Τιμήθηκε στις Σέρρες η νύφη του μαρτυρικού Κομμένου Αλεξάνδρα


Με πολλή συγκίνηση και αγάπη υποδέχτηκαν οι Σέρρες την τραγική νύφη Αλεξάνδρα του μαρτυρικού Κομμένου. Σε μια εξαιρετική εκδήλωση που την προετοίμασαν με βαθιά ευαισθησία και καλοσύνη ο Πανηπειρωτικός  Σύλλογος Ν. Σερρών, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Σερρών, ο  Όμιλος «Ορφέας» Σερρών και τα Μαρτυρικά Κερδύλια Δήμου Αμφίπολης, παρουσιάστηκε την Κυριακή 16 Μαρτίου 2014 και ώρα  07.00 το απόγευμα στο Θέατρο Ομίλου «Ορφέας» το βιβλίο του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ… – μια αληθινή ιστορία». Όπως υπογραμμίστηκε στην εισαγωγική ομιλία από την καθηγήτρια Τάνια Ζουρνατζή, Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων Σερρών,  η οποία συντόνισε την εκδήλωση, το βιβλίο είναι μια μυθιστορηματική ανάπλαση του ματωμένου γάμου της Αλεξάνδρας Μάλλιου, με τον οποίο σφραγίστηκε το έγκλημα πολέμου των ναζί στρατιωτών εναντίον του Κομμένου το πρωί της Δευτέρας 16 Αυγούστου 1943. 


Για το βιβλίο μίλησαν η Ειρήνη Κρυωνά, φιλόλογος και η Πόπη Τυμπανίδου, μέλος του Δ. Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Σερρών. Χαιρέτισαν εκ μέρους του Ομίλου «Ορφέας» η Πρόεδρος Γεωργία Σπυρίδου, εκ μέρους του Πανηπειρωτικού  Συλλόγου Σερρών ο Πρόεδρος Χριστόφορος Τσούτσης, εκ μέρους του Συνδέσμου Φιλολόγων Σερρών η  Πρόεδρος Σύλια Ζέττα

και εκ μέρους των Μαρτυρικών Κερδυλίων ο Κώστας Ψαράς. Σημαντική υπήρξε η συνεισφορά του μέχρι πρότινος Προέδρου του Πανηπειρωτικού  Συλλόγου Σερρών Κώστα Σίσκα, ο οποίος μερίμνησε για την ηχητική κάλυψη της εκδήλωσης και την παρουσίαση του βίντεο με τις μαρτυρίες των επιζώντων του ολοκαυτώματος του Κομμένου.
Οι εκατόν πενήντα και πλέον πολίτες των Σερρών που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των διοργανωτών, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία του ολοκαυτώματος του Κομμένου και να τελέσουν ένα φιλολογικό και πνευματικό μνημόσυνο των 317 αθώων και ανυπεράσπιστων θυμάτων της γερμανικής ναζιστικής θηριωδίας. Μέσα από τη ανάγνωση του βιβλίου, τις ομιλίες που την εμπλούτισαν και το ολιγόλεπτο βίντεο με τις μαρτυρίες των επιζώντων του ολοκαυτώματος και του γάμου, έλαβαν μέρος σε μια μυσταγωγική τελετή με κορυφαίο της σημείο τον τραγικό γάμο που οι Γερμανοί έπνιξαν στο αίμα και στις φλόγες τα ξημερώματα της 16ης Αυγούστου 1943.

Εκπροσωπώντας τα μαρτυρικά Κερδύλια του δήμου Αμφίπολης Σερρών, ο Κώστας Ψαρράς μετέφερε, κατά  τη σύντομη παρέμβασή του, στο ακροατήριο τη δική τους τραγική σελίδα, όταν στις 17 Οκτωβρίου 1941 οι Γερμανοί εκτέλεσαν  235 κατοίκους και παρέδωσαν το χωριό στις φλόγες, αφού πρώτα το λεηλάτησαν. Τελικά δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του ο πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Σερρών Χριστόφορος Τσούτσης, αφού και το δικό του χωριό, η Κρυοπηγή του νομού Πρέβεζας, υπήρξε θύμα των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων της 1ης γερμανικής ορεινής μεραρχίας Εντελβάις και βυθίστηκε στο πένθος τη Μεγάλη Παρασκευή του 1944, όταν οι ναζί εκτέλεσαν 23 κατοίκους, μεταξύ των οποίων και συγγενικά του πρόσωπα.

Η εκδήλωση, όπως τονίστηκε από όλους τους ομιλητές, δεν ήταν απλά μια παρουσίαση βιβλίου. Ήταν ένα μάθημα της τοπικής αλλά και της εθνικής μας ιστορίας. Που  απηχεί, μεταξύ των άλλων, και το αίτημα των Ελλήνων να εκπληρώσει η Γερμανία τις οφειλές της απέναντι στη χώρα μας και να καταβάλει στον ελληνικό λαό αυτά που του αφαίρεσε με τον πιο βάρβαρο και κτηνώδη τρόπο. Τα εγκλήματα πολέμου δεν παραγράφονται. Και οι οφειλές δε λησμονιούνται. Δεν το επιτρέπουν τα τραγικά θύματα των σφαγών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΣΙΡΙΣ - SIRIS Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template