Τιμητική εκδήλωση για το Δ,Ν,Μαρωνίτη


Την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016, στις 19:00, στο αμφιθέατρο «Γεώργιος Καφταντζής» της ΔΚΒΣ. διοργανώθηκε μια εξαιρετική, τιμητική εκδήλωση για τον αείμνηστο φιλόλογο και σπουδαίο Πανεπιστημιακό καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ Δημήτρη Μαρωνίτη. Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Σερρών σε συνδιοργάνωση με τα Μαθήματα Κλασικής Παιδείας του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου και τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών τίμησαν τον κορυφαίο Έλληνα φιλόλογο  σε μια βραδιά που οι αναμνήσεις και η συγκίνηση συντρόφευαν το πολυπληθές ακροατήριο σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Στην προσφώνηση της η Πρόεδρος του Συνδέσμου φιλολόγων Σερρών κ. Σύλια Ζέττα έδωσε το στίγμα της τιμητικής εκδήλωσης τονίζοντας πως «τιμούμε τον πανεπιστημιακό μας Δάσκαλο που μας παρέλαβε μη «συνειδητοποιημένους», αδιαμόρφωτους  φοιτητές και μας μάγεψε με το πάθος του για την αρχαία ελληνική γραμματεία. Τον Δάσκαλο που μας ανέβασε στη σχεδία του Οδυσσέα, που ζωγράφισε ανεξίτηλη στην ψυχή μας την ασπίδα του Αχιλλέα, και μας έβαλε  κρυφά στα παρασκήνια της Αρχαίας ελληνικής τραγωδίας και κωμωδίας και μας αποκάλυψε τους κώδικες που τις συνδέουν με τους σύγχρονους Νεοέλληνες  ποιητές για να καταλήγει πάντα στην καβαφική Ιθάκη. Γι αυτούς τους λόγους  και για τους περισσότερους είναι  ο  Δάσκαλος που  στερέωσε φτερά υπερηφάνειας στους ώμους μας, γιατί  είμαστε φιλόλογοι».
Τη μοναδική προσωπικότητα και το πολυσχιδές επιστημονικό έργο του Δημήτρη Μαρωνίτη παρουσίασαν δύο εξαιρετικές ομιλήτριες η εξάιρετη φιλόλογος των Σερραίων  κ. Αλεξάνδρα Μπαίρα και η σύμβουλος Φιλολόγων Σερρών κ. Πηνελόπη Τζιώκα, η βιωματική σχέση των οποίων με τον αείμνηστο καθηγητή τις καθιστά τις πιο αξιόπιστες πηγές για να γνωρίσουμε με τον πλέον έγκυρο τρόπο τη ζωή, το έργο και τις απόψεις του

Οι δύο εισηγήτριες καθήλωσαν το κοινό με τις αναφορές σε προσωπικά τους βιώματα, και με την παρουσίαση  των ζωντανών, διαχρονικών απόψεων του τιμώμενου Δημήτρη Μαρωνίτη για την ελληνική γλώσσα, τη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής και της Νεοελληνικής γραμματείας και το πολύτιμο επιστημονικό του έργο στον τομέα της ελληνικής φιλολογίας και μας έκαναν να συνειδητοποιήσουμε πως οι σπουδαίοι δάσκαλοι είναι Αθάνατοι!
 Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν επιλεγμένα ψηφιακά αποσπάσματα, όπου η χαρακτηριστική βραχνάδα της φωνής του Δημήτρη Μαρωνίτη, ο καθάριος λόγος του και το σπινθηροβόλο πνεύμα του πλημμύρισαν το αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών και ανέσυραν πολύτιμες μνήμες σε όσους τίμησαν με την παρουσία τους τη μνήμη του εμπνευσμένου  μελετητή και μεταφραστή  των ομηρικών επών και των αρχαίων συγγραφέων, αλλά ταυτόχρονα και του οξυδερκούς δοκιμιογράφου, ο οποίος «προσέφερε» με τα άρθρα και τις κυρίως με τις επιφυλλίδες του τροφή στην σκέψη όλου του λαού.
 .
Με εκτίμηση
  Για το Δ.Σ
            
 Σύλια Ζέττα                          Δώρα Μπαγανά
Πρόεδρος                         Γ.Γραμματέας                                                                                                  








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΣΙΡΙΣ - SIRIS Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template