Ευχές Συνδέσμου Φιλολόγων ν. Σερρών

0 σχόλια
Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, Η Γέννηση, 1603



Η Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Σερρών
εύχονται
η γέννηση του Θεανθρώπου να αναγεννήσει
την ελπίδα, τη χαρά και την  ανθρώπινη  απαντοχή απέναντι σε όλες τις αληθινές και  κίβδηλες δυσκολίες  της ζωής μας.

Ειρηνικό και ευτυχισμένο το 2015
Ë

Ευχαριστήρια επιστολή Λυκείου Ανοβέρου για τη δωρεά βιβλίων.

0 σχόλια

Παρουσίαση του θεατρικού έργου της συναδέλφου Άντυς Θεοχαρίδου, «ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΡΙΤΗ»

0 σχόλια
Τη Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014 ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Σερρών συνδιοργάνωσε με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της πόλης μας άλλη μία ενδιαφέρουσα βραδιά με μεγάλη επιτυχία. Πρόκειται για την παρουσίαση του  θεατρικού έργου της συναδέλφου Άντυς Θεοχαρίδου, «ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΡΙΤΗ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΟΣΕΛΟΤΟΣ και  το οποίο βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο θεατρικού κειμένου στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Λογοτεχνών 2014. Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Σερρών εγκαινίασε έτσι έναν νέο κύκλο προβολής του έργου Σερραίων συγγραφέων με τίτλο: ΄Συνομιλώντας με τον συγγραφέα’. Η παρουσίαση έλαβε χώρα στο κατάμεστο Αμφιθέατρο «Γεώργιος Καφταντζής» της Δημόσιας Κεντρικής  Βιβλιοθήκης. Την κατά γενική ομολογία πολύ μεστή και τεκμηριωμένη παρουσίαση του θεατρικού έργου πραγματοποίησε η φιλόλογος του Μουσικού Σχολείου και οργανωτική γραμματέας του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Σερρών, Λίλα Σκέμπερη.  

Την εκδήλωση προλόγισε  η πρόεδρος του Συνδέσμου  Σύλια Ζέττα, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Σερρών και το ΔΣ πιστό στα οράματα και τις καταστατικές του αρχές με χαρά σας καλωσορίζει στην αποψινή εκδήλωση λόγου και πολιτισμού, την οποία συνδιοργανώνει με τη ΔΚΒΣ με στόχο να παρουσιαστεί στο Σερραϊκό κοινό το βραβευμένο θεατρικό κείμενο της αξιόλογης συναδέλφου και αγαπημένης φίλης Αντωνίας Θεοχαρίδου.[...] Σε μια εποχή "ανταλλαγών" πάσης φύσεως και "διαχείρισης" ανθρώπινων συναισθημάτων και σχέσεων ο λόγος της συγγραφέα έρχεται να μας καταθέσει μια βαθιά, ανθρώπινη και ειλικρινή στάση ζωής, καθώς μέσα από τις συνεχείς ανατροπές ξεπροβάλλει φωτεινό το μήνυμα της ελπίδας». Στη συνέχεια Η Πρόεδρος παρουσίασε το βιογραφικό της φιλολόγου Λίλας Σκέμπερη, η οποία και ανέλαβε να παρουσιάσει στο κοινό τα βαθύτερα νοήματα του έργου αλλά και την ίδια τη συγγραφέα.
Στην παρουσίασή της  η κα Σκέμπερη με ζωντανό και γλαφυρό τρόπο μύησε το κοινό στα μυστικά της δραματουργικής τέχνης της Α. Θεοχαρίδου. Αρχικά τόνισε την επιλογή της συγγραφέα να μιλήσει για όσα συμβαίνουν στις ανθρώπινες σχέσεις  στις μέρες μας μέσα από την αμεσότητα και το ευθύβολο της θεατρικής γραφής: «Με όχημα το ρεαλισμό που ορισμένες φορές φθάνει στα όρια του κυνισμού, αλλά και το  χιούμορ, φανερό ή υποδόριο, αποτυπώνεται ο σύγχρονος κόσμος με μια έντονα κριτική θέαση. Αυτό το στοιχείο καθιστά τη δραματουργία της Θεοχαρίδου ιδιαιτέρως γοητευτική και μοντέρνα».  
Έπειτα αναφέρθηκε στην υπόθεση και παρουσίασε τις βασικές θεματικές του έργου. Μεταξύ άλλων είπε: «Το θεατρικό κείμενο ‘ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΡΙΤΗ’ βασίζεται στην πολύ πρωτότυπη ιδέα της μεταπρατικότητας των ανθρώπινων όντων και της διαχείρισής τους σαν πράγματα για πέταμα ή ανταλλαγή. Το κείμενο έχει ως πηγή έμπνευσης την πρακτική που εφαρμόζεται, στις μέρες μας, σε διάφορες περιοχές του Παρισιού σχετικά με την αποκομιδή των ογκωδών αντικειμένων από τις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων […] Το έργο  αντανακλά τη σημερινή κοινωνία, όπου η αντικατάσταση των ανθρώπων σε όλες τις σχέσεις γίνεται με πολύ εύκολο τρόπο και χωρίς δεύτερη σκέψη. Σύμφωνα με τη σύγχρονη αυτή θεώρηση, οι άνθρωποι ισοδυναμούν με αντικείμενα, σκουπίδια για διαλογή και ανακύκλωση, με second hand εμπορεύματα. […]Τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τη συγγραφέα είναι η κοινωνία και ο εκφυλισμός της, η απαξίωση του ανθρώπου από τη σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία και η διαχείρισή του ως σκουπίδι για πέταμα ή ανταλλαγή, η κρίση στις διαπροσωπικές σχέσεις, η κοινωνική σήψη,  η υποκρισία και η ψευτιά, ο έρωτας και η εμπορευματοποίησή του, η έλλειψη επικοινωνίας, η μοναξιά, ο ατομικισμός κι η εγωπάθεια, ο συμβιβασμός, η χωματερή των συναισθημάτων».
Στη συνέχεια σκιαγραφώντας τους ήρωες του έργου ανέφερε: «Οι ήρωες του «ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΡΙΤΗ» μοιάζουν φουτουριστικοί, βγαλμένοι από ένα Οργουελικό σύμπαν, τοποθετημένοι σε ένα απροσδιόριστο χρονικά εφιαλτικό μέλλον, που ωστόσο φαντάζει τόσο ανατριχιαστικά κοντινό. Οι σχέσεις των ηρώων μπαίνουν στο μικροσκόπιο και εξετάζονται προσεκτικά».  Τέλος, τόνισε ότι η Α. Θεοχαρίδου είναι μία συγγραφέας σε εγρήγορση, ενταγμένη στην εποχή της και γνώστης των συνεπειών της: «Αφουγκράζεται τα προβλήματα και τις παθογένειες του σύγχρονου τρόπου ζωής και τα καταδεικνύει μέσα από το έργο της. Επιμένει στην κριτική καταγραφή μιας πραγματικότητας που περιβάλλει τον σύγχρονο άνθρωπο και που σε μεγάλο βαθμό τον κατευθύνει, τον εξουσιάζει, τον καταπιέζει και τέλος τον απανθρωποποιεί, τον αλλοτριώνει».

Τη διάλεξη διάνθισε με πολύ πρωτότυπο τρόπο η εμβόλιμη ζωντανή παρουσίαση σε μορφή θεατρικού αναλογίου τριών αποσπασμάτων του έργου από ομάδα ερασιτεχνών εκπαιδευτικών, των Μ. Παλάζη, Χ. Πανταζίδου, Σ. Σιούφη, Σ. Κουταντώνη και Δ. Παρίση υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση της θεατρολόγου κας Μαρίας Μεντίζη και τα ατμοσφαιρικά βίντεο και τις μουσικές γέφυρες του Ζαν Μισέλ Ζαρ. 

Τέλος, μεγάλο ενδιαφέρον  προκάλεσε η ιδιαίτερα πρωτότυπη τεχνική της κ. Σκέμπερη, καθώς  το τελευταίο μέρος της παρουσίασης έγινε με τη μορφή συνέντευξης που απέσπασε η ομιλήτρια από την κα Θεοχαρίδου, γεγονός που προσέδωσε ιδιαίτερη αμεσότητα, ζωντάνια και ζεστασιά στην εκδήλωση. Μέσα από μια σειρά εύστοχων και διεισδυτικών ερωτήσεων που της απηύθυνε η Λίλα Σκέμπερη, η συγγραφέας του θεατρικού κειμένου «Κάθε Δεύτερη Τρίτη» Αντωνία Θεοχαρίδου μίλησε για τις ιδιαιτερότητες του θεατρικού κειμένου ως λογοτεχνικό είδος, για τον τρόπο με τον οποίο γράφει τα κείμενά της, για τις δικές πηγές έμπνευσης. Ανέφερε ότι το «Κάθε Δεύτερη Τρίτη» γεννήθηκε την εποχή που η κρίση άρχισε να χτυπάει ανελέητα την ελληνική κοινωνία οδηγώντας πολλούς ανθρώπους στην απόγνωση. Επίσης, πρόσθεσε ότι γι’ αυτήν, το γράψιμο είναι ένας τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας και πως γράφει επειδή θέλει να μοιραστεί εμπειρίες και συναισθήματα με άλλους.

Η εκδήλωση χειροκροτήθηκε θερμά από τους παρευρισκομένους και άφησε υποσχέσεις για ανάλογη συνέχεια στο μέλλον με το φιλόδοξο πρόγραμμα της παρουσίασης του έργου Σερραίων δημιουργών από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Σερρών.
    

Η Ιδιαίτερη σχέση του µύθου της Αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα µε την επαρχία Φυλλίδος του Ν. Σερρών

0 σχόλια
Η Ιδιαίτερη σχέση του µύθου της Αρπαγής της Περσεφόνης 
από τον Πλούτωνα µε την επαρχία Φυλλίδος του Ν. Σερρών
του Βασιλείου Γιαννογλούδη
Καθηγητή 4ου Λυκείου Σερρών και Αντιπροέδρου ΕΜΕΙΣ
(∆ηµοσιεύτηκε στην εφηµερίδα ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ στις 20/11/2014) 
 Πέρα από την πρόσφατη συγκλονιστική αποκάλυψη του ψηφιδωτού της Αρπαγής της
Περσεφόνης από τον Πλούτωνα στον τύµβο Καστά, υπάρχει και ιδιαίτερη επίδραση του µύθου
και της λατρείας Πλούτωνα και Περσεφόνης στην επαρχία Φυλλίδος Σερρών αλλά και στους
Ν. Σερρών και ∆ράµας. 
 Αυτό τεκµηριώνεται από δύο τουλάχιστον στοιχεία: Το πρώτο αναφέρεται στο βιβλίο, 
του προσφάτως αποδηµήσαντος θεολόγου καθηγητή, συγγραφέα και έκτακτου επιµελητή
αρχαιοτήτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Σερρών, Κυριάκου Παπακυριάκου, Ιστορία των
Σερρών – Από αρχαιοτάτων χρόνων µέχρι της απελευθερώσεως του το 1912-13, 
Θεσσαλονίκη 2013, στη σ. 29 του οποίου αναφέρεται ότι: «Κατά τον Αππιανό (IV.105) στην
επαρχία Φυλλίδος του νοµού Σερρών βρισκόταν το Νύσιον πεδίον, από όπου ο θεός του Άδη
Πλούτωνας άρπαξε την κόρη της θεάς ∆ήµητρας Περσεφόνη». 
 Το δεύτερο από αρχαίο µαρµάρινο ανάφλυφο, που είναι εκτεθειµένο στο Αρχαιολογικό
Μουσείο Σερρών, το οποίο παριστάνει τον Πλούτωνα, την Περσεφόνη και µία Άρπια, σε
στιγµιότυπο «δίκης» του νεκρού που άγεται από τον ψυχοποµπό Ερµή. Σύµφωνα µε τον Κ. 
Παπακυριάκου, το ανάφλυφο το µετέφερε από το Νευροκόπι στις Σέρρες ο υποπρόξενος της
Αγγλίας Κ. Καπέτης και το δηµοσίευσε πρώτη φορά ο φιλόλογος και αρχαιολόγος Πέτρος
Παπαγεωργίου στην Εστία Αθηνών το 1893.

Αναλυτικά το απόσπασµα στις σελίδες. 29-31 από το παραπάνω αναφερθέν βιβλίο του
Παπακυριάκου είναι το παρακάτω: 

« 2.2. Ο µύθος της Περσεφόνης και του Πλούτωνα
 Κατά τον Αππιανό (IV.105) στην επαρχία Φυλλίδας του νοµού Σερρών βρισκόταν το Νύσιον πεδίον, από όπου ο θεός του Άδη Πλούτωνας άρπαξε την κόρη της θεάς ∆ήµητρας Περσεφόνη. Ο οµηρικός ύµνος λέγει ότι µε τη συγκατάθεση του ∆ία ο Πλούτωνας έκλεψε την Περσεφόνη, την κόρη µε το ανάλαφρο βήµα που έπαιζε µε τις φιλενάδες της µαζεύοντας λουλούδια σ’ ένα λιβάδι µε ωραίες βιολέτες, υακίνθους και ναρκίσσους στην κοιλάδα του Αγγίτη ποταµού. Ένας φανταχτερός ωραίος νάρκισσος τράβηξε την προσοχή της Περσεφόνης µε το άλικο χρώµα του σε µια απόµερη µεριά του λιβαδιού. Η Περσεφόνη αποµακρύνθηκε από τις φίλες της για να τον κόψει. Τη στιγµή εκείνη άνοιξε η γη και ξεπρόβαλε ο θεός του Άδη, ο Πλούτωνας. Με τη συγκατάθεση του ∆ία την άρπαξε και την έβαλε στο χρυσό του άρµα µε τα αθάνατα άλογα. Αντιστάθηκε όσο µπορούσε η Περσεφόνη. Φώναζε δυνατά ζητώντας βοήθεια µα κανείς δεν την άκουσε, διότι ταχέως ξανάκλεισε η γη και ο Πλούτωνας την κατέβασε στον Άδη. 
Ο παραπόταµος του Αγγίτη, που προέρχεται από τους Φιλίππους και ενώνεται από δεξιά µε τον Αγγίτη, ονοµάζεται Ζυγάκτης επειδή εκεί έσπασε ο άξονας της χρυσής άµαξας του Πλούτωνα. 
 Η µάνα της Περσεφόνης, η ∆ήµητρα, η θεά της γεωργίας, την αναζήτησε παντού και όταν έµαθε την αρπαγή της κατέφυγε στον υπέρτατο µυθικό θεό, τον ∆ία, να της απονείµει δικαιοσύνη. 
Εκείνος αποφάσισε έξι µήνες να µένει η Περσεφόνη µε την µάνα της επάνω στη γη και έξι µήνες στον Άδη µε τον άντρα της. Έτσι, οι άνθρωποι της εποχής εκείνης εξήγησαν τις αλλαγές του ετήσιου κύκλου, του χειµώνα και του καλοκαιριού, αποδίδοντας την άνοιξη και το καλοκαίρι στην ευδιαθεσία της θεάς της γεωργίας ∆ήµητρας, επειδή είχε την κόρη της µαζί της, ενώ το φθινόπωρο και τον χειµώνα στη στεναχώρια της επειδή στερούνταν την κόρη της. 
Ο Πλούτωνας και η Περσεφόνη λατρεύονταν ιδιαίτερα στην περιοχή του νοµού Σερρών. Αυτό φαίνεται και από ένα σπάνιο αρχαίο ανάγλυφο, διαστάσεων 0,53Χ0,83 µ. που φυλάσσεται στο Μουσείο των Σερρών. Η παράσταση είναι σύνθετη ανάγλυφη µε τους θεούς του Άδη, τον Πλούτωνα και την Περσεφόνη. Αριστερά του Πλούτωνα είναι µια Άρπις και γυµνός ο ψυχοποµπός Ερµής. Φέρνει έναν άνθρωπο στον Άδη, µια ψυχή, για να την κρίνουν οι θεοίτου
Άδη. Πάνω έχει αστέρια και δύο µικρές µορφές µε την επιγραφή «ΚΥΡΙΩ ΠΛΟΥΤΩΝΙ». 
 Αναλυτικά η παράσταση χωρίζεται σε τρεις οριζόντιες ζώνες. Στην επάνω εικονίζονται δύο µορφές µε ακτινωτό στέφανο η µία και µε φτερά η άλλη. Συµβολίζουν τον ήλιο και τη σελήνη. Στα άκρα εικονίζονται δυο οκτάκτινα αστέρια και στο µέσον το δίστιχο «ΚΥΡΙΩ ΠΛΟΥΤΩΝΙ». Ο δωδεκάκτινος ήλιος παριστάνει τον επάνω κόσµο µε τους 12 µήνες και η σελήνη τον κάτω κόσµο, τον Άδη, στον οποίο πίστευαν ότι θα κατέβαιναν όλοι οι άνθρωποι µετά
θάνατον.   Στη µεσαία ζώνη εικονίζονται τέσσερις µορφές: 
α) Ο πωγωνοφόρος Πλούτωνας µε φωτοστέφανο. Ο θεός των νεκρών, προ του οποίου έτρεµαν οι άνθρωποι όταν σκέπτονταν το θάνατο και το αιώνιο δεσµωτήριο των νεκρών στον Άδη. 
β) Η Περσεφόνη µε µακριά µαλλιά µέχρι τα µπράτσα. Αµφότεροι κρατούν στο αριστερό χέρι σκήπτρα, ενώ η Περσεφόνη κρατά και έναν καθρέπτη στο δεξί χέρι. 
γ) Ο θεός Ερµής ίσταται δεξιά τους γυµνός µε έναν φτερωτό σκούφο στο κεφάλι. Κρατά πουγκί στο δεξί χέρι και κηρύκειο στο αριστερό. 
δ) Μια φιγούρα ενός νεκρού µε ένδυµα και µπαστούνι. Είναι η ψυχή του νεκρού που την έφερε ο Ερµής για να δικαστεί. Ανάµεσά τους υπάρχει ένας βωµός. 
 Όλα είναι συµβολικά. Παριστάνουν τον Άδη και την κρίση των ανθρώπων µε την αντίληψη και την πίστη της αρχαίας εποχής. Παριστάνουν την παραµονή της Περσεφόνης έξι µήνες στον Άδη και έξι στη γη. Το ανάγλυφο αυτό είναι εκτεθειµένο στο Μουσείο Σερρών. Το µετέφερε ο υποπρόξενος της Αγγλίας Κ. Καπέτης από το Νευροκόπι στις Σέρρες και το δηµοσίευσε για πρώτη φορά ο Π. Παπαγεωργίου στην Εστία Αθηνών το 1893. Μας επιβεβαιώνει την επίδραση του µύθου στον τόπο µας.» 

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

0 σχόλια
Κύριε Υπουργέ,
Βαθύτατη θλίψη και μεγάλη απογοήτευση μας προκάλεσε η διά του εκπαιδευτικού τύπου πληροφορία ότι με την τροπολογία που κατατίθεται εντός των προσεχών ημερών στη Βουλή αφαιρείται το μάθημα της Λογοτεχνίας από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα για την  εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από τις εξής  Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού:
1.  Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες,
2.  Επιστήμες Υγείας και
3.  Επιστήμες Οικονομίας, Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες.
Λυπούμεθα, κύριε Υπουργέ, που σε εποχή άκρατου τεχνοκρατικού προσανατολισμού της εκπαίδευσης,  παραγνωρίζεται  η μεγάλη ανάγκη ενίσχυσης της ανθρωπιστικής παιδείας την οποία εγγυάται η αναβάθμιση της Λογοτεχνίας,  ανεκτίμητου μορφωτικού αγαθού.
Λυπούμεθα που θεωρείτε ότι οι υποψήφιοι των παραπάνω κλάδων θα πρέπει να εξετάζονται κυρίως στον επικοινωνιακό λόγο της επικαιρικής αρθρογραφίας και όχι στη  βαθύτατα ποιοτική,  αναμφισβήτητης διαχρονικής  αξίας και τεράστιας μορφωτικής δύναμης  νεοελληνική λογοτεχνική γλώσσα,  τόσο της ποίησης και όσο και της πεζογραφίας.
Εξάλλου, σε επίπεδο εξετάσεων επιλογής για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως είναι οι Πανελλήνιες Εξετάσεις, είναι ανάγκη η γνώση και η ικανότητα στη γλώσσα  να ελέγχονται σε κείμενα υψηλής ποιότητας, όπως είναι αυτά της Λογοτεχνίας (πεζογραφία, ποίηση και ποιοτικός δοκιμιακός λόγος), θέμα που έχει ήδη λυθεί σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες,. Από τα ποιοτικά λογοτεχνικά κείμενα μπορούν να προκύψουν γλωσσικές ασκήσεις και θέματα για Παραγωγή Λόγου.
Κύριε Υπουργέ,
Για όλους εμάς που υπηρετούμε σε καιρούς χαλεπούς την ελληνική εκπαίδευση, είναι βαθιά η πεποίθηση ότι καμιά εκπαιδευτική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να τελεσφορήσει, αν δεν στηρίζεται στις αρχές της ανθρωπιστικής παιδείας και αν δεν υπηρετεί τα οράματά της.
Θα πρέπει εδώ να υπογραμμισθεί ότι έτσι έμεινε στην ιστορία της εκπαίδευσης η μεταρρύθμιση του Ευάγγελου Παπανούτσου που προέβλεπε εξέταση στη Λογοτεχνία για όλους τους υποψηφίους, με αποτέλεσμα να θεωρείται σήμερα ως μια από τις φωτεινότερες σελίδες στην ιστορία των ελληνικών εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων.
Το όραμα για μια ουσιαστική γλωσσική παιδεία  το βρίσκουμε  συμπυκνωμένο στα λόγια του μεγάλου ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, κατά την ομιλία του στην τελετή απονομής των Βραβείων Νόμπελ:
Μου εδόθηκε, αγαπητοί φίλοι, να γράφω σε μια γλώσσα που μιλιέται μόνον από μερικά εκατομμύρια ανθρώπων. Παρ' όλ' αυτά, μια γλώσσα που μιλιέται επί δυόμισι χιλιάδες χρόνια χωρίς διακοπή και μ' ελάχιστες διαφορές. Η παράλογη αυτή, φαινομενικά, διάσταση, αντιστοιχεί και στην υλικοπνευματική οντότητα της χώρας μου. Που είναι μικρή σε έκταση χώρου και απέραντη σε έκταση χρόνου. …
Εάν η γλώσσα αποτελούσε απλώς ένα μέσον επικοινωνίας, πρόβλημα δεν θα υπήρχε. Συμβαίνει όμως ν' αποτελεί και εργαλείο μαγείας και φορέα ηθικών αξιών. Προσκτάται η γλώσσα στο μάκρος των αιώνων ένα ορισμένο ήθος. Και το ήθος αυτό γεννά υποχρεώσεις. Χωρίς να λησμονεί κανείς ότι στο μάκρος είκοσι πέντε αιώνων δεν υπήρξε ούτε ένας, επαναλαμβάνω ούτε ένας, που να μη γράφτηκε ποίηση στην ελληνική γλώσσα. Nα τι είναι το μεγάλο βάρος παράδοσης που το όργανο αυτό σηκώνει. Το παρουσιάζει ανάγλυφα η νέα ελληνική ποίηση.
Κύριε Υπουργέ,
Αυτή την υποχρέωση και αυτή την ευθύνη απέναντι στο μεγάλο βάρος της λογοτεχνικής μας παράδοσης συναισθανόμενοι, ζητούμε να αποσύρετε την τροπολογία που περιθωριοποιεί ένα «μέγιστον μάθημα», το οποίο  αποτελεί βασική εγγύηση  για τη δημιουργία δημοκρατικών, ευαίσθητων και σκεπτόμενων πολιτών.

ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Π.Ε.Φ.

ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΚΕΡΔΥΛΛΙΩΝ ΣΕΡΡΩΝ -2- ΜΑΡΤΥΡΙΑ Π. ΤΣΙΑΓΚΑ

0 σχόλια

ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΚΕΡΔΥΛΛΙΩΝ ΣΕΡΡΩΝ -1- ΜΑΡΤΥΡΙΑ Π. ΤΣΙΑΓΚΑ

0 σχόλια

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Ν.ΣΕΡΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΥΛΛΙΑ

0 σχόλια
Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Σερρών συνεχίζοντας τις εκπαιδευτικές του δράσεις, σχεδίασε και πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία την πρώτη εξόρμησή του για τη νέα σχολική χρονιά. Μέλη του Συνδέσμου και φίλοι του ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των μελών του ΔΣ και την Κυριακή 19 Οκτωβρίου επισκέφθηκαν την περιοχή της Αμφίπολης, όπου περιηγήθηκαν στα σημαντικά  αρχαιολογικά ευρήματα της Μακεδονικής αυτής σημαντικής πόλης. Ανέβηκαν  στα τείχη της πόλης, επισκέφθηκαν  το Γυμνάσιο, τις ελληνιστικές επαύλεις και τις πρωτοχριστιανικές εκκλησίες. 
Τμήμα της Αρχαίας ξύλινης γέφυρας του Στρυμόνα
Η ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης έδωσε την ευκαιρία στους συναδέλφους φιλολόγους να δουν από κοντά τα σημαντικά αρχαιολογικά εκθέματα και να προγραμματίσουν επισκέψεις με τα σχολεία τους. Σημαντική υπήρξε και η επίσκεψη στο χώρο της αρχαίας ξύλινης γέφυρας του ποταμού Στρυμόνα, της μοναδικής  στον Ελλαδικό χώρο, η οποία εντυπωσίασε όλους και οδήγησε σε σκέψεις και συζητήσεις για δυνατότητες εκπαιδευτικής αξιοποίησης στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων.

Ιδιαίτερα συγκινητική υπήρξε η επίσκεψη του Συνδέσμου Φιλολόγων και στο χώρο των Μαρτυρικών Κερδυλλίων,  όπου  συντελέστηκε το αποτρόπαιο έγκλημα της πυρπόλησης του χωριού και της δολοφονίας όλων των ανδρών άνω των 14 χρόνων από τη Γερμανική Βερμάχτ. Τα μέλη του Συνδέσμου απέτισαν φόρο τιμής στο χώρο του μνημείου και στο χώρο της θυσίας των συμπατριωτών μας, ενώ κορυφαία στιγμή υπήρξε η αφήγηση των γεγονότων από τον μοναδικό επιζώντα κ. Παναγιώτη Τσιάγκα, ο οποίος με την αμεσότητα και την αλήθεια των λόγων του συντάραξε με την κατάθεση της προφορικής μαρτυρίας της τοπικής μας ιστορίας.
Στην εκπαιδευτική περιήγηση του Συνδέσμου συμμετείχε και ο Σύμβουλος Φιλολόγων Ν.Σερρών κ. Γιάννης Κιορίδης και ο Theo de Borda Moosburger, Δρ Φιλολογίας- Βραζιλιάνος Καθηγητής Ελληνικών.
Το ΔΣ του Συνδέσμου ευχαριστεί θερμά τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών και Πολιτισμού του Δήμου Αμφίπολης κ. Γρηγόρη Κοδρόπουλο και τον Κώστα Ψαρρά, μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών και μέλος στο Εθνικό Συμβούλιο της Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. για τη ζεστή φιλοξενία και για τη συνδρομή τους στην επιτυχή έκβαση της εκπαιδευτικής περιήγησης του και τέλος το ταξιδιωτικό πρακτορείο της κας Ευαγγελίας Θωμόγλου για την οργάνωση της μετακίνησης.

Για το ΔΣ
Σύλια Ζέττα                                                                      Δώρα Μπαγανά

Πρόεδρος                                                                            Γεν.Γραμματέας

ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ και ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΤΩΝ … «ΤΡΑΠΕΖΩΝ»

0 σχόλια
του Κώστα Διονυσίου

Σταχυολογήσαμε ενδεικτικά και κατά προτεραιότητα: α)τους βασικούς γενικούς στόχους της φιλοσοφικής έρευνας, σύμφωνα με την πρώτη ενότητα του σχολικού εγχειριδίου, β)τις μεθόδους για την επίτευξή τους, όπως προβλέπεται  και από τις σχετικἐς οδηγίες και γ)τις αντικειμενικές δυσκολίες που συναντάμε ή περιμένουμε να συναντήσουμε τόσο στην πορεία της διδασκαλίας όσο και στη διαδικασία της αξιολόγησης ενόψει και της πρόκλησης της Τρἀπεζας Θεμἀτων.

Α.Βασικοί Στόχοι
  • Όξυνση της κριτικής ικανότητας και διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων

Β.Μέθοδοι
  • Διαλεκτική μέθοδος και όχι διάλεξη (μετωπική διδασκαλία) ο καταλληλότερος τρόπος διδασκαλίας του μαθήματος - σύμφωνα με τις οδηγίες - και μετάδοσης της φιλοσοφικής αλήθειας κατά τον Πλάτωνα και το Σωκράτη: δηλαδή κρίνεται απαραίτητη η συμμετοχή των διδασκομένων με τη μορφή ερωταποκρίσεων, διατύπωσης αμφιβολιών, υποβολής ερωτημάτων, ώστε να διασαφηνιστούν και να αφομοιωθούν οι λεπτές φιλοσοφικές έννοιες.
  • Επικαιροποίηση και αισθητοποίηση των φιλοσοφικών προβλημάτων και εννοιών, ώστε να εξοικειωθούν οι μαθητές με τους φιλοσοφικούς όρους και να ενεργοποιηθεί το ενδιαφέρον τους για το μάθημα῾ σ’ αυτό βεβαίως θα συμβάλει και η:
  • Αξιοποίηση των κειμένων και επιλογή των κατάλληλων ερωτήσεων για την κατανόηση των εννοιών και την αφομοίωση της ύλης, καθώς επίσης και για την ενθάρρυνση των μαθητών να παραγάγουν φιλοσοφική σκέψη είτε στον γραπτό είτε στον προφορικό λόγο.

Γ.Αντικειμενικές Δυσκολίες
  • Η μεγάλη δυσκολία στη μεθοδολογία  της διδασκαλίας αυτού του μαθήματος τόσο για τους ανυποψίαστους που το διδάσκουν για πρώτη φορά όσο και για τους παλαιότερους είναι η αδιόρατη γραμμή που χωρίζει μια μεστωμένη και καλά στοχευμένη φιλοσοφική κουβέντα με διάφανα επιχειρήματα και κρυστάλλινες θέσεις από τη μια πλευρά κι από την άλλη τον κίνδυνο διολίσθησης σε μια ατέρμονη και αδιέξοδη δήθεν φιλοσοφική  αναζήτηση σε θολά νερά.
  • Κι ένα εύλογο ερώτημα σε πρακτικό ζήτημα αξιολόγησης από έναν εκπαιδευτικό που διδάσκει το μάθημα της φιλοσοφίας: Πώς μπορεί να αξιολογηθεί άραγε ο μέσος μαθητής της β΄ λυκείου σ’ ένα μάθημα ιδιαίτερα απαιτητικό, κατεξοχήν θεωρητικό με πλήθος αφηρημένων εννοιών, δύσκολα αντιληπτών χωρίς την κατάλληλη εμπειρία – άλλωστε η φιλοσοφία είναι Τέχνη του έμπρακτου βίου κατά τους αρχαίους - κι ακόμα δυσκολότερων να εκφραστούν, με δεδομένη τη λεξιπενία και την ανεπαρκή πνευματική συγκρότηση αυτής της ηλικίας, πλην λαμπρών εξαιρέσεων;
Αναρωτιόμαστε τελικά μήπως το μόνο «ασφαλές» καταφύγιο απέναντι σ΄ αυτές τις δυσκολίες είναι και πάλι η στείρα αποστήθιση μιας επιπλέον «χρήσιμης» πληροφορίας δίπλα στις τόσες άλλες, χωρίς όφελος για την πολυπόθητη όξυνση της κριτικής ικανότητας και τη διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων του δημοκρατικού μαθητή-πολίτη, που φαντάζομαι πως είναι και το ζητούμενο σύμφωνα με τους βασικούς γενικούς στόχους που θέσαμε στην αρχή.
                                                                 Κωνσταντίνος Διονυσίου

Εκπαιδευτικός ΠΕ02 1ου ΓΕΛ Σερρών

Δωρεά βιβλίων στο Γυμνάσιο Ανοβέρου από το Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν.Σερρών

0 σχόλια
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Σερρών αποφάσισε ομόφωνα να παραχωρήσει ως δωρεά προς το Ελληνικό  Γυμνάσιο Ανοβέρου 170 βιβλία, τα οποία και συγκέντρωσε στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής-φιλανθρωπικής δράσης που υλοποίησε στο τέλος της σχολικής χρονιάς στο πλαίσιο της ετήσιας Διημερίδας ανάδειξης του έργου των φιλολόγων του Νομού  Σερρών.
Το συγκεκριμένο σχολείο επιλέχθηκε, καθώς οι μαθητές του συμπαραστάθηκαν ηθικά σε μαθητή Γυμνασίου της πόλης των Σερρών κατά τη διάρκεια νοσηλείας του σε ιατρικό κέντρο στην πόλη του Ανοβέρου.
Πολύτιμοι αρωγοί της προσπάθειας υπήρξαν τα βιβλιοπωλεία της πόλης μας ΦΑΡΟΣ, ΣΧΟΛΑΡΧΕΙΟ, ΜΑΡΝΕΡΗ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΔΡΟΥΚΑΣ, ΒΙΒΛΙΟΡΑΜΑ.
Το ΔΣ του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν.Σερρών ευχαριστεί θερμά τα παραπάνω βιβλιοπωλεία για την κινητοποίησή τους και τη σημαντική συνεισφορά τους στις δράσεις του.
Με την ευχή και την ελπίδα τα βιβλία αυτά να εμπλουτίσουν τη βιβλιοθήκη του ελληνικού σχολείου Ανοβέρου και να αποτελέσουν ένα ανοιχτό παράθυρο πνευματικής ελευθερίας και ψυχικής δύναμης  τα μέλη του ΔΣ δεσμεύονται ότι θα συνεχίσουν να οργανώνουν ανάλογες δράσεις.
                                              Για το ΔΣ

Σύλια Ζέττα                                            Δώρα Μπαγανά



Πρόεδρος                                              Γεν. Γραμματέας

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Ν.ΣΕΡΡΩΝ

0 σχόλια
Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Σερρών, για πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι, σχεδίασε και πραγματοποίησε, με απόλυτη επιτυχία, ένα μοναδικό ταξίδι, οδοιπορικό στην ιστορία του πολιτισμού και της εκπαίδευσης των Ελλήνων, στη βασιλίδα των πόλεων, στην Κωνσταντινούπολη, από τις 7 ως τις 10 Ιουλίου 2014.
     Μέλη του Συνδέσμου και φίλοι του περιηγήθηκαν και απέτισαν φόρο τιμής στους τόπους όπου πάλλεται μαχόμενη η καρδιά της ελληνικής παιδείας και του ορθόδοξου οικουμενικού πολιτισμού. Γνώρισαν από κοντά τη βυζαντινή και σύγχρονη Κωνσταντινούπολη μέσα από ένα πρόγραμμα επιλεγμένων επισκέψεων και ξεναγήσεων (Θεοδοσιανά τείχη, μονή της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλί, Παναγία των Βλαχερνών, Αγία –Σοφία, Μονή της Χώρας, βασιλικές δεξαμενές του Υδραγωγείου, Αρχαιολογικό Μουσείο Κων/πολης, Ζωγράφειο και Ζάππειο ελληνικά σχολεία), που σχεδίασε η Πρόεδρος του Συνδέσμου, κα Σ. Ζέττα, με την πολύτιμη εποπτεία της Σχολικής Συμβούλου Φιλολόγων Ν. Σερρών, κας Π. Τζιώκα, η οποία και συμμετείχε στην εκπαιδευτική αυτή περιήγηση. Kορυφαία στιγμή της εκπαιδευτικής περιήγησης αποτέλεσε η επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και η συνάντηση με τον Οικουμενικό πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.
     Το Δ.Σ του Συνδέσμου Φιλολόγων, συνεχίζοντας την άοκνη προσφορά του στην ανάδειξη της πολιτιστικής και ιστορικής μας κληρονομιάς και παρακολουθώντας με δέος τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης στο χώρο της Αμφίπολης, διοργανώνει εκπαιδευτική εκδρομή, την Κυριακή 19 Οκτωβρίου, στο αρχαιολογικό μουσείο Αμφιπόλεως. 
Στηρίζοντας επιπλέον την προσπάθεια ενίσχυσης και ανάδειξης του πολύπαθου μαθήματος της Ιστορίας, με έμφαση σε γεγονότα του τόπου μας, στα πλαίσια της εκδρομής εντάσσεται και επίσκεψη στα μαρτυρικά Κερδύλλια. 
Οι συνάδελφοι φιλόλογοι θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο χώρο του αρχαιολογικού μουσείου και στο μνημείο θυμάτων του ολοκαυτώματος στο μαρτυρικό χωριό με ταυτόχρονη ξενάγηση και στις δύο επισκέψεις.
     Παρακαλούνται θερμά όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εκπαιδευτική περιήγηση, αρωγό της μουσειακής μας παιδείας, να δηλώσουν συμμετοχή ηλεκτρονικά στο mail του Συνδέσμου filologoiserron@gmail.com και στα τηλέφωνα
Σ. Ζέττα: 6944180160 / Τ. Ζουρνατζή: 6948538105 / Π. Τυμπανίδου: 6972850816
μέχρι την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου. 
Συνημμένα αποστέλλεται το πρόγραμμα της εκδρομής από το ταξιδιωτικό πρακτορείο της κ. Ε. Θωμόγλου.
Η Πρόεδρος                                        Η Γεν. Γραμματέας

Σύλια Ζέττα                                         Θεοδώρα Μπαγανά

ΨΗΦΙΣΜΑ του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΣΕΡΡΩΝ για το θάνατο του καθηγητή και συγγραφέα ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΥ

0 σχόλια
ΨΗΦΙΣΜΑ του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΣΕΡΡΩΝ
για το θάνατο του καθηγητή και συγγραφέα
ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΥ


     Τα μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου Φιλολόγων Σερρών με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκαν την είδηση του θανάτου του καθηγητή θεολόγου και άοκνου μελετητή και συγγραφέα της τοπικής ιστορίας της περιοχής του Ν. Σερρών, Κυριάκου Παπακυριάκου.
     Ο εκλιπών, γεννημένος στο Άγιο Πνεύμα Σερρών, υπηρέτησε επί 35 χρόνια τη δημόσια εκπαίδευση ως καθηγητής και διευθυντής σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού μας. Διετέλεσε Έκτακτος Επιμελητής Αρχαιοτήτων Νομού Σερρών και με τις  μακροχρόνιες ενέργειές του συνέβαλε τα μέγιστα στη συλλογή των αρχαιοτήτων του Νομού μας, στην οργάνωση του αρχαιολογικού Μουσείου και στην ίδρυση της Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων στις Σέρρες.
     Σπουδαίο και αξιομνημόνευτο είναι το πλούσιο συγγραφικό έργο του Κυρ.Παπακυριάκου, με το οποίο άφησε πολύτιμη παρακαταθήκη στη μελέτη και διδασκαλία της τοπικής  μας ιστορίας.
     Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Σερρών είχε τη χαρά και την τιμή να συνεργαστεί με τον εκλιπόντα στην προβολή και ανάδειξη του τελευταίου σπουδαίου πονήματός του, «Ιστορία του Νομού Σερρών».
     Ως σερραίοι φιλόλογοι οφείλουμε πολλά στο δάσκαλο και πνευματικό άνθρωπο του τόπου μας, Κυριάκο Παπακυριάκου . Για το λόγο αυτό - ως ελάχιστη απόδοση τιμής - το Δ.Σ. του Συνδέσμου σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του, να καταθέσει στεφάνι στη σορό του εκλιπόντος και να παραστεί η Πρόεδρος  στην κηδεία του.


Για το Δ.Σ

Σύλια Ζέττα                                         Δώρα Μπαγανά

Πρόεδρος                                              Γεν.Γραμματέας


Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Σερρών καλωσορίζει τη νέα σχολική χρονιά

0 σχόλια


     Ξημέρωμα νέας σχολικής χρονιάς και ένας λευκός πίνακας μας καλεί νοερά, εξοπλισμένους με ανανεωμένη θέληση, να τον γεμίσουμε: μαθήματα, συνάδελφοι, υποχρεώσεις, προβλήματα,… Δύσκολο να σχεδιάσουμε την πορεία μας, μιας και το περιβάλλον, εκπαιδευτικό, πολιτικό, κοινωνικό, είναι τόσο ρευστό: σε κατάσταση αναμονής για την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων, για την αξιολόγηση, για τη διαθεσιμότητα, για το νέο λύκειο· σε συνθήκες οικονομικής δοκιμασίας και κοινωνικής αποσταθεροποίησης, απέναντι σε πολιτικές επιλογές βεβιασμένες και γι’ αυτό αναποτελεσματικές· με την κοινωνία να μας κουνά το δάκτυλο και τους μαθητές να μας κοιτούν στα μάτια με αγωνία…
     Οι ευχές μοιάζουν ανίσχυρες: «καλή σχολική χρονιά, με δύναμη ψυχής, διάθεση δημιουργίας, αισιοδοξία και αποφασιστικότητα». Χρειάζονται όμως, για να αναστηλώνουν το όραμα μιας εκπαίδευσης για τον άνθρωπο και το ευ ζην, για έναν εκπαιδευτικό – λειτουργό, όπως λέγαμε και όπως πρέπει να είναι.
     Εμείς οι φιλόλογοι έχουμε τεράστιο μερίδιο ευθύνης απέναντι στο όραμα αυτό ως θεματοφύλακες των ανθρωπιστικών σπουδών που για δεύτερη συνεχή χρονιά διαπιστώνουμε ότι στοχοποιούνται· το μάθημα της Ιστορίας (φέτος και της Φιλοσοφίας) «άγεται και φέρεται» ως δεύτερη ανάθεση από ειδικότητα σε ειδικότητα, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του Υπουργείου να «βολέψει» τα κενά του, ενώ αυθαίρετα και προκλητικά οι συνάδελφοι-φιλόλογοι αποκλείονται από το δικαίωμά τους να αναλάβουν το μάθημα της ερευνητικής εργασίας (project), ενισχύοντας τη δυναμική του με την επιστημονική τους κατάρτιση.
     Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν.Σερρών καλεί και φέτος τους συναδέλφους φιλολόγους με υπευθυνότητα και πάντοτε στο πλαίσιο του νόμου να προασπίσουν τα δικαιώματά τους στη διαδικασία κατανομής των μαθημάτων και πιστός στους σκοπούς της ανθρωπιστικής εκπαίδευσης, χαράζει τον πίνακα της νέας σχολικής χρονιάς με ευχές προς τους συναδέλφους και με ανανέωση των στόχων και των δράσεών του: έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Σίρις, υποστήριξη του φιλολόγου με ενημερωτικές ημερίδες, ανθρωπιστικές δράσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, φιλεκπαιδευτικές περιηγήσεις.
     Στο ίδιο πλαίσιο, της υλικής αυτή τη φορά υποστήριξης, υπενθυμίζουμε τη δυνατότητα που από πέρυσι έχουν τα μέλη μας να αγοράζουν με έκπτωση από ορισμένα βιβλιοπωλεία της πόλης μας. (ακολουθεί συνημμένο αρχείο). Θυμίζουμε επίσης την ανανέωση της ετήσιας συνδρομής των μελών, του μόνου εσόδου του Συνδέσμου, που ανέρχεται στα δέκα ευρώ, και στα δεκαπέντε για το ζεύγος φιλολόγων.
     Ξεκινάμε λοιπόν, συνεχίζοντας μια μεστή και επιτυχή πορεία. Ξανά. Μαζί. Και έχουμε στο μυαλό τον «ουρανό» του ποιητή:
…πρέπει και πάλι να ελέγξω / τ’ αστέρια / εγώ / κληρονόμος πουλιών / πρέπει / έστω και με σπασμένα φτερά / να πετάω.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2321024047
Εκ μέρους του ΔΣ

Σύλια Ζέττα                            Δώρα Μπαγανά

Πρόεδρος                                 Γ.Γραμματέας

ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΦΙΛΟΛΟΓΟ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΡΙΑΡΑ

0 σχόλια
                       ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Ν.ΣΕΡΡΩΝ

Ο Εμμανουήλ Κριαράς, ο Φιλόλογος, ο ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο άοκνος δάσκαλος της ελληνικής παιδείας, ενταφιάζεται σήμερα στα Χανιά σύμφωνα με την τελευταία επιθυμία του.


«Δεν ξέρω αν υπήρξα μεγάλος στον δημοτικισμό μου. Πίστεψα, πάντως, απόλυτα σε αυτόν, όπως τον κατάλαβαν οι τρεις μεγάλοι του εκπαιδευτικού δημοτικισμού: ο Γληνός, ο Δελμούζος και ο Τριανταφυλλίδης»                                               

Η ταφή του Εμμανουήλ Κριαρά θα γίνει στις Στέρνες Ακρωτηρίου Χανίων την Τετάρτη 27 Αυγούστου, στις 6.30 μ. μ.
Η σορός του εκλιπόντος θα φθάσει την Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014, στις 4,30 , στο αεροδρόμιο Χανίων, όπου θα την υποδεχθούν αντιπροσωπία του Δήμου Χανίων, Φορείς, συγγενείς, συμπολίτες, μαθητές και φίλοι του μακαριστού, πλέον, Εμμανουήλ Κριαρά, και θα μεταφερθεί στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας Στερνών ( στις 5.00 μ. μ.) για προσκύνημα και αποχαιρετισμό.
Στις 6.15 έως 6.30. ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Χανίων  θα ψάλει εκκλησιαστικά τροπάρια.
Στις 6.30 μ. μ. θα γίνει ο Αποχαιρετισμός στον Εμμανουήλ Κριαρά από την Εκκλησία, την Περιφέρεια Κρήτης,  τον Δήμο Χανίων,  Φορείς, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τους οικείους του.
Στις 7.15 θα γίνει ο ενταφιασμός στον τάφο του, που του έχει παραχωρήσει ο Δήμος Χανίων, στο Κοιμητήριο Στερνών. Ήταν μεγάλη η επιθυμία του Εμμανουήλ Κριαρά να ταφεί στην Κρήτη και μάλιστα στο Ακρωτήρι. Ως γνωστόν ο Εμμανουήλ Κριαράς ήταν επίτιμος δημότης Χανίων. Η μεταφορά της σορού του Εμμανουήλ Κριαρά από τη Θεσσαλονίκη και η ταφή του θα γίνουν δημοτική δαπάνη.
Από μέρους της οικογένειας, των συνεργατών και των φίλων του Εμμανουήλ Κριαρά γίνεται παράκληση να μην γίνουν καταθέσεις στεφάνων. Τα αντίστοιχα χρηματικά ποσά θα μπορούσαν να κατατεθούν σε Προνοιακά και Κοινωνικά Ιδρύματα, όπως  ΕΛΕΠΑΠ,  ΚΗΦΑΜΕΑ, ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ, ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΎ κ.λ.π..

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Ν.ΣΕΡΡΩΝ.

0 σχόλια
     Ένα μοναδικό ταξίδι, οδοιπορικό στην ιστορία του πολιτισμού και της εκπαίδευσης των Ελλήνων, σχεδίασε και πραγματοποίησε με απόλυτη επιτυχία ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Σερρών στη βασιλίδα των πόλεων, στην Κωνσταντινούπολη, από τις 7 ως τις 10 Ιουλίου  2014.
     Μέλη του Συνδέσμου και φίλοι του περιηγήθηκαν και απέτισαν φόρο τιμής στους τόπους που πάλλεται  μαχόμενη η καρδιά της ελληνικής παιδείας και του ορθόδοξου οικουμενικού πολιτισμού. Γνώρισαν από κοντά τη βυζαντινή και σύγχρονη Κωνσταντινούπολη μέσα από ένα πρόγραμμα επιλεγμένων επισκέψεων και ξεναγήσεων,  που σχεδίασε η Πρόεδρος του Συνδέσμου, κα Σ. Ζέττα, με την πολύτιμη εποπτεία της Σχολικής Συμβούλου Φιλολόγων Ν. Σερρών, κας  Π. Τζιώκα, η οποία και συμμετείχε στην εκπαιδευτική αυτή περιήγηση.


     Ξεκινώντας από την περιδιάβαση στα Θεοδοσιανά τείχη της Πόλης, τα μέλη του Συνδέσμου μεταφέρθηκαν στο ιστορικό παρελθόν της Κωνσταντινούπολης, ψηλάφησαν επώδυνες μνήμες, συνομίλησαν με τους θρύλους της Άλωσης στην Κερκόπορτα, στη μονή της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλί και συναισθάνθηκαν την αγωνία και τη συγκίνηση των Βυζαντινών, ψάλλοντας όλοι μαζί τον Ακάθιστο Ύμνο στην Παναγία των Βλαχερνών.

     Οι επισκέπτες προσκύνησαν το ανυπέρβλητο μνημείο του ορθόδοξου ελληνικού Βυζαντινού πολιτισμού, την Αγία –Σοφία, και θαύμασαν τα μοναδικά ψηφιδωτά που έχουν αποκαλύψει οι προσπάθειες αποκατάστασης του μνημείου. Ολοκλήρωσαν τη γνωριμία με την ανυπέρβλητη βυζαντινή αγιογραφία με τα μοναδικά παγκοσμίως ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες της Μονής της Χώρας, και καταδύθηκαν στις εντυπωσιακές βασιλικές δεξαμενές του Υδραγωγείου.
          Στη συνέχεια διδάχτηκαν από τη μελέτη των εκθεμάτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης, στο οποίο αποτυπώνεται η μακραίωνη παρουσία του Ελληνισμού στην περιοχή, με ιδιαίτερη έμφαση στα αρχαιολογικά ευρήματα της Τροίας και της Βόρειας Κύπρου.



Μοναδικές στιγμές στους συμμετέχοντες περιηγητές πρόσφερε η επίσκεψη στα σχολεία της Κωνσταντινούπολης, το Ζωγράφειο και το Ζάππειο, τα οποία επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στο Σύνδεσμο Φιλολόγων και ξενάγησαν τα μέλη του στους  ιστορικούς χώρους και τις αίθουσες διδασκαλίας, προσφέροντας ζεστή ελληνική φιλοξενία. Στα εκπαιδευτικά αυτά ιδρύματα, σύμβολα της ελληνικής εκπαίδευσης της Πόλης, μαχόμενοι Έλληνες εκπαιδευτικοί αγωνίζονται να μεταλαμπαδεύσουν την ελληνική παιδεία, τη γλώσσα, τη θρησκεία και τον πολιτισμό. Άξιοι θαυμασμού για το ζήλο και την άοκνη προσπάθεια τους τόσο οι Διευθυντές των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, κ.  Γ. Δερμεντζόγλου του Ζωγράφειου και κα. Ευαγγ. Καναριά του Ζαππείου, όσο και οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν τους λιγοστούς πια ορθόδοξους μαθητές.

    Η θεολογική Σχολή της Χάλκης, στο λόφο της Ελπίδας, στο πανέμορφο νησί των Πριγκιποννήσων, άνοιξε τις πύλες της και υποδέχτηκε τα μέλη του Συνδέσμου, που προσκύνησαν πρώτα στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας και ξεναγήθηκαν στη συνέχεια στις αίθουσες διδασκαλίας και στους χώρους της ιστορικής Σχολής.    

     Το οδοιπορικό στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Πόλης και του Ελληνισμού ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή στο Φανάρι, που ιδρύθηκε πριν από 560 χρόνια για να στηρίζει την εκπαίδευση των Ελλήνων ορθόδοξων. Η υποδοχή και η περιήγηση στους χώρους της Σχολής προσέφερε μοναδικές συγκινήσεις στους εκπαιδευτικούς, καθώς αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε Έλληνα που υπηρετεί την εκπαίδευση.

     Κορυφαία στιγμή της εκπαιδευτικής προσκυνηματικής αποστολής του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Σερρών  υπήρξε η επίσκεψη στο Φανάρι, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, και η συνάντηση με τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος προσέφερε απλόχερα τον φωτισμένο λόγο  και την ευλογία του στα μέλη του Συνδέσμου.



Κλείνοντας την αποφώνησή της η Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Σύλια Ζέττα προς τον Πατριάρχη τόνισε ιδιαίτερα: «Ως Έλληνες φιλόλογοι δεν θα μπορούσαμε να μην επισκεφτούμε την Κωνσταντινούπολη και το Πατριαρχείο, καθώς οι δεσμοί τους με την εκπαίδευση και την ιστορία της πόλης των Σερρών είναι στενότατοι, αφού η Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Κωνσταντινούπολης και ο Ελληνικός Όμιλος Φιλολόγων Κωνσταντινούπολης προσέφεραν σημαντικές δωρεές για την ίδρυση σχολείων στις Σέρρες, στα οποία εμείς υπηρετούμε».
     Αποχαιρετώντας την βασιλίδα των πόλεων, μαγεμένοι με τις εικόνες του Βοσπόρου αλλά και αναβαπτισμένοι στα νάματα του Ελληνορθόδοξου πολιτισμού και της οικουμενικής ιστορίας μας, πήραμε το δρόμο του γυρισμού με την υπόσχεση να επιστρέφουμε πάντα εκεί , πάντα στην Πόλη.

Ολοκλήρωση των εργασιών της Διημερίδας Ανάδειξης του έργου των Φιλολόγων Π>Ε. Σερρών

0 σχόλια
Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν.  Σερρών, συνεχίζοντας τη θεσμοθετημένη πλέον παράδοση ανάδειξης του έργου των συναδέλφων φιλολόγων, διοργάνωσε και φέτος, σε αγαστή συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους της Δ/νσης  Δ/θμιας  Εκπ/σης Ν. Σερρών, τη Διημερίδα «Με λογισμό και μ’ όνειρο οι φιλόλογοι μιλούν και συνομιλούν».
Η Διημερίδα που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23 και Τρίτη 24 Ιουνίου 2014 στο Επιμελητήριο Σερρών, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και ανέδειξε σε όλους το πνεύμα ουσιαστικής συνεργασίας και σύμπνοιας του Δ.Σ του Συνδέσμου αλλά και τους παιδαγωγικούς και επιστημονικούς σκοπούς που υπηρετεί.
Στη διάρκεια της Διημερίδας αναδείχθηκε το σημαντικότατο έργο που παρήγαγαν οι συνάδελφοι φιλόλογοι, τόσο στο παρελθόν   με την παρουσίαση του συλλογικού τόμου της Ημερίδας του 2012, που ο Σύνδεσμος έχει εκδώσει,  όσο και στη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, υπηρετώντας πιστά τους σκοπούς και της αξίες της  ανθρωπιστικής παιδείας σε μια εποχή απαξίωσης και υποβάθμισης του εκπαιδευτικού έργου.
Το Δ.Σ. αποφάσισε να βραβεύσει στο πλαίσιο της Διημερίδας  φιλολόγους και μαθητές που διακρίθηκαν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, καθώς όπως τόνισε η Πρόεδρος κ. Σύλια Ζέττα: «η έννοια της αριστείας είναι στενά συνυφασμένη με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και με την εκπαίδευση, το έργο της οποίας προάγει και στηρίζει».
Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι στιγμές που μας χάρισαν οι τιμώμενοι μαθητές και συνάδελφοι των σχολείων της ΔΔΕ Σερρών, με το ήθος και τις τοποθετήσεις τους, κατά τη διάρκεια της βράβευσής τους, για τη συμμετοχή τους:
1.       Στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φιλοσοφικού Δοκιμίου, όπου ο μαθητής Χριστόδουλος  Λαφαζάνης του ΓΕΛ Νιγρίτας απέσπασε το 1ο βραβείο.
2.       Στον 1ο Ποιητικό Μαθητικό  Διαγωνισμό που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας της Ποίησης 2014.


3.       Στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την ανάδειξη της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας, όπου διακρίθηκε το 5ο ΓΕΛ Σερρών.

Τέλος απόλυτα επιτυχημένη υπήρξε και η συναυλία που πραγματοποιήθηκε, σε ατμόσφαιρα μυσταγωγίας, υπό τους ήχους του Συνόλου Μουσικής Δωματίου Σερρών στον εμβληματικό χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου (Μπεζεστένι), σε συνδιοργάνωση με την ΚΗ Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Τμήμα Πολιτισμού της Π.Ε. Σερρών. Ο λόγος συνάντησε τις νότες και η σχολική χρονιά έκλεισε με μοναδικό τρόπο.



Ευχαριστούμε θερμά τους εισηγητές για το σπουδαίο έργο που παρουσίασαν. Η δημιουργικότητά τους αποτελεί για το Σύνδεσμο το ισχυρότερο  κίνητρο για τη συνέχιση της προσπάθειας να αναδεικνύεται κάθε χρόνο το έργο των συναδέλφων. Ευχαριστούμε και όλους τους συναδέλφους, γονείς και μαθητές που  παρακολούθησαν τη Διημερίδα και την αγκάλιασαν με τα θετικά τους σχόλια.
Το Δ.Σ του Συνδέσμου Φιλολόγων  Σερρών με τους σχολικούς Συμβούλους Φιλολόγων Σερρών κ .Πηνελόπη Τζιώκα και κον Γιάννη Κιορίδη.

 

ΣΙΡΙΣ - SIRIS Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template