Ολοκλήρωση των εργασιών της Διημερίδας Ανάδειξης του έργου των Φιλολόγων Π>Ε. Σερρών

0 σχόλια
Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν.  Σερρών, συνεχίζοντας τη θεσμοθετημένη πλέον παράδοση ανάδειξης του έργου των συναδέλφων φιλολόγων, διοργάνωσε και φέτος, σε αγαστή συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους της Δ/νσης  Δ/θμιας  Εκπ/σης Ν. Σερρών, τη Διημερίδα «Με λογισμό και μ’ όνειρο οι φιλόλογοι μιλούν και συνομιλούν».
Η Διημερίδα που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23 και Τρίτη 24 Ιουνίου 2014 στο Επιμελητήριο Σερρών, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και ανέδειξε σε όλους το πνεύμα ουσιαστικής συνεργασίας και σύμπνοιας του Δ.Σ του Συνδέσμου αλλά και τους παιδαγωγικούς και επιστημονικούς σκοπούς που υπηρετεί.
Στη διάρκεια της Διημερίδας αναδείχθηκε το σημαντικότατο έργο που παρήγαγαν οι συνάδελφοι φιλόλογοι, τόσο στο παρελθόν   με την παρουσίαση του συλλογικού τόμου της Ημερίδας του 2012, που ο Σύνδεσμος έχει εκδώσει,  όσο και στη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, υπηρετώντας πιστά τους σκοπούς και της αξίες της  ανθρωπιστικής παιδείας σε μια εποχή απαξίωσης και υποβάθμισης του εκπαιδευτικού έργου.
Το Δ.Σ. αποφάσισε να βραβεύσει στο πλαίσιο της Διημερίδας  φιλολόγους και μαθητές που διακρίθηκαν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, καθώς όπως τόνισε η Πρόεδρος κ. Σύλια Ζέττα: «η έννοια της αριστείας είναι στενά συνυφασμένη με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και με την εκπαίδευση, το έργο της οποίας προάγει και στηρίζει».
Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι στιγμές που μας χάρισαν οι τιμώμενοι μαθητές και συνάδελφοι των σχολείων της ΔΔΕ Σερρών, με το ήθος και τις τοποθετήσεις τους, κατά τη διάρκεια της βράβευσής τους, για τη συμμετοχή τους:
1.       Στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φιλοσοφικού Δοκιμίου, όπου ο μαθητής Χριστόδουλος  Λαφαζάνης του ΓΕΛ Νιγρίτας απέσπασε το 1ο βραβείο.
2.       Στον 1ο Ποιητικό Μαθητικό  Διαγωνισμό που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας της Ποίησης 2014.


3.       Στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την ανάδειξη της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας, όπου διακρίθηκε το 5ο ΓΕΛ Σερρών.

Τέλος απόλυτα επιτυχημένη υπήρξε και η συναυλία που πραγματοποιήθηκε, σε ατμόσφαιρα μυσταγωγίας, υπό τους ήχους του Συνόλου Μουσικής Δωματίου Σερρών στον εμβληματικό χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου (Μπεζεστένι), σε συνδιοργάνωση με την ΚΗ Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Τμήμα Πολιτισμού της Π.Ε. Σερρών. Ο λόγος συνάντησε τις νότες και η σχολική χρονιά έκλεισε με μοναδικό τρόπο.



Ευχαριστούμε θερμά τους εισηγητές για το σπουδαίο έργο που παρουσίασαν. Η δημιουργικότητά τους αποτελεί για το Σύνδεσμο το ισχυρότερο  κίνητρο για τη συνέχιση της προσπάθειας να αναδεικνύεται κάθε χρόνο το έργο των συναδέλφων. Ευχαριστούμε και όλους τους συναδέλφους, γονείς και μαθητές που  παρακολούθησαν τη Διημερίδα και την αγκάλιασαν με τα θετικά τους σχόλια.
Το Δ.Σ του Συνδέσμου Φιλολόγων  Σερρών με τους σχολικούς Συμβούλους Φιλολόγων Σερρών κ .Πηνελόπη Τζιώκα και κον Γιάννη Κιορίδη.

Διημερίδα Ανάδειξης του έργου των φιλολόγων Ν.Σερρών

0 σχόλια
Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Σερρών συνεχίζοντας την παράδοση ανάδειξης  του έργου των συναδέλφων φιλολόγων διοργανώνει και φέτος σε συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Σερρών τη διημερίδα : «Με λογισμό και μ’ όνειρο, οι Φιλόλογοι μιλούν και συνομιλούν».

    Η Διημερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014 και ώρα 17.00 -21.00 και την Τρίτη 24 Ιουνίου 2014 11.30-2.00 μ.μ.  στην αίθουσα «Γ. Χρηστίδης» του Επιμελητηρίου Σερρών.
    Στη διάρκεια της διημερίδας συνάδελφοι φιλόλογοι θα παρουσιάσουν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και διδακτικές πρακτικές. Την πρώτη μέρα της Διημερίδας θα γίνει η παρουσίαση του τόμου των Πρακτικών της Ημερίδας του Ιουνίου 2012, καθώς και η βράβευση των μαθητών  των σχολείων της Π.Ε Σερρών, οι οποίοι διακρίθηκαν στον 3ο Πανελλαδικό Μαθητικό  Διαγωνισμό Φιλοσοφικού Δοκιμίου 2014.    http://www.philosophy.upatras.gr/competition/ 


    Παράλληλα, καθιερώνοντας ένα νέο θεσμό, τo  Δ.Σ του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Σερρών θα βραβεύσει  τους μαθητές και τις μαθήτριες Γυμνασίων και Λυκείων της Π.Ε. Σερρών που διακρίθηκαν στον 1ο Μαθητικό Ποιητικό Διαγωνισμό, τον οποίο  οργάνωσε  στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας ποίησης  21 Μαρτίου 2014 και με  τίτλο «Γιορτάζουμε την ημέρα της ποίησης με τους μαθητές μας». http://filologoiserron.blogspot.gr/2014/05/2132014.html.
Η βράβευσή θα γίνει την Τρίτη 24 Ιουνίου 2014 στην αίθουσα «Γ. Χρηστίδης» του Επιμελητηρίου Σερρών και ώρα 12:00.



   Τέλος ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Σερρών αποχαιρετά τη σχολική χρονιά και επιβεβαιώνει την προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας παρουσιάζοντας το Σύνολο Μουσικής Δωματίου σε μια Μουσική Συναυλία που θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014 και ώρα 21.00 μ.μ.  στον εμβληματικό χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης μας, Μπεζεστένι σε συνδιοργάνωση με την ΚΗ΄Εφορεία Αρχαιοτήτων και την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Μουσικής Συναυλίας
Δευτέρα 23 Ιουνίου-Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών

W. A. Mozart              Κουαρτέτο για φλάουτο, βιολί, βιόλα, τσέλο
1756 1791                     K.V. 285, σε ρε μείζονα
                                         -Allegro
                                         -Adagio
                                         -Rondo

Alan Ridout                  "Ferdinand"
1934 1996                   Μουσικό παραμύθι για αφηγητή και βιολιστή
                                     κείμενο: Munro Leaf
Antonio Vivaldi              Κοντσέρτο για δύο κιθάρες, έγχορδα και κοντίνουο
1678 1741                       R.V. 532, σε σολ μείζονα
                                         -Allegro
                                         -Andante
                                         -Allegro
                                ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ (10')
Astor Piazzolla                Δύο έργα για κουιντέτο τάγκο
  1921 1992                          -Soledad
                                           -Adios Nonino

Μάνος Χατζιδάκις                  Τρία έργα για μικρό σύνολο
   1925 1994                       -Χορός (Παραμύθι χωρίς όνομα)
                                  -Μανούλα μου (Παραμύθι Χωρίς Όνομα, Οδός Ονείρων)
                                         -Περιμπανού (Αντικατοπτισμοί)



Άποψη της ΠΕΦ για τη Λογοτεχνία Πανελλήνιες 2014

0 σχόλια
Άποψη της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων για τα θέματα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2014
Γ΄ τάξης Ημερησίου και Δ΄ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου


ΚΕΙΜΕΝΟ 
Το κείμενο, απόσπασμα από το διήγημα του Γ. Βιζυηνού – «Το αμάρτημα της μητρός μου» - περιλαμβάνεται στην εξεταστέα ύλη και δεν παρουσιάζει δυσκολίες.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις που δόθηκαν ανταποκρίνονται στις δυνατότητες των μαθητών δεδομένου ότι μπορούν να αντληθούν απαντήσεις γι’ αυτές είτε από το διδακτικό βιβλίο είτε από το Βιβλίο του Καθηγητή.
Η επιλογή του παράλληλου, αδίδακτου κειμένου [απόσπασμα από το έργο του Ι. Κονδυλάκη, «Οι άθλιοι των Αθηνών»] είναι εύστοχη και η αναζήτηση ομοιοτήτων (υιοθεσία, φτώχεια, κορίτσι κ.ά.) και διαφορών (αμοιβή, άτυπη υιοθεσία, εγκατάλειψη νηπίου κ.ά.) μεταξύ αυτού και του αποσπάσματος από το διήγημα του Γ. Βιζυηνού δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα.

Αθήνα, 4 Ιουνίου 2014


ΑΠΟ ΤΗΝ Π.Ε.Φ.

  

Η ΠΕΦ για τα θέματα Αρχαίων Ελληνικών 2014

0 σχόλια
Απόψεις της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων
για τα  θέματα των Αρχαίων Ελληνικών Θεωρητικής Κατεύθυνσης
στις Πανελλαδικές εξετάσεις Γ΄ Ημερησίου Λυκείου

Α.
Το διδαγμένο κείμενο είναι από τον Αριστοτέλη, Ηθικά Νικομάχεια, Β1, 1-4. Η μετάφραση που ζητήθηκε δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία.
Όσον αφορά τις παρατηρήσεις Β1 και Β2, οι απαντήσεις προκύπτουν σαφώς από το περιεχόμενο του διδαγμένου κειμένου, καθώς και από την Εισαγωγή του Διδακτικού Βιβλίου. Επιπλέον, οι  ίδιες αυτές ερωτήσεις αναφέρονται αυτολεξεί στα «Θέματα για συζήτηση».
Η απάντηση στην παρατήρηση Β3 αναπαράγει τα αναφερόμενα στις σελίδες 152-153 του Διδακτικού Βιβλίου.
Ενδεικτικές απαντήσεις στην ερώτηση Β4:
- ουσία, επουσιώδης
-σχήμα, άσχετος
-φύση, ευφυής
-κατάχρηση, χρηστικός
-μάθηση, πολυμαθής    
Β.
Το αδίδακτο κείμενο είναι από τον Αρχίδαμο του Ισοκράτη, έχει νοηματική αυτοτέλεια και δεν παρουσιάζει, επίσης, μεταφραστικές δυσκολίες.
Γ1. Ενδεικτική μετάφραση:
Νομίζω, λοιπόν, ότι εσείς δεν αγνοείτε ότι ήδη έχουν γίνει πολλές παρόμοιες πράξεις, τις οποίες αρχικά όλοι γενικά θεώρησαν ότι ήταν συμφορές και συμπόνεσαν τους παθόντες, ύστερα, όμως, κατάλαβαν ότι αυτές οι ίδιες είχαν υπάρξει αιτίες μέγιστων αγαθών. Και για ποιο λόγο πρέπει να αναφερόμαστε στα μακρινά; Αλλά και τώρα θα διαπιστώναμε ότι οι πρώτες πόλεις, εννοώ την Αθήνα και την Θήβα, δεν είχαν μεγάλη ανάπτυξη λόγω της ειρήνης, αλλά εξαιτίας των συμφορών που γνώρισαν προηγουμένως στη διάρκεια του πολέμου και στη συνέχεια ανέκτησαν τη δύναμή τους πάλι, και από αυτές η μεν μία ανέλαβε την ηγεμονία των Ελλήνων, η δε άλλη έχει γίνει τόσο μεγάλη όσο κανείς ποτέ έως τώρα δεν περίμενε ότι θα γίνει· γιατί η φήμη και η δόξα συνήθως προκύπτουν όχι από την ησυχία αλλά από τους αγώνες. 
Γ2
ἕ, πορρωτάτω, εὖ, ὑμῶν αὐτῶν, ἡγεμόσι, ᾤετο, ὑπειλῆφθαι, τοῖς πεισομένοις, γνοίη, κατάστηθι 
Γ3α
ὑμᾶς: υποκείμενο στο ἀγνοεῖν
συμφοράς: κατηγορούμενο στο ἅς (πράξεις)
τοῖς παθοῦσι: επιθετική μετοχή, αντικείμενο στο συνηχθέσθησαν
τί: αιτιατική της αιτίας
λαβούσας: κατηγορηματική μετοχή από το εὕροιμεν ἄν
ἡγεμόνα: κατηγορούμενο στο τὴν μὲν (πόλιν)
 Γ3 β
Ὁ ῥήτωρ εἶπεν ὅτι αἱ… γίγνεσθαι φιλοῖεν
Ὁ ῥήτωρ εἶπεν τὰς γὰρ επιφανείας… γίγνεσθαι φιλεῖν

Από την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων
 

ΣΙΡΙΣ - SIRIS Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template