του Γκαίτε και του Σέλλεϋ, μουσικές μεταπλάσεις του αισχύλειου Προμηθέα
·         Ικέτιδες: ο ρόλος του Χορού / η μορφή του Δία / το Λεμονόδασος του Κοσμά Πολίτη
·         Επιδράσεις από Αισχύλο: ο ιστορικός απόηχος της ποίησής του / αναπαραστάσεις στην κλασική αγγειογραφία /στη γενιά του ΄30 / επίδραση στη παγκόσμια Δραματουργία – Ευγ.Ο’ Νηλ,Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα / η Ηλέκτρα στο Γ.Ρίτσο / οι τραγωδίες του Αισχύλου στον κινηματογράφο / οι επιδράσεις στη λαϊκή κουλτούρα
Το βαρύ όνομα του Συνεδρίου, που για χάρη του το αμφιθέατρο ήταν κατάμεστο το Σαββατόβραδο, ήταν του Φάνη Κακριδή, που σε ανάλογη αντιστροφή με την ακαδημαϊκή του ηλικία μίλησε απλά, απευθυνόμενος στο ακροατήριο, με διάθεση ελαφρά ειρωνική  προς την επικαιρότητα των ημερών. Και το τονίζω αυτό γιατί η γλώσσα πολλών εισηγητών ήταν επιτηδευμένη, ενώ σχεδόν οι περισσότεροι αγνόησαν το κοινό τους διαβάζοντας σε καταιγιστικούς ρυθμούς την εικοσάλεπτη διατριβή τους.  Θεωρώ ότι εμείς οι απλοί εκπαιδευτικοί, που παλεύουμε να κερδίσουμε την ολιγόλεπτη προσοχή των μαθητών μας, είμαστε “ντόκτορες” επικοινωνιακά.
Το Συνέδριο διήρκεσε δύο μέρες, από το απόγευμα της Πέμπτης 10-11 ως το μεσημέρι του Σαββάτου 12-11 και φιλοξενήθηκε στο Εργατικό Κέντρο του Βόλου, ένα κτίριο μοντέρνο αλλά με περήφανη ιστορική πορεία 100 περίπου χρόνων. Ο τοπικός Σύνδεσμος Φιλολόγων μας φίλεψε με γλυκά και πίτες που ετοίμασαν οι κυρίες του και μας δρόσισε με τη βολιώτικη πορτοκαλάδα Έπψα. Το βράδυ του Σαββάτου η Χορωδία των Εκπαιδευτικών του Βόλου, μοναδική στο είδος της πανελλήνια, μας τραγούδησε μελοποιημένο Παπαδιαμάντη και Ελύτη. Ήταν οι μέρες που ο λαός αποσβολωμένος έβλεπε την πολιτική του ηγεσία επί τρεις ημέρες να μην μπορεί να συμφωνήσει εν μέσω κρίσης. Έτσι στο ρεφραίν “μη παρακαλώ σας, μη λησμονάτε τη χώρα μου” η εικόνα θόλωσε για πολλούς!
Συνδιοργανωτής του Συνεδρίου ήταν η Ελληνοεκδοτική, που μας προμήθευσε σε εξαιρετικά καλές τιμές βοηθήματα και άλλα εκαιδευτικά βιβλία.
Τον όμορφο Βόλο η παρέα μας δεν πρόλαβε να τον χαρεί ιδιαίτερα. Βέβαια κάναμε μια ρομαντική απογευματινή βόλτα στην παραλία του και τιμήσαμε τα “πρώτα” και τα “δεύτερα” στα παραδοσιακά τσπουράδικά του. Μας έκαναν εντύπωση η κίνηση στην αγορά και τα γεμάτα προϊόντα καλόγουστα καταστήματα. Συγκρίνοντας με την πόλη μας, διαπιστώσαμε τη δυναμική που ο ετήσιος τουρισμός μπορεί να δίνει σε έναν τόπο.
Ευχόμαστε να μπορέσουμε και εμείς, οι φιλόλογοι των Σερρών, να φιλοξενήσουμε κάποτε στην πόλη μας το συνέδριο της ΠΕΦ! 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΣΙΡΙΣ - SIRIS Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template