Η παρουσίαση του Βιβλίου του Χρ. Σαμαρά από το Σύνδεσμο Φιλολόγων.


 Ακόμη μια εκδήλωση του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Σερρών πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία την προηγούμενη  Τετάρτη 28 Μαρτίου στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Ξενοδοχείου Ελπίδα Resort  στην πόλη μας. Η εκδήλωση αφορούσε στην παρουσίαση του  βιβλίου του  γιατρού  Χρήστου Σαμαρά από την Ηράκλεια Σερρών με τίτλο «Κάποιοι έπρεπε να είναι εκεί».
Με το βιβλίο αυτό ο Χρήστος Σαμαράς, ένας άνθρωπος του πνεύματος και του πολιτισμού με έντονη κοινωνική και πολιτική δράση, όπως τόνισε στο προλογικό της  καλωσόρισμα η Πρόεδρος του Συνδέσμου Σύλια Ζέττα, καταθέτει την  πρώτη του πεζογραφική του γραφή μετά από  δυο ποιητικές  συλλογές που έχουν ήδη εκδοθεί.
Ο συγγραφέας Χρ. Σαμαράς , η φιλόλογος Τάνια Ζουρνατζή και ο Απ. Καρύδας.

Το πολυπληθές κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση γεμίζοντας την αίθουσα,  συμμετείχε στην ουσία σε μια πρωτόγνωρη «αναγνωστική» μυσταγωγία,  καθώς  η  φιλόλογος και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου κ. Τάνια Ζουρναρτζή,  παρουσίασε τα 11 διηγήματα και τη 1 νουβέλα, που συμπεριλαμβάνονται στα περιεχόμενά του, με έναν ιδιαίτερα βιωματικό τρόπο, με αποτέλεσμα να ανασύρονται μνήμες και αναπαραστάσεις ζωής των παρευρισκομένων.

Σχολιάζοντας η ίδια τον τίτλο του βιβλίου ανέφερε: «¨Κάποιοι έπρεπε να είναι εκεί ¨και ήταν στη θέση τους, παρά τις δυσκολίες, παρά τις αντιξοότητες, παρά τις αδικίες της ζωής και της ιστορίας. Ο τίτλος του βιβλίου είναι μια περίτρανη κατάφαση και αποτελεί και νήμα που συνδέει τα 11 διηγήματα με φόντο τα Τζουμέρκα και τη νουβέλα με θέμα την ιστορία της Τζουμαγιάς. Δύο τόποι διαφορετικοί, δύο κοινωνίες αλλιώτικες που όμως συνδέονται με μια συγγένεια ζωής. Θα λέγαμε ότι τα βιώματα του συγγραφέα στο ¨Πανδοχείο¨ των Βαλκανίων» που περίμεναν καρτερικά να ξεπεταχτούν, στα Τζουμέρκα βρήκαν ανάπαυση και λύτρωση».
Ο συνδυασμός του  «παραστατικού» λόγου με την εικονοποίηση που επιμελήθηκε με ιδιαίτερο τρόπο η φιλόλογος και υποδιευθύντρια του Γυμνασίου Ηράκλειας κ. Ζηνοβία Παπάζογλου ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους σε ένα ταξίδι σε τόπους και σε χρόνους δύσκολους, όπως τους αποτυπώνει στο βιβλίο  η ευαισθησία, αλλά και η κοινωνική κριτική του Χρήστου Σαμαρά.

Ο συγγραφέας Χρ. Σαμαράς

Το λόγο στη συνέχεια έλαβε ο φιλόλογος  και Δήμαρχος Σιδηροκάστρου Απόστολος Καρύδας, ο οποίος μιλώντας άμεσα και βιωματικά,  προσπάθησε μέσα από τις παράλληλες  κοινές διαδρομές τους να συνθέσει τον κόσμο του συγγραφέα Χρήστου Σαμαρά.


Την εκδήλωση έκλεισε ο ίδιος ο συγγραφέας, ο οποίος  συγκινημένος ευχαρίστησε όλους και κατέθεσε την δική του πρόταση για την ανάγκη άμεσης πνευματικής αφύπνισης όλων και ιδιαίτερα της νεολαίας.
Ο συγγραφέας , η σύζυγος του κ Μαριάννα Κωστίκη, η κ. Παπάζογλου, η κ. Ζουρνατζή, η κ. Καραθανάση και η κ. Ζέττα





Ο απόηχος της εκδήλωσης σχολιάστηκε και στον ηλεκτρονικό τύπο της Ηράκλειας .Δείτε το σχόλιο που δημοσιεύτηκε στην τοπική Λαλία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΣΙΡΙΣ - SIRIS Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template