Κάλεσμα προσφοράς για συγκέντρωση εκπαιδευτικού υλικού για τους ομογενείς στην Αλβανία


Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν.Σερρών στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής περιήγησής του στην Αλβανία (3-6 Ιουλίου 2016), επισκέφτηκε τέσσερα εκπαιδευτικά ιδρύματα:
2.      το  Αρσάκειο Σχολείο Τιράνων
  1. το Ελληνορθόδοξο Σχολείο «Όμηρος» Χειμάρας
  2. το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα «Πνοή Ζωής» Αργυροκάστρου (http://9-hrono.eu/sample-page / ),
και ενημερώθηκε για το νομικό πλαίσιο και την εκπαιδευτική πραγματικότητα της ελληνικής μειονότητας στη γείτονα χώρα από: τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, τον Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημήτριο, τον Συντονιστή Εκπαίδευσης, κ. Β. Σωτηρούδα, τον Διευθυντή Αρσακείου Τιράνων, κ. Φράγκο, τον Πρόεδρο της Ομόνοιας Αλβανίας και τον Πρόεδρο της Ομόνοιας Χειμάρας.

Κοινά συμπεράσματα όλων μας, όσων συμμετείχαν σ’ αυτό το ιδιαίτερο οδοιπορικό μνήμης, είναι:
  1. Η ανάγκη διατήρησης της επικοινωνίας μας με αυτό το κομμάτι του Ελληνισμού, που παλεύει να διατηρήσει τα δικαιώματά του στη γλώσσα, την παιδεία και τη θρησκεία του.
  2. Η ανάγκη να συμπληρωθεί (!) το έργο της Ελληνικής Πολιτείας από εμάς, τους απλούς πολίτες, τους εκπαιδευτικούς όμως ιδιαίτερα και μάλιστα τους φιλολόγους, με
    • τη φυσική μας παρουσία και προσφορά. Για παράδειγμα, προτάθηκε από τον Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημήτριο η μετάβαση εκεί, για ένα – δύο χρόνια, νέων άνεργων εκπαιδευτικών που με την υλική και πνευματική στήριξη της Αρχιεπισκοπής θα αναλάβουν τη μόρφωση των μικρών Ελληνόπουλων.
    • την αποστολή εκπαιδευτικού υλικού: εκπαιδευτικά βοηθήματα, λογοτεχνικά βιβλία, βιβλία δραστηριοτήτων, και ό,τι άλλο μπορεί να υποστηρίξει τη γλωσσική και πνευματική ανάπτυξη των νέων Ελληνόπουλων της μειονότητας.

Ακολουθώντας τις ηθικές αυτές επιταγές, το Δ.Σ. του Συνδέσμου αποφάσισε ομόφωνα να  στηρίξει τους ομοεθνείς, καλύπτοντας ένα μέρος των αναγκών τους σε εκπαιδευτικό υλικό.  

Καλεί λοιπόν τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, δασκάλους και καθηγητές, συναδέλφους, φιλολόγους και μη, να υποστηρίξουν την προσπάθεια αυτή προσφέροντας το εκπαιδευτικό υλικό που διαθέτουν.
Μια πρώτη συγκέντρωση υλικού θα γίνει στην είσοδο του Δημοτικού Θεάτρου «Αστέρια» την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016, 4:30 με 8:30 μ.μ, την ημέρα δηλαδή που ο Σύνδεσμος οργανώνει το σεμινάριο θεατρικής παιδείας.

Για το ΔΣ

Σύλια Ζέττα                     Δώρα Μπαγανά

Πρόεδρος                           Γ.Γραμματέας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΣΙΡΙΣ - SIRIS Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template