Ο Ερατοσθένης Καψωμένος στη Σέρρες

0 σχόλια



Το ΔΣ του Συνδέσμου Φιλολόγων Σερρών με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο

0 σχόλια
Η Πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Φιλολόγων Σύλια Ζέττα και η Αντιπρόεδρος κ. Τάνια Ζουρνατζή εκπροσώπησαν το Δ.Σ στη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο με τους πολιτιστικούς και επιστημονικούς Συλλόγους του νομού Σερρών στο πλαίσιο της επίσημης πενθήμερης επίσκεψης του στη Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτας. 

ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ ΤΟ 42ο ΕΤΗΣΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ

0 σχόλια


Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Σερρών-μετά από εισήγηση της Προέδρου, κ. Σ. Ζέττα - αποφάσισε ομόφωνα να υποβάλει τεκμηριωμένη πρόταση διοργάνωσης του Ετήσιου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (ΠΕΦ) στην πόλη των Σερρών.
Το  Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΦ, αφού εξέτασε όλες τις προτάσεις που είχαν κατατεθεί από τους τοπικούς Συνδέσμους Φιλολόγων, αποφάσισε να διοργανώσει το 42ο Πανελλήνιο Συνέδριο στις Σέρρες στις 12-14 Νοεμβρίου 2015, με θέμα του Συνεδρίου:

«Σοφοκλής: Ο μεγάλος κλασικός της τραγωδίας»

Η διοργάνωση του 42ου  ετήσιου Πανελλήνιου Συνεδρίου της ΠΕΦ στις Σέρρες, που με χαρά και αίσθημα ευθύνης αναλαμβάνει ο Σύνδεσμός μας,  αποτελεί ύψιστη τιμή, αναγνώριση και επιβράβευση της πλούσιας και αξιόλογης δραστηριότητας του ΔΣ του Συνδέσμου Φιλολόγων  Σερρών. 
Παράλληλα αναδεικνύεται σε κορυφαίο γεγονός για την πνευματική και πολιτιστική ζωή του τόπου μας. Κατά συνέπεια ελπίζουμε στη στήριξη και στη συνεργασία των εκπαιδευτικών και κοινωνικών φορέων της πόλης και του Νομού, ώστε να ανταπεξέλθουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην  κορυφαία διοργάνωση.








Πασχαλινές ευχές Συνδέσμου φιλολόγων Σερρών

0 σχόλια


Η Πρόεδρος 
και το ΔΣ του Συνδέσμου Φιλολόγων Σερρών 
σας εύχονται ολόψυχα το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης 
να αναπτερώσει την ελπίδα στη ζωή μας.
Καλό Πάσχα


Ημερίδα ιστορικής μνήμης : "Γερμανική κατοχή και αντίσταση: ιστορική προσέγγιση και νομική διάσταση"

0 σχόλια
Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή  03-04-2015, στο αμφιθέατρο Γ. Χρηστίδης της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης  Σερρών  η  Ημερίδα  ιστορικής μνήμης με τίτλο «Γερμανική κατοχή και αντίσταση: ιστορική προσέγγιση και νομική διάσταση» εγκαινιάζοντας τον τριήμερο εορτασμό της πόλης για την επέτειο του Οχυρού Ρούπελ και της Γερμανικής Εισβολής.
Την εκδήλωση  οργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Σερρών σε συνεργασία με το  Δικηγορικό Σύλλογο Σερρών και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας  Σερρών. Εκλεκτοί επιστήμονες παρουσίασαν στο κοινό, που τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του, τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες  και επίκαιρες εισηγήσεις τους οι οποίες κινήθηκαν  στους άξονες  της ιστορικής, νομικής, διδακτικής και επικοινωνιακής  προσέγγισης του κορυφαίου γεγονότος της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, της γερμανικής κατοχής  και αντίστασης. 



Αρχικά  ο κ. Β. Νικόλτσιος, συνταγματάρχης ε.α, φαρμακοποιός, συγγραφέας, και διευθυντής του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα αναφέρθηκε  στο οχυρό μνήμης και ιστορίας, στο οχυρό Ρούπελ, και στις μέρες δόξας  του Απριλίου του 1941 παραθέτοντας  στοιχεία που αφορούσαν τόσο στην κατασκευή και λειτουργία του, όσο και στην ηρωική αντίσταση των υπερασπιστών του. Στη συνέχεια  ο κ Σ. Θεοδωρόπουλος,  δικηγόρος, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου  για τις γερμανικές επανορθώσεις και η κ. Χρ. Σταμούλη, νομικός, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για τις γερμανικές επανορθώσεις  παρουσίασαν  με τις ενδελεχείς  εισηγήσεις τους  τις επιπτώσεις  της γερμανικής κατοχής στην ελληνική κοινωνία και  οικονομία. Αναφέρθηκαν στα είδη των υφιστάμενων  απαιτήσεων της ελληνικής πολιτείας, αλλά  και στην ιστορία της μέχρι τώρα δικαστικής διεκδίκησης  των ατομικών αποζημιώσεων.



Η  κ. Γ. Βαίτσου, φιλόλογος ΜΑ του Ζάννειου Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου Πειραιά αναρωτήθηκε στην εισήγησή της κατά πόσο «επανορθώνεται» η απώλεια, εξετάζοντας την περίπτωση της Ελλάδας  κατά το  Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέσα από ένα διδακτικό σενάριο που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος  της Ιστορίας Γενικής Παιδείας της  Γ’ Λυκείου.



Τέλος ο κ. Μ. Χαρίτος, σκηνοθέτης, ειδικός επικοινωνίας, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων έθεσε τον προβληματισμό σχετικά με τη διαχείριση της μνήμης του πολέμου, της ναζιστικής κατοχής και αντίστασης μέσω  του κινηματογράφου, εστιάζοντας στον τρόπο που υιοθέτησαν οι χώρες του Ευρωπαϊκού  Βορρά.

Το συντονισμό της  ημερίδας είχε η κ. Τ. Ζουρνατζή, αντιπρόεδρος  του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Σερρών,  η οποία  στην έναρξη της ημερίδας  τόνισε  ότι  «οι πιο πετυχημένες περιπτώσεις ιστορικών συνειδήσεων, προϊόντων της ιστορικής μνήμης,  είναι αυτές  που  συνδυάζουν  την  ειλικρινή  πρόθεση  από την πλευρά των φορέων  να ριχθεί φως σε ιστορικά γεγονότα  και την  δυνατότητα εκ μέρους της  κοινότητας να στοχαστεί, δηλαδή να σκεφτεί  όσο μπορεί πιο αντικειμενικά  την παρουσία  της Ιστορίας».

Κατά την έναρξή της την εκδήλωση χαιρέτισαν  η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Σερρών  κ. Σ. Ζέττα, η οποία αφού παρουσίασε το σκεπτικό του ΔΣ του Συνδέσμου, που οδήγησε στην διοργάνωση της Ημερίδας ιστορικής μνήμης με στόχο την πολυπρισματική προσέγγιση ενός ιστορικού γεγονότος που σχετίζεται απόλυτα με την Τοπική μας ιστορία, ανακοίνωσε για πρώτη φορά δημόσια, την διοργάνωση του 42ου πανελλήνιου Συνεδρίου Φιλολόγων στην πόλη των Σερρών το Νοέμβριο 2015, ως αναγνώριση της σπουδαίας προσφοράς του τοπικού Συνδέσμου Φιλολόγων


Στη συνέχεια ο  πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών κ. Β. Καρίπογλου,  με τη σειρά του επεσήμανε πως αποδέχτηκαν με χαρά την πρόταση του ΔΣ του Συνδέσμου Φιλολόγων για συνδιοργάνωση της ημερίδας καθώς αναδεικνύεται μέσα από τη θεματολογία της, η ανάγκη να εξετάζονται όλες οι πλευρές των ιστορικών γεγονότων συμπεριλαμβανομένης και της νομικής.

Την ημερίδα ιστορικής μνήμης  παρακολούθησαν και τίμησαν με την παρουσία τους  η Υφυπουργός εσωτερικών κ. Μ. Κόλλια-Τσαρουχά, ο Αντιπεριφερειάρχης  της Περιφερειακής  Ενότητας Σερρών  κ. Γ. Μωυσιάδης , ο Διοικητής του 10ου Συντάγματος πεζικού, συνταγματάρχης κ. Ι. Γκουτζουρέλας, ο αντιδήμαρχος διοικητικών, οικονομικών λειτουργιών, ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και διαφάνειας,  κ. Στ. Γαλάνης, ο Σύμβουλος των Φιλολόγων Σερρών κ. Ι. Κιορίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Σ. Μασλαρινός, ο πρόεδρος της ΔΚΒΣ κ. Σ. Μπασδάνης, ο αντιδήμαρχος Αμφίπολης,  πρώην Δήμαρχοι, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτας κ.κ. Θεολόγου,  o Πρόεδρος Συνδέσμου Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη κ. Γ. Τάτσιος, ο αιρετός εκπρόσωπος του ΠΥΣΔΕ Σερρών κ. Β. Παπαχρήστου,  η υπεύθυνη ΚΕΣΥΠ κ. Β. Δινάκη, η αντιπρόεδρος  της ΕΛΜΕΣ κ. Ε. Κατσαρίδου,  καθώς και πλήθος  κόσμου.


0 σχόλια

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Σερρών σε  συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Σερρών διοργανώνουν την Ημερίδα ιστορικής μνήμης  με θέμα: 

Γερμανική κατοχή και αντίσταση:

ιστορική προσέγγιση και νομική διάσταση 

Αμφιθέατρο «Γ. Καφταντζής». Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών
Παρασκευή 3 Απριλίου 2015 7μ.μ. 



 

ΣΙΡΙΣ - SIRIS Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template