Μαθήματα Κλασικής Παιδείας, Δεκέμβριος 2017

0 σχόλια
Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο και Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Σερρών

Θέμα: Το ηθικό βάρος στην εκπαιδευτική πρόταση του Αριστοτέλη


Εισηγήτρια: Ισιδώρα Μάλαμα, φιλόλογος.

Την εισήγηση απασχόλησε το ηθικό φορτίο και ο δημόσιος χαρακτήρας που απαιτεί ο φιλόσοφος από μια Παιδεία που στοχεύει στην ευδαιμονία του ατόμου αλλά κυρίως της πόλης. 

 
Ταυτόχρονα, η προτεινόμενη τυπολογία της εκπαίδευσης από τον φιλόσοφο μπορεί αφενός να εμπεριέχει και το χρήσιμο και το περιττόν, εμμένει όμως αφετέρου σε έναν στέρεο ηθικό προσανατολισμό. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να απουσιάζει η έννοια του βάναυσου από την εκπαίδευση των νέων, να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος της μουσικής ως βασικού μαθήματος της αγωγής των παιδιών και να διδάσκεται η διαχείριση του ελεύθερου χρόνου ως μορφωτικού αγαθού.


Λογοτεχνικά Βραδινά, Δεκέμβριος 2017

0 σχόλια
 "Το Δουβλίνο με τη ματιά του Τζέημς Τζόυς" 

Παρουσίαση από τη φιλόλογο Πόπη Τυμπανίδου

Παρουσίαση Ιστορικού μυθιστορήματος : Η ΖΩΗ ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ

0 σχόλια
...του Πρωταίου οδοντίατρου - συγγραφέα Δημοσθένη Κοσλίδη.
Κουρμπάνι είναι η θυσία. Στην περίπτωση του βιβλίου η θυσία αφορά όλες τις μικρές και μεγάλες θυσίες των ηρώων του μυθιστορήματος, είτε αυτοί είναι Έλληνες, είτε αλλόφυλοι, στην προσπάθεια τους για ένα καλύτερο αύριο, για μια καλύτερη ζωή. Στο βιβλίο, που η ιστορία του διαδραματίζεται στα στερνά χρόνια της Οθωμανοκρατίας και η τελευταία και κορυφαία συνάμα πράξη του δράματος γράφεται την ημέρα της απελευθέρωσης.

Παρουσίαση από τη φιλόλογο Φανή Κεχαγιά. Ανάγνωση αποσπασμάτων από τους συναδέλφους Λεμονιά Κεσούλη και Τάσο Δημητρανόπουλο.

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017, Φουαγιέ Δημ.Θεάτρου ΑΣΤΕΡΙΑ

Επιμορφωτικές δράσεις Συνδέσμου, Οκτώβριος - Νοέμβριος 2017

0 σχόλια
Ολοκληρώθηκαν την 1η Δεκεμβρίου 2017 οι επιμορφωτικές δράσεις που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων ν.Σερρών σε συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους Φιλολόγων, κ.Π.Τζιώκα και κ.Ιω.Κιορίδη, από την αρχή του σχολικού έτους 2017-18.
Τα επιμορφωτικά σεμινάρια, εγκεκριμένα από την Π.Δ.Ε. Κ. Μακεδονίας, ήταν:1. Επιμορφωτική ημερίδα με θέμα «Διδακτικές προτάσεις αξιοποίησης του ψηφιακού έργου Πολύτροπη Γλώσσα για το μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας» σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας. Εισηγητές: Άβρα Αυδή, Γιούλη Αλεξίου, Τζένη Καραβίτη, Πανταζής Μητελούδης. (2/10/2017) Σέρρες, Πρώτο Γυμνάσιο Σερρών. 2. Επιμορφωτικό σεμινάριο-εργαστήριο βιωματικής μάθησης με θέμα την "Αξιοποίηση της δραματοποίησης για τη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο» Εισηγήτρια: Αύρα Αυδή, φιλόλογο και εκπαιδευτικό του Δράματος/θεάτρου, με μεταπτυχιακό δίπλωμα στο αρχαίο θέατρο (13/11/2017), Σέρρες, Πρώτο Γυμνάσιο Σερρών. 

3. Επιμορφωτική διημερίδα για τους εκπαιδευτικούς κλ. ΠΕ02 με τίτλο: «Τα ρητορικά αγωνίσματα στην παιδαγωγική πράξη» Εισηγήτρια: Φωτεινή Εγγλέζου, Δρ. Διδακτικής της Γλώσσας και Ρητορικής, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.), ΠΕ 02, Δ/ντρια σε σχολείο της Δ.Δ.Ε. Δ’ Αθήνας. (30/11/2017 και 1/12/2017) 2ο ΓΕΛ Σερρών 

(Οι φωτογραφίες από την τρίτη επιμόρφωση, όπου παρακολουθήσαμε και την ομάδα των μαθητών-μαθητριών του 2ου ΓΕΛ που βραβεύτηκε το 2017 σε Αγώνες Αντιλογίας.)
Παρουσίαση βιβλίου Φίλιππος Β΄Ο Μέγιστος των Ελλήνων

0 σχόλια
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Σερρών (Κ.Ε.ΔΗ.Σ.) και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Σερρών, σας προσκαλούν στην παρουσίαση βιβλίου του ΠΑΥΛΟΥ ΚΑΡΑΚΙΟΛΗ «ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β΄, Ο Μέγιστος ηγεμών των Ελλήνων». 

Η εκδήλωση έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 25/10/2017 ημέρα Τετάρτη και ώρα 7.30 μ.μ. στην αίθουσα της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Σερρών (Κ.Ε.ΔΗ.Σ.), οδός Εθν. Αντίστασης αριθ. 33.
Την εισηγητική ανάλυση στην παρουσίαση του βιβλίου θα κάνει ο φιλόλογος ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΩΜΑΝΙΔΗΣ τ. Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν.Σερρών και  επιλεγμένα αποσπάσματα από το βιβλίο θα  αναγνώσει η φιλόλογος κ. ΕΛΣΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ, ενώ την συζήτηση θα διευθύνει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΑΤΣΙΟΣ, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων.

Παρουσίαση της νέας ποιητικής Συλλογής Αφόρετα Θαύματα της Ευτυχίας-Αλεξάνδρας Λουκίδου στη Σέρρες

0 σχόλια
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, ο Σύλλογος Φίλων Δημόσιας Βιβλιοθήκης , ο Σύνδεσμος Φιλολόγων  και οι Εκδόσεις Κέδρος παρουσίασαν τη νέα ποιητική συλλογή της Ευτυχίας – Αλεξάνδρας Λουκίδου  "Αφόρετα θαύματα" , την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, στο αμφιθέατρο  Γιώργος Καφταντζής της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, στις 8 το βράδυ. 
Για το βιβλίο  μίλησαν οι : Χριστίνα Παπαδημητρίου, διδάκτωρ φιλολογίας  και ο  Βασίλης Βαφειάδης, εικαστικός. Θα παίξει κανονάκι η Βασιλική Κιορίδου.

Η πολύτροπη Γλώσσα στη Σερρες

0 σχόλια
Επιμορφωτική Ημερίδα με θέμα «Διδακτικές προτάσεις αξιοποίησης του ψηφιακού έργου Πολύτροπη Γλώσσα για το μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας»,  διοργανώθηκε από τους Σχολικούς Συμβούλους Πηνελόπη Τζιώκα και Γιάννη Κιορίδη σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Σερρών, με στόχο την ενημέρωση των φιλολόγων των Σερρών στις δυνατότητες του σημαντικού ψηφιακού αποθετηρίου που δημιουργήθηκε από ομάδα αξιόλογων συναδέλφων οι οποίοι εργάστηκαν εθελοντικά για την υλοποίησή του.

Η ημερίδα  πραγματοποιήθηκε  τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017 και ώρες 11:30-14:00 στο 1ο Γυμνάσιο Σερρών και την παρακολούθησε πλήθος φιλόλογων.

Προσθήκη λεζάντας
 Πρόγραμμα της ημερίδας 
11:30-12:45. Τα εργαλεία του Κ.Ε.Γ. για τη διδασκαλία της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Εισαγωγή και πλοήγηση στην ιστοσελίδα. Γλωσσική διδασκαλία και τέχνη - Διδακτικά παραδείγματα 
12:45-13:40. Διδακτικές προτάσεις 
13:45-14:00. Συζήτηση Εισηγητές: Άβρα Αυδή, Γιούλη Αλεξίου, Τζένη Καραβίτη, Πανταζής Μητελούδης Οι φιλόλογοι Κωνσταντίνος Θεοχαρίδης και Γεωργία Τανούλη θα παρουσιάσουν παραδείγματα αξιολόγησης με υλικό από την Πολύτροπη Γλώσσα Η ΠΟΛΥΤΡΟΠΗ ΓΛΩΣΣΑ (http://politropi.greek-language.gr) είναι ένα ψηφιακό έργο για τη διδασκαλία της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, ενταγμένο στην «ΠΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ» του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας. 
Η ιστοσελίδα, προσφέροντας καινούριο υποστηρικτικό υλικό για τη γλωσσική διδασκαλία στο λύκειο, διευρύνει και εμπλουτίζει τα εγχειρίδια «Έκφραση-Έκθεση». 
Το έργο εκπονήθηκε από την Ομάδα Δημιουργικής Έκφρασης, που αποτελείται από τους φιλολόγους: Κούλα Αδαλόγλου, Γιούλη Αλεξίου, Γιώργο Αποστολίδη, Άβρα Αυδή, Τζένη Καραβίτη, Ελένη Λόππα, Πανταζή Μητελούδη και Φωτεινή Φλώρου.

Καλή σχολική χρονιά από το Σύνδεσμο Φιλολόγων Σερρών

0 σχόλια
Αγαπητοί συνάδελφοι,

στην ανατολή της νέας σχολικής χρονιάς που χαράζει, το Δ.Σ του Συνδέσμου φιλολόγων ν. Σερρών εύχεται στα μέλη του και σε όλους τους συναδέλφους φιλολόγους και μη, το φως της  ανθρωπιστικής παιδείας να διαλύσει τα σύννεφα της ανασφάλειας και της απογοήτευσης στον ορίζοντα της εκπαιδευτικής μας πραγματικότητας.
Οι φιλόλογοι βρίσκονται και πάλι μπροστά σε «θρυλούμενες» αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στα προγράμματα σπουδών για το Λύκειο, χωρίς να έχει αποτιμηθεί και αξιολογηθεί η εφαρμογή των αλλαγών στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων στο Γυμνάσιο στη διάρκεια του προηγούμενου σχολικού έτους.
Με όπλα μας όμως την αγάπη για τη δημόσια εκπαίδευση, το αίσθημα ευθύνης απέναντι στους μαθητές μας και την έμπνευση, που αναβλύζει από τα φιλολογικά μαθήματα,  αγωνιζόμαστε να συμβάλλουμε στη δημιουργία ελεύθερα σκεπτόμενων πολιτών με κριτική θέαση των σύγχρονων προβλημάτων και διάθεση δημιουργίας για ένα καλύτερο αύριο, καθώς γνωρίζουμε πως «χωρίς ελληνομάθεια δεν υπάρχει Παιδεία», όπως εύστοχα επισημαίνει  και ο σπουδαίος Ρώσος διανοητής Λέων Τολστόι.
Το Δ.Σ. του  Συνδέσμου Φιλολόγων ν. Σερρών  εύχεται  σ΄ όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες  καλή δύναμη, υγεία και πάνω από όλα θετική και αγωνιστική  διάθεση για μια αποδοτική και δημιουργική σχολική χρονιά.
Για το Δ. Σ του Συνδέσμου

Η Πρόεδρος                                     Η Γεν. Γραμματέας

Σύλια Ζέττα                                     Δώρα Μπαγανά

Καλό καλοκαίρι

0 σχόλια

Ηλίας Βενέζης-Ο Συναξαριστής του Μικρασιατικού Ελληνισμού

0 σχόλια
Ο  Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Σερρών σε συνδιοργάνωση με την Αδελφότητα  Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος»  οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση-αφιέρωμα στον σπουδαίο  Έλληνα λογοτέχνη Ηλία Βενέζη με τίτλο:
"Ηλίας Βενέζης: ο συναξαριστής του μικρασιατικού ελληνισμού"


Για το σπουδαίο έργο του Ηλία Βενέζη μίλησαν ο  κ.Χαράλαμπος Λ. Καράογλου -Ομότιμος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Α.Π.Θ, ο οποίος γεννήθηκε στη Δράμα το 1946. Σπούδασε φιλολογία (με ειδίκευση της νεοελληνική φιλολογία) στο ΑΠΘ, όπου και  δίδαξε από το 1975 έως το 2010. Είναι ιδρυτής του Εργαστηρίου Βιβλιολογίας και μέλος της συντακτικής επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού της νεοελληνικής φιλολογίας Κονδυλοφόρος. Άρθρα και μελετήματά του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με το σπουδαίο έργο της έκδοσης των δημοσιευμένων άρθρων και επιφυλλίδων του Ηλία Βενέζη από το 1924 έως το θάνατό του, μαζί με την κ. Καρβέλα.

Για τις έννοια της γης με τη διττή σημασία στο έργο του Ηλία  Βενέζη μίλησε με παραστατικό και φορτισμένο συγκινησιακά λόγο η φιλόλογος  κ. Κ. Καρβέλα, η οποία γεννήθηκε στο Αίγιο και σπούδασε φιλολογία στο Α.Π.Θ. Σήμερα διδάσκει φιλολογικά μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου στη Σέρρες. Είναι μέλος του Εργαστηρίου Βιβλιολογίας και συμμετείχε στο μακρόπνοο και εν προόδω ερευνητικό πρόγραμμα της αναλυτικής βιβλιογραφίας των περιοδικών λόγου και τέχνης 1901-1940, υπό την εποπτεία του καθηγητή Χ. Λ. Καράογλου. Καρπός, μέχρι στιγμής, του προγράμματος υπήρξε η τρίτομη έκδοση Περιοδικά λόγου και τέχνης: Αθηναϊκά περιοδικά, 1901-1940, τ. Α΄-Γ΄, University Studio Press, 1996-2007.
 Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  τη Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017 στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα  «Γ. Χρηστίδης»  του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σερρών. 
Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η κ. Σύλια Ζέττα, πρόεδρος του Δ.Σ του Συνδέσμου Φιλολόγων Σερρών, η οποία τόνισε πως "Με το αφιέρωμα στον Ηλία Βενέζη το Δ. Σ του Συνδέσμου Φιλολόγων κλείνει την ακαδημαϊκή χρονιά που σε λίγο, φτάνει στο τέλος της  σηματοδοτώντας με αυτή την επιλογή την φιλολογική αναφορά στο σημαντικό θέμα των δεινών του πολέμου και της προσφυγιάς που επανήλθαν τόσο επίκαιρα και πάλι για την ανθρωπότητα αλλά και για τη χώρα μας".

  Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών  "ο Άγιος Πολύκαρπος", κ. Σωκράτης Κοτσάογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαία προσφορά  του Ηλία Βενέζη για την καταγραφή της ιστορίας του Μικρασιατικού ελληνισμού και τόνισε το σπουδαίο έργο που επιτελούν οι πολιτιστικοί σύλλογοι για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, ενώ ευχαρίστησε το ΔΣ του Συνδέσμου Φιλολόγων και ιδιαίτερα την Πρόεδρο του για την πρωτοβουλία και την πρόσκληση συνδιοργάνωσης.
Η συγκίνηση κορυφώθηκε με την ανάγνωση του χαιρετισμού που απέστειλε η κόρη του Ηλία Βενέζη  κα Άννα Βενέζη Κοσμετάτου  για την εκδήλωση.  


«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά για την πρωτοβουλία σας να οργανώσετε την εκδήλωση αυτή προς τιμήν του πατέρα μου Ηλία Βενέζη.  Πλησιάζουν τα εκατό χρόνια από την καταστροφή του μικρασιατικού ελληνισμού και από την βίαιη εκτόπιση του – αναγκαστική ανταλλαγή πληθυσμών την είπαν, κατ’ ευφημισμόν βέβαια, γιατί αποδείχθηκε τόσο απάνθρωπη που κανείς δεν τόλμησε να την εφαρμόσει έκτοτε.  Το έργο του Βενέζη  σφραγίστηκε από την βασανιστική εκείνη εμπειρία της νιότης του.  Είναι το κλειδί που ξεκλειδώνει το κάθε του γραπτό.  Μα με τα χρόνια οι άνθρωποι που έζησαν τα γεγονότα χάνονται, μαζί κι οι μνήμες τους.  Μόνο τα κείμενα μένουν πια.  Το συζητήσαμε εκτενώς το θέμα με τον εκδότη του Βενέζη.  Κι έτσι σύντομα θα κυκλοφορήσει μια νέα έκδοση του ΝΟΥΜΕΡΟΥ 31328 - αυτή τη φορά με ιστορικό επίμετρο, με χάρτες, με γλωσσάρι και βιβλιογραφία.  Είναι, φαίνεται, απόλυτα αναγκαία πια αυτά τα βοηθήματα: μια λογοτεχνία τόσο στενά δεμένη με την ιστορία δεν γίνεται κατανοητή χωρίς γνώση των γεγονότων και των τόπων, μιά γνώση που δεν μπορεί να θεωρηθείται πλέον δεδομένη.
Ο Σύλλογος Φιλολόγων - η λογοτεχνία, η Αδελφότητα Μικρασιατών - οι μνήμες και η ιστορία: νά που οι δύο διοργανωτές της αποψινής βραδιάς βρίσκονται στενά δεμένοι μέσα στο έργο του Βενέζη.
Και πάλι, θερμές ευχαριστίες τόσο στους συνδιοργανωτές όσο και στους φίλτατους ομιλητές, τον Καθηγητή Λάμπη Καράογλου και την συνεργάτιδα του Κατερίνα Καρβέλα, οι οποίοι με τόση φροντίδα κι αγάπη μελετούν το έργο του, αλλά και σ’ εσάς, το αποψινό κοινό, που τιμάτε τη μνήμη του πατέρα μου Ηλία Βενέζη».
Στιγμιότυπα από την εκδήλωση μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://goo.gl/photos/YmUdGngBJ5Zb3FeMA
 

ΣΙΡΙΣ Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template