Οι αξιακοί προσανατολισμοί των νέων εγχειριδίων του Γυμνασίου

0 σχόλια

  Tην Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012 ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν.Σερρών, ανταποκρινόμενος θετικά στην πρόταση της Ένωσης Γονέων του Δήμου και σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της πόλης μας, παρουσίασε την κ. Αυγουστίνου Ευδοξία, φιλόλογο και θεολόγο, σε μια διάλεξη, στα πλαίσια του ευρύτερου ενδιαφέροντος εκπαιδευτικών και γονέων για τα σύγχρονα σχολικά εγχειρίδια.

   Ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Δήμου Σερρών, κ. Στέφανος Στεφανάκης, συντονίζοντας τη διάλεξη αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλά και την ευθύνη που έχουμε, με το διπλό ρόλο ως γονέων και εκπαιδευτικών, να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της διαπαιδαγώγησης των νέων με όργανο και μέσο το ελληνικό σχολικό βιβλίο βάσει πάντα των περιεχομένων, των ιδεών και των αξιών που αυτό προβάλλει.
   Η κ. Ολυμπία Παχαδίρογλου, Aντιπρόεδρος της Ένωσης Γονέων Δήμου Σερρών και  Γενική Γραμματέας του Συνδέσμου Φιλολόγων, κάλεσε την ομιλήτρια στο βήμα θέτοντας  ένα καίριο ερώτημα: πόσο καθοριστικά επηρεάζουν τα σχολικά εγχειρίδια τις αξίες , τις στάσεις και τις προκαταλήψεις των μαθητών δεδομένου ότι δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός πως η εκάστοτε κεντρική εξουσία επιδιώκει τον έλεγχο της παραγωγής τους, του πολιτικό-ιδεολογικού και ηθικού περιεχομένου τους;
   «Οι αξιακοί προσανατολισμοί των νέων εγχειριδίων του Γυμνασίου» ήταν ο τίτλος-απάντηση της διάλεξης της κ. Ευδοξίας Αυγουστίνου. Η ομιλήτρια τονίζοντας ότι η συγγραφή των σχολικών βιβλίων απαιτεί βαθιά γνώση της παιδικής και εφηβικής ψυχής υπογράμμισε το ρόλο τους στην απόκτηση γνώσεων και στη διαμόρφωση της νεανικής προσωπικότητας. Τεκμηριώνοντας με συγκεκριμένα παραδείγματα μέσα από τα νέα σχολικά εγχειρίδια την ελλειμματικότητάς τους σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα, την προβολή της ελληνοορθόδοξης παράδοσης, την επιμονή τους σε καταθλιπτική και χλιαρή θεματολογία απέδειξε πως οι πανανθρώπινες αξίες δυστυχώς υποτιμώνται ή ελάχιστα προβάλλονται. Κατέληξε στο ότι όσο αυτό συνεχίζεται, όσο το υπουργείο παιδείας δεν λαμβάνει σοβαρά τις όποιες διαμαρτυρίες, όσο τα αναλυτικά προγράμματα δεν αναθεωρούνται τόσο τα κριτήρια μαθητών και εκπαιδευτικών αμβλύνονται και επομένως εμμένουμε σε ένα πνευματικό και ηθικό τέλμα. Τέλος, αφού ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, κάλεσε γονείς και εκπαιδευτικούς να υιοθετήσουν μια κριτική και ενεργητική στάση τονίζοντας ότι πάντα υπάρχει και ο εκπαιδευτικός που επιλέγει να διαφοροποιείται και να καινοτομεί προς όφελος των μαθητών του.


   Περατώνοντας την εκδήλωση η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων κ. Σύλια Ζέττα χαρακτήρισε ιδιαίτερα εμβριθή και τεκμηριωμένη τη διάλεξη της κ. Ευδοξίας Αυγουστίνου και σχολίασε πως οι εκπαιδευτικοί και συγκεκριμένα οι φιλόλογοι σήμερα έχουν τη δυνατότητα μέσα από ποικίλες Σχολικές Δραστηριότητες, Ερευνητικές Εργασίες, Σχέδια Μαθημάτων, να προάγουν και να εμφυσήσουν στους νέους τις μεγάλες αξίες της ζωής και του κόσμου. 


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτου πατήρ Ηλίας, η Βουλευτής Σερρών κ.Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος της Δημόσιας Κεντρικής βιβλιοθήκης κ.Αθανάσιος Μπασδάνης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ.Κων/νος Δινάκης ως εκπρόσωπος του Δήμου Σερρών,ο Δημοτικός Σύμβουλος κ.Βασίλειος Κατιρτζόγλου, ο αιρετός της ΔΑΚΕ καθηγητών κ.Ιωάννης Μετόκης, η Πρόεδρος και ο ταμίας της ΕΛΜΕΣ καθηγητών, κα Ελευθερία Πάνου και Δημήτριος Αρδανιώτης αντίστοιχα,Διευθυντές σχολείων, συνάδελφοι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πολλοί γονείς.

Βιβλιοπαρουσίαση: ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

0 σχόλια


Το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013, οργανώθηκε από τους : Εταιρεία Μελέτης και Ερευνας Ιστορίας Σερρών (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.), Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Σερρών και τις εκδόσεις Σπανίδη, εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου “Μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και οι Μειονότητες στην Ευρώπη 1923-2010” του πρέσβη Θεόδωρου Θεοδώρου και ακολούθησε συζήτηση. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι: Μάρκος Μπόλαρης βουλευτής - π. υπουργός , Δρ. Παναγιώτης Σωτηρόπουλος  ερευνητής , Νικόλαος Ξηροτύρης  καθηγητής ΔΠΘ και ο πρέσβης στο Κουβέιτ   Δρ. Θεόδωρος Θεοδώρου.

            Ο κ. Μπόλαρης αναφέρθηκε στο βιβλίο που με απλή μεν γλώσσα, πλην όμως τεκμηριωμένη μας παρείχε το ολοκληρωμένο πλαίσιο για την κατανόηση της εθνικής πολιτικής στο ζήτημα αυτό. Επίσης επεσήμανε ότι με τη ψήφιση από τη βουλή της τροπολογίας για τους ιεροδιδάσκαλους, η Πολιτεία εξασφαλίζει καθεστώς ισονομίας για τους μαθητές της μειονότητας.
            Ο κ. Σωτηρόπουλος τόνισε ότι το βιβλίο αποτελεί ώριμη μελέτη και σύνθεση της επιστημονικής ολιστικής προσέγγισης και της εμπειρικής διακρίβωσης από την θητεία του συγγραφέα διπλωμάτη στην περιοχή.
            Ο κ. Ξηροτύρης χρησιμοποιώντας παραδείγματα πρόβαλε τη θέση πως η γλώσσα, ως ευμετάβλητο στοιχείο, δεν μπορεί να αποτελέσει στοιχείο αναφοράς για τη συγκρότηση ταυτότητας. Παράλληλα αναφέρθηκε στις αιματολογικές έρευνες που πραγματοποίησε στην περιοχή για να διαπιστωθεί ότι δεν υπήρξε διαφοροποίηση στα γενετικά χαρακτηριστικά των πομάκων από τους υπόλοιπους χριστιανούς κατοίκους της περιοχής.
            Τέλος ο κ. Θεοδώρου αναφέρθηκε πως κεντρικό σημείο της προβληματικής της μελέτης του που δημοσιοποίησε είναι η αποσαφήνιση της Ελληνικής πολιτικής για τη μειονότητα της Θράκης που συχνά, άδικα, βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής από άγνοια των βασικών παραμέτρων που τη διαμορφώνουν.

            Στην εκδήλωση παρεβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Ιωάννης Μωυσιάδης, o πρόεδρος του Δ. Σ. Σερρών κ. Βασίλειος Παπαβασιλείου, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Αθανάσιος Μπασδάνης , ο πρώην Νομάρχης και επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δ.Σ. Σερρών κ. Στέφανος Φωτιάδης, ο εκπρόσωπος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Δημήτριος Γιαννάκης, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου.



Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Συνδέσμου Φιλολόγων

0 σχόλια


Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Σερρών τιμώντας τους Τρεις Ιεράρχες, οι οποίοι είναι οι προστάτες των Γραμμάτων και των Τεχνών, πραγματοποίησε  με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013 στο καφέ «sofa».
Το ΔΣ του Συνδέσμου με τον Γ .Ρωμανίδη
      Δεκάδες φιλόλογοι, εν ενεργεία και συνταξιούχοι αλλά και φίλοι του Συνδέσμου, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δ.Σ και χάρηκαν μια ιδιαίτερα ζεστή, εκπαιδευτική  συνάθροιση.














    Η πρόεδρος του Συνδέσμου  κ. Σύλια Ζέττα, καλωσόρισε τους παρισταμένους και τόνισε την προσφορά των τριών Εκκλησιαστικών Πατέρων στο χώρο της παιδείας και της ορθοδοξίας ως στηλοβάτες του Ελληνοχριστιανικού πολιτισμού. «Έχουμε χρέος ως εκπαιδευτικοί να μιμηθούμε το παράδειγμα τους και να προάγουμε την παιδεία, ιδιαίτερα σήμερα που βάλλεται ποικιλοτρόπως, ώστε να διδάξουμε στους μαθητές μας πως μόνο με αυτή μπορούμε να βγούμε από οποιοδήποτε  κοινωνικό ή οικονομικό αδιέξοδο» επισήμανε η Πρόεδρος. Ενώ η Γεν.Γραμματέας κ.Ολυμπία Παχαδίρογλου ευχήθηκε μια δημιουργική και δυναμική χρονιά στη σχολική  κοινότητα με υγεία και επιτυχία στους μαθητές.










     Το Δ.Σ. τίμησε το φιλόλογο κ. Γιάννη Ρωμανίδη ως τον μακροβιότερο  πρόεδρο του Συνδέσμου απονέμοντας του τιμητική πλακέτα για τη συμβολή του στο σύλλογο. «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στο μέλλον αν δεν τιμούμε το παρελθόν και την ιστορία μας» επεσήμανε η Πρόεδρος του ΔΣ καθώς καλούσε τον κ. Ρωμανίδη για την τιμητική βράβευση. 

Ο κ. Ρωμανίδης με τη σειρά του, ιδιαίτερα συγκινημένος, ευχαρίστησε το Δ.Σ για την τιμή της απονομής, και μιλώντας με θερμά λόγια για την ανοδική πορεία του Συνδέσμου υποσχέθηκε ότι θα σταθεί αρωγός και υποστηρικτής των δράσεών του. Αναφέρθηκε σ΄όλα τα μέλη του 1ου ΔΣ του Συνδέσμου θυμίζοντας στους  μεγαλύτερους συναδέλφους παλαιότερες εποχές για να μαθαίνουν και οι νεώτεροι.
Η Πρόεδρος του Δ.Σ με την τυχερή της βραδιάς κ.Χρύσα Αραπάκη
Το τυχερό νόμισμα της βασιλόπιτας έτυχε η Δ/ντρια του 3ου Γυμνασίου Σερρών κ.Χρύσα Αραπάκη, η οποία ιδιαίτερα χαρούμενη παρέλαβε από την Πρόεδρο του Συνδέσμου το συμβολικό γούρι της νέας χρονιάς.
    Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους  Ο Σύμβουλος Φιλολόγων Σερρών κ.Ιωάννης Κιορίδης, ο πρώην Προϊστάμενος  Γραφείου της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών και Δ/ντής του 4ου Γενικού Λυκείου Σερρών, κ.Παύλος Τσακιρίδης, οι αιρετοί κ.Στέλιος Ρίζος και κ.Γιάννης Μετόκης, ενώ την ΕΛΜΕΣ εκπροσώπησε η Γεν. Γραμματέας κ. Νίκη Στανίση.
Το Δ.Σ με το σύμβουλο φιλολόγων κ. Ιωαν. Κιορίδη
Το ΔΣ του Συνδέσμου ευχαριστεί όλους τους συναδέλφους για τη συμμετοχή τους στην εορταστική αυτή εκδήλωση και τους προτρέπει να  στηρίξουν και τις επόμενες  εκδηλώσεις του.
 

ΣΙΡΙΣ - SIRIS Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template