Βιβλιοπαρουσίαση: ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ




Το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013, οργανώθηκε από τους : Εταιρεία Μελέτης και Ερευνας Ιστορίας Σερρών (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.), Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Σερρών και τις εκδόσεις Σπανίδη, εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου “Μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και οι Μειονότητες στην Ευρώπη 1923-2010” του πρέσβη Θεόδωρου Θεοδώρου και ακολούθησε συζήτηση. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι: Μάρκος Μπόλαρης βουλευτής - π. υπουργός , Δρ. Παναγιώτης Σωτηρόπουλος  ερευνητής , Νικόλαος Ξηροτύρης  καθηγητής ΔΠΘ και ο πρέσβης στο Κουβέιτ   Δρ. Θεόδωρος Θεοδώρου.

            Ο κ. Μπόλαρης αναφέρθηκε στο βιβλίο που με απλή μεν γλώσσα, πλην όμως τεκμηριωμένη μας παρείχε το ολοκληρωμένο πλαίσιο για την κατανόηση της εθνικής πολιτικής στο ζήτημα αυτό. Επίσης επεσήμανε ότι με τη ψήφιση από τη βουλή της τροπολογίας για τους ιεροδιδάσκαλους, η Πολιτεία εξασφαλίζει καθεστώς ισονομίας για τους μαθητές της μειονότητας.
            Ο κ. Σωτηρόπουλος τόνισε ότι το βιβλίο αποτελεί ώριμη μελέτη και σύνθεση της επιστημονικής ολιστικής προσέγγισης και της εμπειρικής διακρίβωσης από την θητεία του συγγραφέα διπλωμάτη στην περιοχή.
            Ο κ. Ξηροτύρης χρησιμοποιώντας παραδείγματα πρόβαλε τη θέση πως η γλώσσα, ως ευμετάβλητο στοιχείο, δεν μπορεί να αποτελέσει στοιχείο αναφοράς για τη συγκρότηση ταυτότητας. Παράλληλα αναφέρθηκε στις αιματολογικές έρευνες που πραγματοποίησε στην περιοχή για να διαπιστωθεί ότι δεν υπήρξε διαφοροποίηση στα γενετικά χαρακτηριστικά των πομάκων από τους υπόλοιπους χριστιανούς κατοίκους της περιοχής.
            Τέλος ο κ. Θεοδώρου αναφέρθηκε πως κεντρικό σημείο της προβληματικής της μελέτης του που δημοσιοποίησε είναι η αποσαφήνιση της Ελληνικής πολιτικής για τη μειονότητα της Θράκης που συχνά, άδικα, βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής από άγνοια των βασικών παραμέτρων που τη διαμορφώνουν.

            Στην εκδήλωση παρεβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Ιωάννης Μωυσιάδης, o πρόεδρος του Δ. Σ. Σερρών κ. Βασίλειος Παπαβασιλείου, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Αθανάσιος Μπασδάνης , ο πρώην Νομάρχης και επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δ.Σ. Σερρών κ. Στέφανος Φωτιάδης, ο εκπρόσωπος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Δημήτριος Γιαννάκης, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΣΙΡΙΣ - SIRIS Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template