«Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ… – μια αληθινή ιστορία» Βιβλιοπαρουσίαση από το Σύνδεσμο Φιλολόγων Σερρών


Την Κυριακή 16 Μαρτίου 2014 και ώρα  07.00 το απόγευμα παρουσιάζεται στο Θέατρο Ορφέας Σερρών το βιβλίο του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ… – μια αληθινή ιστορία». Το βιβλίο είναι μια μυθιστορηματική ανάπλαση του ματωμένου γάμου της Αλεξάνδρας Μάλλιου, με τον οποίο σφραγίστηκε το έγκλημα πολέμου των ναζί στρατιωτών εναντίον του Κομμένου το πρωί της Δευτέρας 16 Αυγούστου 1943.
Την εκδήλωση της παρουσίασης διοργανώνουν ο Πανηπειρωτικός  Σύλλογος Ν. Σερρών, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Σερρών, ο  Όμιλος Ορφέας Σερρών και τα Μαρτυρικά Κερδύλια δήμου Αμφίπολης.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Πόπη Τυμπανίδου, φιλόλογος, μέλος του Δ. Σ. Συνδέσμου Φιλολόγων Σερρών, και η Ειρήνη Κρυωνά, φιλόλογος.
Θα χαιρετίσουν ο Χριστόφορος Τσούτσης, Πρόεδρος του Πανηπειρωτικού  Συλλόγου Ν. Σερρών, η  Σύλια Ζέττα, Πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Σερρών, ο Κώστας Ψαράς, εκπρόσωπος Μαρτυρικών Κερδυλίων, και η Γεωργία Σπυρίδου, Πρόεδρος Ομίλου Ορφέας.
Την εκδήλωση θα προλογίσει και θα συντονίσει η Τάνια Ζουρνατζή, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Σερρών. Θα προβληθεί ολιγόλεπτο βίντεο με μαρτυρίες επιζώντων του ολοκαυτώματος και του γάμου.   

Το «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ… – μια αληθινή ιστορία» είναι μια διαρκής καταγγελία της ναζιστικής βίας χωρίς όρια. 71 χρόνια μετά το ολοκαύτωμα του Κομμένου, το βιβλίο κρατά αναμμένη τη φλόγα της μνήμης και καλεί τον αναγνώστη να μοιραστεί μαζί με το συγγραφέα την ατομική και συλλογική αγωνία, αλλά και τη γλυκύτητα της αδελφικής αγάπης μέσα στο ζοφερό τοπίο της γερμανικής κατοχής. Όπως γράφει η φιλόλογος Μαρία Καλαϊτζοπούλου, «ιστορία και μύθος συμπλέουν με τρόπο αριστοτεχνικό. Ο συγγραφέας καταφέρνει, ξεκινώντας από αληθινά γεγονότα και περιστατικά, να αναπλάσει με ρεαλιστική καθαρότητα αλλά και απόρρητη τη θλίψη έναν κόσμο ολοζώντανο. Με τη χάρη και την πνοή της λυρικής αφαίρεσης, με τη ροή του παραμυθικού και προφορικού λόγου δίνει ρυθμό και τόνο στην αφήγησή του, απομακρύνοντάς την έτσι από την ψυχρή παράθεση στοιχείων. Σκοπός του η διάσωση, μέσω της μνήμης, της οικογενειακής ταυτότητας, της συλλογικής ταυτότητας και βέβαια της προσωπικής του ταυτότητας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι στρατιώτες της 1ης γερμανικής μεραρχίας Εντελβάις που ανέλαβαν την τιμωρία και την εκτέλεση του Κομμένου, βύθισαν στο αίμα, στην απόγνωση και στη στάχτη ολόκληρη την Ήπειρο. Στις 14 Ιουλίου 1943 ο στρατηγός διοικητής της 1ης μεραρχίας Βάλτερ Στέτνερ εγκαθίσταται στα Γιάννενα. Το πολεμικό τοπίο στην Ήπειρο αποκτά πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά, με κυριότερο απ’ όλα την ακραία ναζιστική αρχή της βίας χωρίς όρια. Μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη, η ελίτ του γερμανικού στρατού, εγκαθίσταται στην Ήπειρο, έχοντας πίσω της τέσσερα χρόνια πολέμου σε όλα τα μέτωπα, από τη Γαλλία μέχρι τον Καύκασο, με τελευταίο σταθμό πριν έρθει στην Ήπειρο το Μαυροβούνιο. Στις 22 Ιουλίου αρχίζει η «εκκαθαριστική επιχείρηση Ζάλμινγκερ» και τον επόμενο μήνα η επιχείρηση «Αύγουστος». Κατά το χρονικό αυτό διάστημα των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων εναντίον των «ληστοσυμμοριτών», η Ήπειρος μετατράπηκε σε λουτρό αίματος και σωρούς ερειπίων. Δεκάδες χωριά κάηκαν και εκτελέστηκαν εκατοντάδες αντάρτες και άμαχοι.
Η εκδήλωση για το μυθιστόρημα «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ… – μια αληθινή ιστορία» δεν είναι απλά μια παρουσίαση βιβλίου. Είναι ένα μάθημα τοπικής ιστορίας. Που  απηχεί ταυτόχρονα το αίτημα των Ελλήνων να εκπληρώσει η Γερμανία τις οφειλές της απέναντι στη χώρα μας και να καταβάλει στον ελληνικό λαό αυτά που του αφαίρεσε με τον πιο βάρβαρο και κτηνώδη τρόπο. Τα εγκλήματα πολέμου δεν παραγράφονται. Και οι οφειλές δε λησμονιούνται. Δεν το επιτρέπουν τα τραγικά θύματα των σφαγών. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΣΙΡΙΣ - SIRIS Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template