Τζαφαρ, μια μικρού μήκους αντιρατσιστική ταινια - Thessaloniki Arts and Culture

0 σχόλια

Ευχές από καρδιάς

0 σχόλια
Ένα άλλο βράδυ τον άκουσα να κλαίει δίπλα. Χτύπησα την πόρτα και μπήκα.
Μου΄ δειξε  πάνω στο κομοδίνο ένα μικρό ξύλινο σταυρό.
«Είδες –μου λέει- γεννήθηκε η ευσπλαχνία».
Έσκυψα τότε το κεφάλι κι έκλαψα κι εγώ. Γιατί θα περνούσαν αιώνες και αιώνες και δε θα΄ χαμε να πούμε τίποτα ωραιότερο απ΄αυτό(…)
Τάσος Λειβαδίτης, Η Γέννηση








Γιάννης Τσαρούχης  Γέννηση του Χριστού
Τέμπερα σε τέσσερα χαρτόνια, 1946

Η πρόεδρος και το  Δ Σ του  Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Σερρών

εύχεται

το μήνυμα της γέννησης του θεανθρώπου να φωτίσει την καρδιά μας  με το φως της ελπίδας και της αγάπης  για κάθε δοκιμαζόμενο άνθρωπο στην ανατολή του νέου χρόνου.

Διαβάζω Χαρίζω Μοιράζομαι

0 σχόλια
  Διαβάζω       Χαρίζω         Μοιράζομαι                       

ο Σύνδεσμος Φιλολόγων σας προσκαλεί να
γιορτάσουμε, σε πείσμα της γενικής κατήφειας,
τα φετινά Χριστούγεννα, προσφέροντας τη δύναμη του
πνεύματος  ως οδηγό
σ’ ένα ταξίδι φώτισης, προβληματισμού,
 μυθοπλασίας κι ελπίδας. Ας γλιτώσουμε ένα βιβλίο
από τη «σκόνη» των ραφιών μας κι ας το δωρίσουμε στη 
συγκέντρωση βιβλίων που ο Σύνδεσμος Φιλολόγων θα πραγματοποιήσει
στην πλατεία Ελευθερίας, απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο (Μπεζεστένι),
 το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 
από τις 11.00 το πρωί ως τις 5.00 
το απόγευμα. Τα βιβλία που θα συγκεντρωθούν
θα διατεθούν σε φορείς της πόλης και του Νομού μέσω της Κοινωνικής Πρόνοιας.

Θα είμαστε όλοι εκεί!!

Εκδήλωση-Αφιέρωμα στον Κ.Π. Καβάφη

0 σχόλια
Τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, στο κατάμεστο Αμφιθέατρο «Γεώργιος Καφταντζής», ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Σερρών με βασικό φορέα τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών συνδιοργάνωσαν με επιτυχία μια ενδιαφέρουσα βραδιά ποίησης και μουσικής αφιερωμένης στον ποιητή, Κωνσταντίνο Καβάφη, με  τη συνδρομή του Συλλόγου Φίλων Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών, του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών, καθώς και της Εταιρίας Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών και της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας. Η βραδιά αποτέλεσε τον ελάχιστο φόρο τιμής από τον Σύνδεσμό μας στον μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή στο πλαίσιο της ανακήρυξης του 2013 ως έτους Καβάφη.
 Η κα Σύλια Ζέττα, Πρόεδρος του Συνδέσμου, που συντόνισε την εκδήλωση, επισήμανε: «Με απόλυτο σεβασμό στο έργο και την προσωπικότητα του ποιητή δεν είναι απλά μια φιλολογική προσέγγιση, αλλά ένα πρόγραμμα διαλόγου των τεχνών, όπου ο «λόγος», συναντά την ποίηση και ο στίχος τη μουσική. Τιμούμε τον ποιητή της Ιθάκης και πολλών άλλων εμβληματικών ποιημάτων, που οι διαχρονικές συνιστώσες τους τον καθιστούν επίκαιρο όσο ποτέ στην εποχή της αλλοτρίωσης που διανύουμε».

   Στη συνέχεια το λόγο πήρε η  κεντρική ομιλήτρια κα Δήμητρα Τσεσμετζή, γνωστή φιλόλογος της πόλης μας και μέχρι πρόσφατα Δ/ντρια του Μουσικού Σχολείου Σερρών, η οποία με μια εμβριθή διάλεξη μας εισήγαγε στα βαθύτερα νοήματα της ποιητικής δημιουργίας του Κ. Καβάφη. Μετά την παρουσίαση του βιογραφικού του ποιητή, που συνέβαλε στην καλύτερη κατανόηση της ποίησής του, προχώρησε στην ανάλυση σημαντικών ποιημάτων του καταδεικνύοντας πως: «Ο Κ. Καβάφης ήταν ο σπουδαιότερος ίστωρ του Ελληνισμού. Τα πρόσωπά των ποιημάτων του, υπαρκτά ή φανταστικά, κινούνται στους ελληνιστικούς, ρωμαϊκούς και εν μέρει βυζαντινούς χρόνους. Έτσι διακρίνεται ένα πάντρεμα πολιτισμών, ένα κοσμοπολίτικο ήθος, με ένα κλίμα κατάλληλο να δεχτεί το άτομο με τις ιδιορρυθμίες του και τις ιδιοτροπίες του. Ο ποιητής διαλέγοντας αποκαλυπτικές στιγμές δόξας ή ταπείνωσης, ακμής ή μαρασμού μας κάνει να ζούμε μεταπτώσεις ή προσαρμογές που προκάλεσε ή έπαθε ο ελληνισμός. Η ιστορία του προσφέρει τους όρους μέσα από τους οποίους αναπηδά η στάση του ατόμου στις καίριες στιγμές του βίου»
   Τη διάλεξη εμπλούτιζε και φώτιζε η ανάγνωση ποιημάτων από την κα Ελένη Ιωαννίδου, επίσης φιλολόγου του Μουσικού Σχολείου.
«Εις σε προστρέχω Τέχνη της Ποιήσεως/ που κάπως ξέρεις από φάρμακα/νάρκης του άλγους δοκιμές», απήγγειλε η Ε. Ιωαννίδου και
«έτσι κάπως φτάνουμε στο σημείο όπου συμπυκνώνεται όλη η κοσμοθεωρία του Καβάφη: το στοιχείο που δικαιώνει τη ζωή και την ξεπερνάει είναι η καλλιτεχνική δημιουργία, χάρη σ’ αυτήν υπερνικάει ο άνθρωπος την εφήμερη μοίρα του, την καταδίκη του από το χρόνο» τόνισε η εισηγήτρια.

    Τέλος ερμηνεύοντας τη διεθνή απήχηση της καβαφικής ποίησης η φιλόλογος, κ. Δ. Τσεσμετζή σχολίασε: « Σίγουρο είναι πως η ακριβολόγα και σαφής γλώσσα του ποιητή την κάνει πρόσφορη στη μετάφραση χωρίς να την προδίδει. Κυρίως όμως ο Καβάφης διαβάζεται σήμερα, διότι συνομιλεί με τις πολιτισμικές και ταυτοτικές ανησυχίες της εποχής μας, διότι η ιδιάζουσα δραματική και τραγική ειρωνεία των ποιημάτων του προσιδιάζει στην μεταμοντέρνα εποχή μας....διότι διείδε καταστάσεις που βιώνουμε κι εμείς σήμερα. Τα «υπέρ» και τα «κατά» της παγκοσμιοποίησης τα είχε διερευνήσει ο ποιητής, όταν έθετε το ζήτημα «των στοχαστικών προσαρμογών» στο ποίημά του Στα 200 π.χ., όπου η αρμονική συνύπαρξη με τους Άλλους είναι μέσα στις θετικές πλευρές …
Όμως ο ποιητής στάθηκε και στην άλλη όψη του νομίσματος, όταν δεν έχουμε στοχαστικές προσαρμογές αλλά, στο μεν πεδίο του πολιτισμού, έχουμε τυφλή μηχανική συμμόρφωση στο γενικό κανόνα, στο δε πεδίο της πολιτικής έχουμε βασιλείς-πολιτική ελίτ ανδρείκελα που…αποπλανούν και αποκρύπτουν τη διάσταση του φαίνεσθαι και του είναι μέσα στους απονεκρωμένους κούφιους και ανήμπορους θεσμούς».
  Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά η αγαπημένη μας κ. Ζωή Ψαρρά, φιλόλογος, η οποία μας ταξίδεψε μελωδικά στη μοναδική ποίηση του Μεγάλου Αλεξανδρινού, ενώ στην κιθάρα τη συνόδευε ο συνάδελφος και μουσικός κ. Σταύρος Παπαϊωάννου.
  Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την προσφορά δώρων στους συντελεστές της εκδήλωσης φιλοτεχνημένων από την Πρόεδρο της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας (του παραρτήματος Σερρών) κ. Νινέττα Φραγκεδάκη.

   Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των Δημοτικών αρχών, της Περιφέρειας, εκπρόσωποι Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών και άλλων φορέων της πόλης μας, ενώ ιδιαιτέρως τίμησε με την παρουσία του τη βραδιά ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κος Αθ. Τζιτζικώστας.
   Έτσι έκλεισε το αφιέρωμα στο Μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή «Εν φαντασία και Λόγω», όπως αναφέρει και ο ίδιος  και όλοι εμείς, εν όψει και των δύσκολων ημερών που διανύουμε, ας προβληματιστούμε και ας διδαχθούμε όσο μπορούμε από τους περίφημους και επίκαιρους στίχους του: 
«Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,/
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον/ 

όσο μπορείς: μην την   εξευτελίζεις/ 
μες την πολλή συνάφεια του κόσμου…»  


Εκδήλωση-Αφιέρωμα στον Κ.Π. Καβάφη

0 σχόλια
Στο πλαίσιο του έτους του αφιερωμένου στον μεγάλο Αλεξανδρινό, πνευματικοί φορείς της πόλης μας, μεταξύ των οποίων και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν.Σερρών
 συνεργαζόμενοι όπως οι καιροί το απαιτούν, ετοίμασαν ένα αφιέρωμα όπου ο κριτικός λόγος συμπορεύεται με τον ποιητικό και το μουσικό, και που υποστηρίζει η φιλολογική πρωτοβουλία!
«Εν Φαντασία και Λόγω» λοιπόν σε μια συνάντηση ημών, των διψασμένων, με τον Μεγάλο Αισθητή!


Την Δευτέρα 09 Δεκεμβρίου 2013 στις 19:00 στο Αμφιθέατρο « Γεώργιος Καφταντζής» της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών.
Ομιλήτρια: κ. Δήμητρα Τσεσμετζή- Μαραγκάκη, φιλόλογος.
Απαγγελία ποιημάτων από τη φιλόλογο κ. Ελένη Ιωαννίδου. Πλαισιώνουν μουσικά την εκδήλωση η φιλόλογος κ. Ζωή Ψαρρά στο τραγούδι και ο κ. Σταύρος Παπαϊωάννου στην κιθάρα.
Την εκδήλωση συντονίζει η πρόεδρος του Δ.Σ Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Σερρών κ. Σύλια Ζέττα.

Συνδιοργανωτές:
- ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Ν. ΣΕΡΡΩΝ
- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ
- ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ & ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.)
- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ  & ΤΕΧΝΩΝ
- ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΕΡΡΩΝ)



Ψήφισμα της ΠΕΦ για την επέτειο του Πολυτεχνείου

0 σχόλια

Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων
Πολυτεχνείου 6,  10433  Αθήνα
τηλ.: 210-5243434,  fax: 210-5228231
http://www.p-e-f.gr



              Αθήνα, 16/11/2013
                  





           

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1973

   
 Συμπληρώνονται εφέτος σαράντα χρόνια από την ηρωϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου, κορυφαία εκδήλωση της πάλης του ελληνικού λαού κατά της επαίσχυντης δικτατορίας και τα αιτήματα των φοιτητών (ψωμί, παιδεία, ελευθερία) εξακολουθούν να είναι επίκαιρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Οι αγώνες των φοιτητών είναι ανεξίτηλα χαραγμένοι στη μνήμη όλων μας και οι νεκροί του Πολυτεχνείου (βωμὸς δ΄ὁ τάφος) έχουν ενδυθεί εις το διηνεκές με την αίγλη της αθανασίας.
     Ἐντάφιον δὲ τοιοῦτον οὔτ’ εὐρὼς οὔθ’ ὁ πανδαμάτωρ ἀμαυρώσει χρόνος (Σιμωνίδης, 28).
     Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου, ιδιαίτερα στις δύσκολες σημερινές συνθήκες και στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε (ανεργία στα ύψη, μετανάστευση νέων, κρίση στην εκπαίδευση, κλειστά Πανεπιστήμια), σηματοδοτούν τις διεκδικήσεις για τα ιδεώδη της δημοκρατίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, της παιδείας, της ειρήνης, της δικαιοσύνης.
     Η ζοφερή πραγματικότητα καθιστά το Πολυτεχνείο - αιώνιο σύμβολο της ελληνικής αντίστασης – φάρο και οδηγό του σύγχρονου χειμαζόμενου Ελληνισμού. 

Από το Διοικητικό Συμβούλιο




Παρουσίαση του Βιβλίου " Σερραϊκά κρατικά έγγραφα - Περιόδου κυριαρχίας του ΕΑΜ " του Βασίλη Γιαννογλούδη.

0 σχόλια
Το ΔΣ της ΕΜΕΙΣ, ο συγγραφέας Βασ. Γιαννογλούδης, ο Πρόεδρος της ΔΚΒΣ κ. ΑΘ. Μπασδάνης,  η Πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Σύλια Ζέττα, ο  Επικ.Καθηγητής Νεότερης και Σλυγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ. Ιακ. Μιχαηλίδης και ο κ. Σοφιδιώτης




14 εξαιρετικές βιβλιοθήκες της Αθήνας

0 σχόλια
 Πηγή: www.lifo.gr
Στην καρδιά της Αθήνας υπάρχουν πολλές βιλιοθήκες, μεγαλύτερες ή μικρότερες, γενικές και ειδικές, ανοιχτές, δανειστικές, ξενόγλωσσων βιβλίων.   Σε αυτό το πρώτο μέρος ενός μεγάλου περιπάτου στις πηγές της γνώσης παραθέτουμε 14 βιλιοθήκες.   

Είναι αξιοσημείωτη η εργασία και η επιμονή με την οποία έχουν οργανωθεί και πολλές μικρότερες  ή περιφερειακές βιβλιοθήκες.    Θα αποτελέσουν το δεύτερο μέρος αυτής της προσπάθειας καταγραφής. Το αισιόδοξο είναι ότι πολλοί, αρχίζουν να προτιμούν τις βιβλιοθήκες σαν χώρους μελέτης.   Στους ιστότοπους των βιβλιοθηκών, μπορείτε να βρείτε τα λεπτομερή στοιχεία των συλλογών τις οποίες διαθέτουν.    
Περισσότερα στο σύνδεσμο: 
http://www.lifo.gr/team/showtime/42907

ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Ν. ΣΕΡΡΩΝ

0 σχόλια
ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ
ΤΩΝ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Ν. ΣΕΡΡΩΝ
  
Μετά τις εκλογές της 21ης Οκτωβρίου 2013 του Συνδέσμου των Φιλολόγων του Ν. Σερρών, για τη διαφάνεια των οποίων και την αθρόα προσέλευση των μελών νιώθουμε όλοι εξαιρετικά ικανοποιημένοι, ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο, όπου προτάθηκαν και εκλέχθηκαν:
Πρόεδρος : Ζέττα Βασιλική
Αντιπρόεδρος: Ζουρνατζή Τάνια
Γενικός Γραμματέας:  Μπαγανά Θεοδώρα
Οργανωτικός Γραμματέας: Σκέμπερη Ευαγγελία
Ειδικός γραμματέας: Καραθανάση Μαρία
Ταμίας: Πετρομελίδου Ελένη
Έφορος Βιβλιοθήκης:  Τυμπανίδου Καλλιόπη  

Με ανανεωμένη διάθεση προσφοράς και ενισχυμένο αίσθημα ευθύνης το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου ευχαριστεί τους συναδέλφους για την εμπιστοσύνη και τη στήριξή τους, σχεδιάζει τη συνεργασία μαζί τους και την υποστήριξη του έργου τους και αναμένει την ίδια θετική ανταπόκριση με αυτή των τελευταίων εκλογών. 


Το Διοικητικό Συμβούλιο  του Συνδέσμο

Εκπαίδευση για τη δημοκρατία

0 σχόλια
Tου Θανάση Γιαλκέτση, Εφημερίδα των Συντακτών

MARTHA C. NUSSBAUM «Oχι για το κέρδος»
Μετάφραση: Γιώργος Χρηστίδης. Πρόλογος και επιμέλεια: Χρήστος Ν. Τσιρώνης Κριτική, 2013, σελ. 271


Τον Μάρτιο του 2009, σε έναν λόγο του για την εκπαίδευση, ο πρόεδρος Ομπάμα έπλεξε το εγκώμιο σε χώρες της Απω Ανατολής, όπως η Σιγκαπούρη, οι οποίες κατά τη γνώμη του έχουν ξεπεράσει την Αμερική στην τεχνολογική και την επιστημονική εκπαίδευση. Κατά τον Ομπάμα, αυτές οι χώρες «αφιερώνουν λιγότερο χρόνο διδάσκοντας πράγματα που δεν έχουν σημασία και περισσότερο χρόνο διδάσκοντας πράγματα που έχουν σημασία.


Προετοιμάζουν τους μαθητές τους όχι μόνον για το γυμνάσιο, το λύκειο και το κολέγιο, αλλά και για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Εμείς δεν το κάνουμε αυτό». 
Ο κοντόθωρος ωφελιμισμός των παιδαγωγικών αντιλήψεων του Ομπάμα θεωρεί σημαντικά στοιχεία της εκπαίδευσης εκείνα που «προετοιμάζουν γα την επαγγελματική σταδιοδρομία». Υποτιμά επομένως τις ανθρωπιστικές σπουδές, δηλαδή εκείνα τα στοιχεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας που μπορεί να μην αποδίδουν άμεσα χρηματικά κέρδη, αλλά προετοιμάζουν για την ενεργό συμμετοχή στην πολιτική ζωή, για την κριτική έρευνα και αμφισβήτηση, για την αναζήτηση μιας ζωής γεμάτης νόημα.


Η τάση αυτή δεν εκδηλώνεται μόνον στις ΗΠΑ. Οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται στα εκπαιδευτικά συστήματα πολλών χωρών υποβαθμίζουν, συρρικνώνουν ή εγκαταλείπουν τη διδασκαλία των ανθρωπιστικών επιστημών. Ο στόχος της οικονομικής μεγέθυνσης και το κυνήγι του κέρδους στην παγκόσμια αγορά ενισχύουν τις τάσεις προς μιαν εκπαίδευση που υπηρετεί αποκλειστικά την αύξηση της παραγωγής και του πλούτου. Στην προοπτική της μεγιστοποίησης του οικονομικού κέρδους οι ανθρωπιστικές σπουδές θεωρούνται ανώφελες, υπερβολικά δαπανηρές ή ακόμη και αντιπαραγωγικές. Καθώς, μάλιστα, εξοπλίζουν τους πολίτες με κριτική συνείδηση, αποτελούν μια δυνητική απειλή για εκείνη την οικονομική «πρόοδο», η οποία αδιαφορεί για τις αδικίες και τις ανισότητες που τη συνοδεύουν.



Η Αμερικανίδα φιλόσοφος Μάρθα Νουσμπάουμ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: η κρίση των ανθρωπιστικών σπουδών μπορεί να μετατραπεί σε κρίση της δημοκρατίας, καθώς απειλούνται οι διανοητικές προϋποθέσεις που μπορούν να εγγυηθούν τη δημοκρατική ιδιότητα του πολίτη. Απειλούνται, με άλλα λόγια, η ικανότητά μας να σκεφτόμαστε αυτόνομα και κριτικά, η ικανότητά μας να εξυψωνόμαστε πάνω από την τοπική μας πραγματικότητα και να κατανοούμε τα προβλήματα που είναι παγκόσμια, καθώς και η ικανότητά μας να συναισθανόμαστε και να συμπαθούμε τους άλλους, που είναι «ξένοι» και διαφορετικοί από μας. Μια δημοκρατία δεν μπορεί να μακροημερεύσει αν οι πολίτες της δεν διαθέτουν και δεν καλλιεργούν αυτές τις τρεις ικανότητες.

Στο παιδαγωγικό σχέδιο της Νουσμπάουμ η ανθρωπιστική εκπαίδευση δεν περιορίζεται στη μελέτη των κλασικών. Η μάθηση δεν εξαντλείται στην παθητική αφομοίωση γνώσεων και πνευματικών παραδόσεων, αλλά πρέπει να καλλιεργεί την κριτική και ερευνητική σκέψη, καθώς και τη φαντασία. Η Νουσμπάουμ εμπνέεται από το σωκρατικό πρότυπο εκπαίδευσης, που προωθεί την ικανότητα κάθε προσώπου να αυτοεξετάζεται και να αυτοπροσδιορίζεται. Η σωκρατική μέθοδος στηρίζεται στον διάλογο, την αμφιβολία, την αμφισβήτηση και την ορθολογική επιχειρηματολογία. Ευνοεί επομένως μια δημόσια κουλτούρα στοχαστικής διαβούλευσης, χάρη στην οποία ελέγχουμε κριτικά κάθε είδους αυθεντία και επηρεαζόμαστε λιγότερο από την εξουσία ή από το κοινωνικό μας περιβάλλον. Αυτή η σωκρατική εκπαίδευση στην αυτονομία είναι εξαιρετικά πολύτιμη για τη δημοκρατία, καθώς η κριτική και ερευνητική σκέψη είναι αναγκαία συνιστώσα μιας πολιτικής κουλτούρας ικανής να υποστηρίζει και να τροφοδοτεί τον δημόσιο δημοκρατικό διάλογο.

Η Νουσμπάουμ ανιχνεύει τη σωκρατική μέθοδο σε μια μακρά παιδαγωγική παράδοση, που ξεκινάει από τον «Αιμίλιο» του Ρουσό, περνάει από τον Γιόχαν Πεσταλότσι, τον Φρίντριχ Φρέμπελ, τον Μπρόνσον Αλκοτ, τον Χόρας Μαν, για να φτάσει στον Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ και τον Τζον Ντιούι. Ολοι αυτοί οι προοδευτικοί παιδαγωγοί αντέδρασαν στην παθητική μάθηση και πειραματίστηκαν με μεθόδους εκπαίδευσης που απέβλεπαν στο να κάνουν τον νέο άνθρωπο αυτόνομο, ικανό για αυτοεξέταση, ανεξάρτητη σκέψη, δημιουργική φαντασία, επίλυση πρακτικών προβλημάτων κ.λπ.

Εκτός από την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, η δεύτερη μεγάλη αποστολή των ανθρωπιστικών σπουδών είναι η καλλιέργεια της ικανότητας να σκεφτόμαστε ως «πολίτες του κόσμου».

Καθώς τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι ήδη παγκόσμια, χρειάζεται να μάθουμε να σκεφτόμαστε υπεύθυνα για την τύχη όλης της ανθρωπότητας. Η εκπαίδευση πρέπει επομένως να προμηθεύει τις αναγκαίες γνώσεις για την ιστορία του κόσμου, για την παγκόσμια οικονομία, καθώς και για τις κυριότερες θρησκείες. Η τρίτη θεμελιώδης επιδίωξη της ανθρωπιστικής εκπαίδευσης είναι η καλλιέργεια της αφηγηματικής φαντασίας και της συμπάθειας, της ικανότητας δηλαδή να κατανοούμε όχι μόνον τον εαυτό μας, αλλά και τις ανάγκες και τις προσδοκίες των άλλων. Χρειάζεται να διαθέτουμε εκείνη την «εσωτερική ματιά» που μας επιτρέπει να βλέπουμε τους άλλους ανθρώπους ως πλήρη ανθρώπινα όντα, ως ολοκληρωμένες προσωπικότητες με ίσο δικαίωμα στην αξιοπρέπεια.

«ΟΥΚ ΕΓΝΩΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ

0 σχόλια

Δεν θα μας απασχολούσαν τα όσα μάλλον χωρίς περίσκεψιν ανέφερε κατά των Αρχαίων Ελληνικών και της διδασκαλίας τους η κυρία Μαρία Ρεπούση, πανεπιστημιακός, βουλευτής και εκπρόσωπος Παιδείας κοινοβουλευτικού κόμματος, αν σε τελευταία ανάλυση δεν υπηρετούσαν μια δήθεν εκσυγχρονιστική -και στην ουσία ανιστορική-  λογική στον χώρο της εκπαίδευσης,   η οποία αποστρέφεται τον πλούτο, την ποικιλία,  την πολυμορφία τη διαχρονικότητα και τα σαγηνευτικά ιστορικά βάθη της γλώσσας μας, στο όνομα ενός άχρωμου και άγευστου τεχνοκρατικού επικοινωνιακού κώδικα. 
Δυστυχώς, απόψεις παρόμοιες επαληθεύουν τη μελαγχολική διαπίστωση πως η οικονομική κρίση συνοδεύεται από μια θλιβερή ένδεια  αξιών που καλύπτει όλο το φάσμα του κοινωνικού και του πολιτικού βίου.
Εμείς οι φιλόλογοι θα επιμείνουμε πεισματικά να αντλούμε δύναμη στο δύσκολο έργο μας από τον αστείρευτο πλούτο της μεγάλης γλωσσικής μας παράδοσης. Η Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία  είναι η ασφαλής βάση για την οικοδόμηση του φιλοσοφικού στοχασμού και της υψηλής ποιητικής έκφρασης , αποτελεί  το θεμέλιο της ανθρωπιστικής και δημοκρατικής παιδείας και  συνιστά μέγιστη ελπίδα για τους μαθητές  μας που νιώθουν να ασφυκτιούν σ΄ ένα κόσμο που καταρρέει .
Στις ανιστόρητες απόψεις απαντάμε με τον τίτλο του γνωστού καβαφικού ποιήματος:«ΟΥΚ ΕΓΝΩΣ».



ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΠΕΦ

Καλό Ξεκίνημα με αίσθημα ευθύνης

0 σχόλια
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ                                 Σέρρες 5-09-2013
            Ν. ΣΕΡΡΩΝ                                                  
Μεραρχίας 13-ΣΕΡΡΕΣ 62123                                         Αρ Πρωτ: 1
Τηλ. επικοινωνίας: 23210 27366                                                 
                                    2321024047


Προς
Εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ02 των Γυμνασίων,
Λυκείων και ΕΠΑΛ της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Π.Ε Σερρών

Κοιν:
Σχολικοί Σύμβουλοι Φιλολόγων ΠΕ Σερρών
Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων
          ΕΛΜΕ Σερρών
Αγαπητοί συνάδελφοι,
μια νέα σχολική χρονιά έχει ανατείλει με δυσοίωνα προμηνύματα μέσα σε ένα κλίμα απογοήτευσης, ανασφάλειας και βαρυθυμίας.
Οι αλλεπάλληλες  και συχνά συγκεχυμένες ανακοινώσεις του Υπουργείου για τα νέα προγράμματα σπουδών στα Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ της χώρας επιτείνουν την ανασφάλεια των συναδέλφων- φιλολόγων οι οποίοι παρακολουθούν με αγωνία τη συρρίκνωση των φιλολογικών μαθημάτων αλλά και την προσπάθεια υπονόμευσης των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.
Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων  παρατηρεί  με αγωνία τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών και στέκεται αλληλέγγυο στην  έκδηλη ανησυχία των φιλολόγων του Νομού μας σχετικά με την  κατανομή των μαθημάτων στις σχολικές μονάδες στην έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Έχουμε και στο παρελθόν τονίσει (Επιστολή Διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Παιδείας)  την αντίθεση μας στη στοχοποίηση του μαθήματος της Ιστορίας το οποίο λειτουργεί  ως αιχμή του δόρατος  για την «άλωση» των φιλολογικών μαθημάτων και καταλήγει να αποτελεί την εύκολη λύση για τη συμπλήρωση ωραρίου συναδέλφων, εκπαιδευτικών άλλων ειδικοτήτων με αποτέλεσμα να υποβιβάζεται σε μάθημα «πασπαρτού», σε μία χαλαρή ζώνη του ωρολογίου προγράμματος στην οποία κινούνται κατά περίσταση διάφορες ειδικότητες.
Σε μια περίοδο λοιπόν γενικότερων ανακατατάξεων και ετερόκλητων αποφάσεων που αυτοαναιρούνται συνεχώς και βάλλουν τον κλάδο μας π.χ. αποκλεισμός των Φιλολόγων από τη διδασκαλία του μαθήματος της Ερευνητικής Εργασίας: Έγγραφο με Αρ. Πρωτ: 120885/Γ2/03-09-2013 «Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αναλάβουν την εποπτεία και καθοδήγηση μέχρι δύο ερευνητικών θεμάτων ανά τετράμηνο, με εξαίρεση για το σχ. έτος 2013-2014 τις ειδικότητες ΠΕ02, ΠΕ03 και ΠΕ04».
 καλούμε τους συναδέλφους Φιλολόγους να λειτουργήσουν υπεύθυνα και σύννομα στη διαδικασία κατανομής των μαθημάτων, ώστε να μην επιτρέψουμε να παγιωθούν πρακτικές που υπονομεύουν το μέλλον των φιλολογικών μαθημάτων στο ελληνικό σχολείο.
Συνάδελφοι οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε όλοι πως η εκχώρηση του δικαιώματος της διδασκαλίας των φιλολογικών μαθημάτων που αποτελούν  Α΄ Ανάθεση για τους εκπαιδευτικούς ΠΕ02  θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την επιβίωση των φιλολογικών ωρών στο ελληνικό σχολείο και το μέλλον των φιλολόγων γενικότερα.
  Το Δ.Σ. του  Σύνδεσμου Φιλολόγων Ν. Σερρών  εύχεται  σ΄όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες  καλή δύναμη, υγεία και πάνω από όλα θετική και αγωνιστική  διάθεση για μια αποδοτική και δημιουργική σχολική χρονιά.

Για το Δ. Σ του Συνδέσμου

Η Πρόεδρος                                                               Η Γεν.Γραμματέας


Σύλια Ζέττα                                                           Ολυμπία Παχαδίρογλου

Καλό ταξίδι Γιώργο...

0 σχόλια


Για ποιο ταξίδι κίνησες να πας την 1η του Αυγούστου κατακαλόκαιρο, Γιώργο; Μόνος μακριά από τους δικούς σου, την οικογένειά σου και τα τρία υπέροχα παιδιά σου;
Για ποιο μακρινό ταξίδι κίνησες να πας, αφήνοντας απόλυτη θλίψη και ανείπωτο πόνο από την πρόωρη και ξαφνική αναχώρησή σου...;
Εσύ ο Λεβέντης, ο χαμογελαστός άνθρωπος, με την περίσσια αγάπη και δοτικότητα  για τους γύρω σου, τη φροντίδα και το πηγιαίο ενδιαφέρον, ο αεικίνητος και  υπεύθυνος "δάσκαλος" που "σκάλωνες" στις ψυχές των μαθητών σου, ο αγαπητός συνάδελφος, ο εργατικός και φιλόπονος φιλόλογος ...φεύγεις από κοντά μας...
Για ποιο ταξίδι κίνησες να πας Γιώργο, έτσι ξαφνικά και απρόσμενα...;
... και όλοι εμείς οι αγαπημένοι συνάδελφοι σου να μην μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε ότι σε αποχαιρετούμε...
                Καλό παράδεισο Γιώργο.................................................





Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν.Σερρών, 
συγκλονισμένο από τον ξαφνικό και πρόωρο θάνατο του αγαπητού μας συναδέλφου, φιλολόγου Γεωργίου Χήρα, 
εκφράζει τα βαθύτατα και ειλικρινή συλλυπητήρια στην αγαπημένη σύζυγο και συνάδελφο, Στέλλα Ουζούνη, στην οικογένεια και στους οικείους του. 
Σε έκτακτη συνεδρίασή του επίσης αποφάσισε ομόφωνα να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη του αγαπητού συναδέλφου.

Διημερίδα Ανάδειξης του έργου των φιλολόγων ΠΕ Σερρών

0 σχόλια

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ

1η Ημέρα
Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013
4ο Γυμνάσιο Σερρών
ΠΡΩΙΝΗ  ΣΥΝΕΔΡΊΑ
11.00: Προσέλευση, Χαιρετισμοί - Έναρξη

Οργανωτική επιτροπή: Πηνελόπη Τζιώκα, Ιωάννης Κιορίδης, Σύλια Ζέττα

11.15– 12.15: 1η, 2η, 3η, 4η  εισήγηση
12.15-12.30: συζήτηση

Τίτλος εισήγησης: «Οι μαθητές εντρυφούν στα φιλολογικά μαθήματα ως μικροί δημοσιογράφοι»
Ονοματεπώνυμο:Δομουχτσή Ελένη-Αικατερίνη & Ουζούνη Στεργιανή
Σχολείο Υπηρεσίας:: Παλλατίδειο Γυμνάσιο Σιδηροκάστρου

Τίτλος εισήγησης:: Οι μαθητές του 5ου Γυμνασίου παρακολουθούν και συμμετέχουν σε ημερίδα μέσω τηλεδιάσκεψης
Ονοματεπώνυμο: Πετρομελίδου Ελένη
Σχολείο Υπηρεσίας:  5ο Γυμνάσιο Σερρών

Τίτλος  εισήγησης:: Αναζητώντας την αξία της τέχνης: ένα project της Γ΄τάξης Εσπερινού Λυκείου Σερρών στο μάθημα της Φιλοσοφίας
Ονοματεπώνυμο: Γιώργος Αποστολίδης
Σχολείο Υπηρεσίας: Εσπερινό Λύκειο Σερρών

Τίτλος εισήγησης: Η Συμμετοχή του ΓΕΛ Προβατά στον Πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό φιλοσοφίας
Ονοματεπώνυμο: Τσαμουρτζής Ευάγγελος.
Σχολείο Υπηρεσίας:: ΓΕΛ Προβατά.

12.15-12.30: συζήτηση / βράβευση των μαθητών των ΓΕΛ Προβατά και Νιγρίτας που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φιλοσοφικού δοκιμίου 2013

12.30-13.00. Διάλειμμα . Μπουφές-προσφορά του Συνδέσμου Φιλολόγων Σερρών

13.00-14.15:  5η, 6η ,7η, 8η, 9η εισήγηση

Τίτλος εισήγησης: Ο Πελοποννησιακός πόλεμος ως αφορμή δημιουργίας: Εναλλακτικές προσεγγίσεις στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών της Α' Λυκείου.
Ονοματεπώνυμο: Λιούσα Ελένη
Σχολείο Υπηρεσίας: ΓΕΛ Ν. Ζίχνης

Τίτλος εισήγησης: Ιστορία του παλαιού Γυμνασίου Θηλέων Σερρών
Ονοματεπώνυμο: Κατσαρίδου Ελένη
Σχολείο Υπηρεσίας: 3ο Γυμνάσιο Σερρών

Τίτλος εισήγησης:: Παρουσίαση project της Α' Λυκείου "Μετακίνηση, εγκατάσταση και ποικίλες δραστηριότητες πληθυσμών, φυλών στο Δ. Ηράκλειας"
Ονοματεπώνυμο: Κωστίκη Μαριάννα ΠΕ02, Πέρδου Ευαγγελία ΠΕ19 και ομάδα μαθητών
Σχολείο Υπηρεσίας:: ΓΕΛ Ηράκλειας

Τίτλος εισήγησης::  Η ανοικοδόμηση της Ηράκλειας. Η περίπτωση των Βενιζελικών σπιτιών
Ονοματεπώνυμο: Ζουρνατζή Τάνια
Σχολείο Υπηρεσίας:: Γυμνάσιο Ηράκλειας

Τίτλος εισήγησης:: «Οι έννοιες των «οιωνών», της «Θείας Πρόνοιας», της «Θείας Δίκης», της «μοίρας» και της «Τύχης» στην Ιστορία του Ιωάννου Κιννάμου, σε σχέση με τον ορθολογισμό του Ιστορικού και την πίστη του στον άνθρωπο ως βασικό παράγοντα της Ιστορίας».
Ονοματεπώνυμο: Δελέογλου Αναστάσιος
Σχολείο Υπηρεσίας:
Γυμνάσιο Μαυροθάλασσας

Συζήτηση-Τέλος πρωινής συνεδρίας

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ  ΣΥΝΕΔΡΊΑ

17.00-18.00: 10η, 11η, 12η, 13η εισήγηση

Τίτλος εισήγησης:: Μία περίπτωση σχολικού ψηφιακού εκφοβισμού και η “έρευνα δράσης” για την αντιμετώπισή του
Ονοματεπώνυμο: Χρυσάνθη Παλάζη
Σχολείο Υπηρεσίας: Μουσικό Σχολείο Σερρών

Τίτλος εισήγησης:: Διερεύνηση απόψεων εκπαιδευομένων του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Σερρών σχετικά με την αξιοποίηση των ΤΠΕ στο μάθημα του Γλωσσικού Γραμματισμού
Ονοματεπώνυμο: Δόμνα Τσακιρίδου
Σχολείο Υπηρεσίας::Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Σερρών

Τίτλος εισήγησης:: Μια διαφορετική διδακτική προσέγγιση στα φιλολογικά μαθήματα: Οδύσσεια Α’ Γυμνασίου και Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Β’ Γυμνασίου
Ονοματεπώνυμο: Μπακουγιάννη Βαρβάρα
Σχολείο Υπηρεσίας::
Γυμνάσιο Νέου Σκοπού

Τίτλος εισήγησης:: Νεοελληνική Γλώσσα Α΄ Λυκείου: Ενότητα "Γλωσσικές Ποικιλίες", Υποενότητα "Γεωγραφικές Γλωσσικές Ποικιλίες". Μια διδακτική πρόταση για τις Νεοελληνικές Διαλέκτους και τη σημασία της διατήρησής τους.
Ονοματεπώνυμο: Τσάνα Πέρση
Σχολείο Υπηρεσίας::
ΓΕΛ Νέας Ζίχνης

18.00-18.15. συζήτηση

18.15-18.30. Διάλειμμα
18:30-19:30. 14η, 15η, 16η , 17η εισήγηση

Τίτλος εισήγησης: «Η σωστή διεργασία της επικοινωνίας»
Ονοματεπώνυμο: Χριστίνα Μεγαλομύστακα
Σχολείο Υπηρεσίας:: Παλλατίδειο ΓΕΛ Σιδηροκάστρου

Τίτλος εισήγησης:: "Παιδαγωγική αξιοποίηση των τεχνικών εμψύχωσης των ομάδων στην τάξη και τις σχολικές γιορτές"
Ονοματεπώνυμο: Χριστίνα Σωτηροπούλου, Ελένη Ιωαννίδου
Σχολείο Υπηρεσίας:: Μουσικό Σχολείο Σερρών

Τίτλος εισήγησης:: 'Διαβάζω ένα βιβλίο: κρίνω, εμπνέομαι, δημιουργώ', μια διαθεματική παρουσίαση του βιβλίου του Κυρ. Ντελόπουλου « Ο Άκης και οι άλλοι»
Ονοματεπώνυμο: Μαρία Παπαδημητρίου, Ευαγγελία Σκέμπερη
Σχολείο Υπηρεσίας::
Μουσικό Σχολείο Σερρών

Τίτλος εισήγησης:: Δύο Χρόνια χωρίς Σχολικές Βιβλιοθήκες: Το Χρονικό Ενός Προαναγγελθέντος (;) Θανάτου.
Ονοματεπώνυμο: Σκέμπερη Ευαγγελία
Σχολείο Υπηρεσίας:: Μουσικό Σχολείο Σερρών


19:30-20:30: Σκέψεις-προβληματισμοί-βελτιωτικές προτάσεις για την πορεία των φιλολογικών μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση  

21:00. Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης στον αύλειο χώρο του Ιστορικού 1ου Γυμνασίου

"Φτάνει το χρώμα εκείνο κυρία..."-Θεατρικό Δρώμενο-αφιέρωμα στο Λεωνίδα Παπαπαύλου, Γυμνασιάρχη του 1ου Γυμνασίου Σερρών στα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα και των Βαλκανικών πολέμων
(Συγγραφή θεατρικού σεναρίου και επιμέλεια θεατρικής παράστασης-
Θεοδώρα Τζιντζή Φιλόλογος 1ου Γυμνασίου Σερρών)

2η Ημέρα
Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013
3ο ΓΕΛΣερρών
Κύκλος Μικροδιδασκαλιών

11.30-11.50: 1η μικροδιδασκαλία
Δομουχτσή Ελένη-Αικατερίνη, “Σκηνές πολέμου και ειρήνης: οπτικός γραμματισμός” (Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Γυμνασίου, 5η Ενότητα, Ε: Δραστηριότητες παραγωγής λόγου)
 11.50-12.00: Αναστοχασμός

 12.00-12.20: 2η μικροδιδασκαλία
Παπούδα Ντίνα, Τα αποδεικτικά μέσα στην 5η ενότητα του Πρωταγόρα του Πλάτωνα (Αρχαία Ελληνικά Γ΄ Λυκείου Κατεύθυνσης)
12.20-12.30: Αναστοχασμός

12.30-12.50: 3η μικροδιδασκαλία
 Θανασούδα Ευαγγελία, Τα τρία Χαϊκού του Σεφέρη (Λογοτεχνία Γυμνασίου)
 12.50-13.00: Αναστοχασμός

13.00-13.20: 4η μικροδιδασκαλία
 Ζηνοβία Παπάζογλου, Ιστορία Α΄Γυμνασίου
 13.20-13.30: Αναστοχασμός

13.30-14.00: Συζήτηση για ζητήματα διδακτικής μεθοδολογίας και γνωστικού αντικειμένου.
Επίδοση βεβαιώσεων.
Τέλος διημερίδας




 

ΣΙΡΙΣ - SIRIS Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template