ΨΗΦΙΣΜΑ του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΣΕΡΡΩΝ για το θάνατο του καθηγητή και συγγραφέα ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΥ

0 σχόλια
ΨΗΦΙΣΜΑ του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΣΕΡΡΩΝ
για το θάνατο του καθηγητή και συγγραφέα
ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΥ


     Τα μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου Φιλολόγων Σερρών με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκαν την είδηση του θανάτου του καθηγητή θεολόγου και άοκνου μελετητή και συγγραφέα της τοπικής ιστορίας της περιοχής του Ν. Σερρών, Κυριάκου Παπακυριάκου.
     Ο εκλιπών, γεννημένος στο Άγιο Πνεύμα Σερρών, υπηρέτησε επί 35 χρόνια τη δημόσια εκπαίδευση ως καθηγητής και διευθυντής σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού μας. Διετέλεσε Έκτακτος Επιμελητής Αρχαιοτήτων Νομού Σερρών και με τις  μακροχρόνιες ενέργειές του συνέβαλε τα μέγιστα στη συλλογή των αρχαιοτήτων του Νομού μας, στην οργάνωση του αρχαιολογικού Μουσείου και στην ίδρυση της Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων στις Σέρρες.
     Σπουδαίο και αξιομνημόνευτο είναι το πλούσιο συγγραφικό έργο του Κυρ.Παπακυριάκου, με το οποίο άφησε πολύτιμη παρακαταθήκη στη μελέτη και διδασκαλία της τοπικής  μας ιστορίας.
     Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Σερρών είχε τη χαρά και την τιμή να συνεργαστεί με τον εκλιπόντα στην προβολή και ανάδειξη του τελευταίου σπουδαίου πονήματός του, «Ιστορία του Νομού Σερρών».
     Ως σερραίοι φιλόλογοι οφείλουμε πολλά στο δάσκαλο και πνευματικό άνθρωπο του τόπου μας, Κυριάκο Παπακυριάκου . Για το λόγο αυτό - ως ελάχιστη απόδοση τιμής - το Δ.Σ. του Συνδέσμου σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του, να καταθέσει στεφάνι στη σορό του εκλιπόντος και να παραστεί η Πρόεδρος  στην κηδεία του.


Για το Δ.Σ

Σύλια Ζέττα                                         Δώρα Μπαγανά

Πρόεδρος                                              Γεν.Γραμματέας


Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Σερρών καλωσορίζει τη νέα σχολική χρονιά

0 σχόλια


     Ξημέρωμα νέας σχολικής χρονιάς και ένας λευκός πίνακας μας καλεί νοερά, εξοπλισμένους με ανανεωμένη θέληση, να τον γεμίσουμε: μαθήματα, συνάδελφοι, υποχρεώσεις, προβλήματα,… Δύσκολο να σχεδιάσουμε την πορεία μας, μιας και το περιβάλλον, εκπαιδευτικό, πολιτικό, κοινωνικό, είναι τόσο ρευστό: σε κατάσταση αναμονής για την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων, για την αξιολόγηση, για τη διαθεσιμότητα, για το νέο λύκειο· σε συνθήκες οικονομικής δοκιμασίας και κοινωνικής αποσταθεροποίησης, απέναντι σε πολιτικές επιλογές βεβιασμένες και γι’ αυτό αναποτελεσματικές· με την κοινωνία να μας κουνά το δάκτυλο και τους μαθητές να μας κοιτούν στα μάτια με αγωνία…
     Οι ευχές μοιάζουν ανίσχυρες: «καλή σχολική χρονιά, με δύναμη ψυχής, διάθεση δημιουργίας, αισιοδοξία και αποφασιστικότητα». Χρειάζονται όμως, για να αναστηλώνουν το όραμα μιας εκπαίδευσης για τον άνθρωπο και το ευ ζην, για έναν εκπαιδευτικό – λειτουργό, όπως λέγαμε και όπως πρέπει να είναι.
     Εμείς οι φιλόλογοι έχουμε τεράστιο μερίδιο ευθύνης απέναντι στο όραμα αυτό ως θεματοφύλακες των ανθρωπιστικών σπουδών που για δεύτερη συνεχή χρονιά διαπιστώνουμε ότι στοχοποιούνται· το μάθημα της Ιστορίας (φέτος και της Φιλοσοφίας) «άγεται και φέρεται» ως δεύτερη ανάθεση από ειδικότητα σε ειδικότητα, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του Υπουργείου να «βολέψει» τα κενά του, ενώ αυθαίρετα και προκλητικά οι συνάδελφοι-φιλόλογοι αποκλείονται από το δικαίωμά τους να αναλάβουν το μάθημα της ερευνητικής εργασίας (project), ενισχύοντας τη δυναμική του με την επιστημονική τους κατάρτιση.
     Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν.Σερρών καλεί και φέτος τους συναδέλφους φιλολόγους με υπευθυνότητα και πάντοτε στο πλαίσιο του νόμου να προασπίσουν τα δικαιώματά τους στη διαδικασία κατανομής των μαθημάτων και πιστός στους σκοπούς της ανθρωπιστικής εκπαίδευσης, χαράζει τον πίνακα της νέας σχολικής χρονιάς με ευχές προς τους συναδέλφους και με ανανέωση των στόχων και των δράσεών του: έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Σίρις, υποστήριξη του φιλολόγου με ενημερωτικές ημερίδες, ανθρωπιστικές δράσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, φιλεκπαιδευτικές περιηγήσεις.
     Στο ίδιο πλαίσιο, της υλικής αυτή τη φορά υποστήριξης, υπενθυμίζουμε τη δυνατότητα που από πέρυσι έχουν τα μέλη μας να αγοράζουν με έκπτωση από ορισμένα βιβλιοπωλεία της πόλης μας. (ακολουθεί συνημμένο αρχείο). Θυμίζουμε επίσης την ανανέωση της ετήσιας συνδρομής των μελών, του μόνου εσόδου του Συνδέσμου, που ανέρχεται στα δέκα ευρώ, και στα δεκαπέντε για το ζεύγος φιλολόγων.
     Ξεκινάμε λοιπόν, συνεχίζοντας μια μεστή και επιτυχή πορεία. Ξανά. Μαζί. Και έχουμε στο μυαλό τον «ουρανό» του ποιητή:
…πρέπει και πάλι να ελέγξω / τ’ αστέρια / εγώ / κληρονόμος πουλιών / πρέπει / έστω και με σπασμένα φτερά / να πετάω.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2321024047
Εκ μέρους του ΔΣ

Σύλια Ζέττα                            Δώρα Μπαγανά

Πρόεδρος                                 Γ.Γραμματέας
 

ΣΙΡΙΣ - SIRIS Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template