"'Χορεύουν οι Ελέφαντες"- Η Σοφία Νικολαΐδου στις Σέρρες



Ένα ευχάριστο και ενδιαφέρον απόγευμα πέρασε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων της πόλης μας μαζί με τα μέλη και τους φίλους του στην ζεστή ατμόσφαιρα του καφέ sofa παρουσιάζοντας σε συνεργασία με το Βιβλιοπωλείο Σχολαρχείο και τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ το νέο βιβλίο της κ. Σοφίας Νικολαϊδου: «Χορεύουν οι ελέφαντες». Μια εκδήλωση με ιδιαίτερους συμβολισμούς, όπως τόνισε και η Πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Φιλολόγων κ. Σύλια Ζέττα, η οποία προλογίζοντας αναφέρθηκε στους συγγενικούς και ψυχικούς δεσμούς που συνδέουν τη συγγραφέα με την πόλη και τους ανθρώπους της καθώς διορίστηκε στις Σέρρες και υπηρέτησε σε σχολεία του Νομού μας.
Η κ. Νικολαϊδου σπούδασε κλασική φιλολογία (προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές) και αξιοποίηση των ΤΠΕ στη λογοτεχνία (Διδακτορική διατριβή). Εργάζεται ως φιλόλογος στο Πειραματικό σχολείο του ΑΠΘ και παράλληλα διδάσκει δημιουργική γραφή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Το νέο βιβλίο της με τον πρωτότυπο αλληγορικό τίτλο «Χορεύουν οι Ελέφαντες» που «μοιάζει σε παραμύθι όταν το πρωτακούς» όπως επεσήμανε η κ. Ζέττα, «σε προσκαλεί σε ένα ταξίδι στο χρόνο και την Ιστορία, μέσα από έναν ανοιχτό διάλογο παρόντος- παρελθόντος», αναφέρεται στη δίκη και την καταδίκη του Στακτόπουλου, στον οποίο αποδόθηκε ο φόνος του αμερικανού δημοσιογράφου Πολκ, ένα έγκλημα που συντάραξε τη χώρα την περίοδο του Εμφυλίου, μια «ιστορία γνωστή σε αρκετούς έως τα σύνορα του άγνωστου στους περισσότερους…».
Ωστόσο με μια ξεχωριστή αφηγηματική τεχνική και ένα ευφυές συγγραφικό τέχνασμα η κ. Νικολαϊδου επαναφέρει το γεγονός στα έτη 2010-2011, όπως εύστοχα τόνισε ο δημοσιογράφος Β. Τζανακάρης, ο οποίος  και παρουσίασε σε αδρές γραμμές την υπόθεση του βιβλίου. «Ένας μαθητής αρνείται να δώσει πανελλαδικές. Ο αγαπημένος του καθηγητής του αναθέτει να ερευνήσει την παλιά υπόθεση. Ο πρώην άριστος μαθητής αρχίζει να ψάχνει. Πόσο έτοιμοι είναι οι ενήλικες να ακούσουν τι έχει να πει;»
Ο Β. Τζανακάρης λάτρης των αστυνομικών μυθιστορημάτων, των θρίλερ και των βιβλίων ιστορίας ομολόγησε ότι απήλαυσε το τελευταίο βιβλίο της Σοφίας Νικολαϊδου ως «υψηλής αισθητικής λογοτεχνικό κείμενο τόσο για τη θεματολογία του  όσο για το ύφος, την αδρή γραφή και κυρίως την άριστη γνώση της γλώσσας και όλων των μυστικών της». Τόνισε δε πως το «Χορεύουν οι ελέφαντες» είναι «μια ελεγεία οδύνης και ντροπής που το θρηνητικό της άκουσμα φτάνει έως και τις μέρες μας, όπου εξέφρασε το φόβο του, πως ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξανασυμβεί καθώς οι ελέφαντες συνεχίζουν το μακάβριο χορό τους…»
Στη συνέχεια ακολούθησε  ζωντανός διάλογος με τη συγγραφέα, η οποία κλήθηκε να απαντήσει αρχικά σε ερωτήσεις του Β. Τζανακάρη και στη συνέχεια των παρευρισκομένων. Η κ. Νικολαϊδου παραδέχτηκε πως πρόκειται  για ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει την ιστορία με την επινόηση. Προσπάθησε να δώσει σ’ ένα σοβαρό γεγονός μια νεανική οπτική καθώς η ίδια ζώντας και δημιουργώντας στη Θεσσαλονίκη, στην καθημερινότητα της με τους έφηβους μαθητές της, παρατηρώντας και διαβάζοντας τα ποικίλα συνθήματα που αφθονούν στους τοίχους σχολείων  και πανεπιστημίων  άντλησε την έμπνευση και έλαβε την αφόρμηση για μια τέτοια πρωτότυπη λογοτεχνική προσέγγιση.
Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων ευχαριστεί όλους και όλες για την παρουσία τους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΣΙΡΙΣ - SIRIS Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template