Η συνεργασία του Συνδέσμου Φιλολόγων ν. Σερρών με τα μαθήματα κλασικής παιδείας του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Σερρών με την ευκαιρία της λήξης των μαθημάτων κλασικής παιδείας που διοργάνωσε και τη φετινή χρονιά το Μαξίμειο Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο θα επιθυμούσε να ευχαριστήσει το Μαξίμειο και ιδιαίτερα τον συνάδελφο φιλόλογο κ. Ζήση Μητλιάγκα για την άψογη συνεργασία,  καθώς και τα δύο μέλη του Συνδέσμου Φιλολόγων, τους εκλεκτούς συναδέλφους Δώρα Μπαγανά και Θωμά Νότα για τη συμβολή τους στον κύκλο των μαθημάτων κλασικής παιδείας με τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τους.
Στα πλαίσια των μαθημάτων κλασικής παιδείας που φιλοξενούνται στο Μαξίμειο Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο αρχικά ο φιλόλογος και μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Θωμάς Νότας πραγματοποίησε δύο εισηγήσεις με θέμα τον πλατωνικό διάλογο ‘Φαίδρος’. Με σαφήνεια, καθαρότητα σκέψης και διεισδυτική ματιά αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του διαλόγου και στην ιδιάζουσα αντίληψη του Πλάτωνα για τη φιλοσοφία.

Στο διάλογο αυτό ο Πλάτων δίνει την πληρέστερη εικόνα για το πώς αντιλαμβάνεται τη φύση της αληθινής φιλοσοφίας. Η φιλοσοφία είναι μία ζωντανή διαδικασία μάθησης, που προϋποθέτει δύο ανισότιμους πόλους: το δάσκαλο και το μαθητή. Η ερωτική σχέση είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα που πλησιάζει περισσότερο σε αυτό το ιδεώδες. Σαν τον εραστή που προσπαθεί να κατακτήσει το αντικείμενο του έρωτά του ο φιλόσοφος είναι διψασμένος για την αληθινή γνώση και αναζητεί τις κατάλληλες νεανικές ψυχές που θα του προσφέρουν γόνιμο έδαφος για τη σπορά των λόγων του. Ο πλατωνικός εραστής στοχεύει μέσω της ερωτικής κατάκτησης στην πνευματική δημιουργία, που θα του εξασφαλίσει συμμετοχή στην αθανασία.
Αλλά και ο πλατωνικός φιλόσοφος από την άλλη έχει αντιληφθεί ότι η φιλοσοφία δεν είναι μοναχική ενασχόληση, αλλά δημιουργικός διάλογος με νεαρά και προικισμένα άτομα. Στη δική τους ψυχή θα εγγραφεί ο φιλοσοφικός λόγος, εκεί θα βλαστήσουν οι νέες ιδέες, που ίσως οδηγήσουν στην αποκάλυψη της αληθινής γνώσης των όντων.
Στη συνέχεια, η συνάδελφος και Ταμίας του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Δώρα Μπαγανά ανέπτυξε με εξαιρετική εμβρίθεια σε δύο συνεχόμενες συναντήσεις την εισήγηση της με θέμα ‘Οι Μύθοι για τη ζωή και το έργο του Βιζυηνού’. Η εισήγηση κάλυψε τρεις βασικές ενότητες, τα βιογραφικά στοιχεία, την εργογραφία, και  την αφηγηματολογία του Βιζυηνού, όλα όμως με περισσή τέχνη συνυφασμένα το ένα με το άλλο σε ένα αξεδιάλυτα ενιαίο γοητευτικό σύνολο.
Πιο συγκεκριμένα, δόθηκαν όλες τις βασικές πληροφορίες για την καταγωγή του από την άσημη Βιζύη και τα πρώτα παιδικά χρόνια ορφάνιας και ανέχειας, τη φιλομάθειά του που τον οδήγησε στις λαμπρές σπουδές φιλοσοφίας, ψυχολογίας και παιδαγωγικής στη Γερμανία, την επιστροφή του μόνιμα δύσθυμου και ανασφαλούς Βιζυηνού στην αφιλόξενη Αθήνα, τη μονομανία του με τα μεταλλεία χρυσού, τους ατυχείς του έρωτες και το τελικό δράμα του εγκλεισμού του στο ίδρυμα φρενοβλαβών.

Παρουσιάστηκε επίσης το ποιητικό έργο του Βιζυηνού, από τα πρωτόλεια μέχρι τα βραβευμένα έργα του, τα σπουδαία αυτοβιογραφικά κατά το πλείστον διηγήματα του, τα παιδικά ποιήματα και πεζογραφήματα και τέλος τη δοκιμιακή παραγωγή του.
 Η εισήγηση ολοκληρώθηκε με αναφορά στα αφηγηματολογικά χαρακτηριστικά του: τα βασικά θεματικά μοτίβα, το αυτοβιογραφικό και αυτοψυχαναλυτικό στοιχείο, το θέμα των διαψεύσεων, η διάσταση φύλου και γένους, ο ψυχολογικός ρεαλισμός, η ενσωματωμένη ηθογραφία, ο ορθολογισμός, τα ρομαντικά και ρεαλιστικά στοιχεία, ο ανθρωπισμός, η ελληνική μεσότητα, η πλούσια ανθρωπογεωγραφία, η προσωπική του καθαρεύουσα. Χωρία κειμένων του Βιζυηνού συνδυάστηκαν και υποστήριξαν τα αφηγηματολογικά  χαρακτηριστικά του.
Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων ευχαριστεί όλους τους συντελεστές για τη συνεργασία και ελπίζει να συνεχιστεί και του χρόνου. 
           Η Πρόεδρος             Η Γραμματέας
           Σύλια Ζέττα          Ολυμπία Παχαδίρογλου




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΣΙΡΙΣ - SIRIS Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template