Αφιέρωμα στην Ποίηση, 11 Μαρτίου 2018

0 σχόλια

Δελτίο Τύπου
     Το καθιερωμένο ετήσιο αφιέρωμα στην Ημέρα της Ποίησης διοργάνωσαν από κοινού ο Δήμος Σερρών και το τμήμα Πολιτισμού,Αθλητισμού και Νέας Γενιάς, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν.Σερρών (ΣΦΝΣ) και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών προσκαλώντας τη βραβευμένη με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2016 κ.Σοφία Κολοτούρου, γιατρό, συγγραφέα και ποιήτρια, την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018, 11:00 π.μ. στο αμφιθέατρο «Γ.Καφταντζής» της Δ.Κ.Βιβλιοθήκης Σερρών.


  Τη βραβευμένη συλλογή «Η Τρίτη γενιά» παρουσίασε η φιλόλογος και Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΦΝΣ, κ.Δώρα Μπαγανά, η οποία εστίασε στον κοινωνικό προσανατολισμό και την ανθρώπινη διάστασή της, τη δραστικότητα της έκφρασης στο πλαίσιο της ποιητικής γενιάς του διαδικτύου, την επιστροφή στον παραδοσιακό στίχο, τη στέρεη γλωσσική και λογοτεχνική παιδεία της τιμώμενης ποιήτριας.


  Στη σύντομη αποστροφή της στο κοινό η κ.Σ.Κολοτούρου αναφέρθηκε στην υποδοχή του νέου ποιητικού ρεύματος, του Νεοφορμαλισμού, από το ελληνικό λογοτεχνικό κατεστημένο, ενώ ταυτόχρονα τονίστηκε η ακτιβιστική δράση της σε θέματα πρόσβασης των κωφών και βαρύκοων σε όλες τις σύγχρονες κοινωνικές δομές.

    
    
     Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη μαθητική χορωδία του 5ου Γυμνασίου Σερρών, την αποτελούμενη από εβδομήντα μαθητές και μαθήτριες, η οποία τραγούδησε μελοποιημένη ποίηση και ελαφρό τραγούδι υπό την καθοδήγηση της μουσικού, κ.Νίκης Στανίση, με τη συνοδεία πιάνου από τη μουσικό κ.Νατάσα Σιδηροπούλου.
     Εκ μέρους του Δήμου την εκδήλωση χαιρέτισε ο κ.Βασίλης Τερζής, ο καθ’ ύλην Εντεταλμένος Δημ. Σύμβουλος για τις αρμοδιότητες του τμήματος Πολιτισμού – Αθλητισμού και Νέας Γενιάς. Τη συνολική παρουσίαση και εποπτεία του αφιερώματος είχε η φιλόλογος κ.Ελένη Κατσαρίδου, Αντιπρόεδρος του ΣΦΝΣ.
     Στην εκδήλωση παρέστησαν η βουλευτής Σερρών κ.Αφροδίτη Σταμπουλή, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε.Σερρών κ.Ιω.Μωυσιάδης, ο Πρόεδρος του Ε.Σ. της Δ.Κ.Βιβλιοθήκης Σερρών κ.Ιω.Καλόμοιρος, ο Διευθυντής του 5ου Γυμνασίου Σερρών κ.Χ.Σαρηβασιλείου και αρκετός κόσμος.
     Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Σερρών υποστηρίζει την επετειακή απότιση φόρου τιμής στην τέχνη του ποιητικού λόγου, επειδή θεωρεί πως η ποίηση μπορεί να συνεισφέρει στην κατάκτηση της ποιότητας τόσο του ήθους όσο και της έκφρασης.

Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος                                            Η Γ.Γραμματέας

                                      Δώρα Μπαγανά                                     Ισιδώρα Μάλαμα

Συλλογικό έργο "Ο Αριστοτέλης... πάει σχολείο"

0 σχόλια

Συγχαρητήρια-ευχαριστήρια επιστολή

   Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Σερρών βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει στην εκπαιδευτική κοινότητα ότι ολοκληρώθηκε η έκδοση του υποστηρικτικού υλικού με τίτλο «Ο Αριστοτέλης… πάει  σχολείο», που αποσκοπεί στη γνωριμία των  μαθητών κάθε βαθμίδας της εκπαίδευσης με την πολυδιάστατη προσωπικότητα του Έλληνα φιλοσόφου. Μέσα από 46 προτεινόμενες δραστηριότητες, που αξιοποιούν θεματικά ένα πλήθος μαθημάτων του αναλυτικού προγράμματος, οι μαθητές μυούνται με απλό και παιγνιώδη τρόπο στο έργο του Σταγειρίτη φιλόσοφου, του θεμελιωτή των περισσότερων βασικών επιστημών που συνέχουν, ερμηνεύουν και εξελίσσουν τον κόσμο. Με την ολοκλήρωση αυτού του πονήματος οι εκπαιδευτικοί έχουν στα χέρια τους ένα εργαλείο, με το οποίο μπορούν να ταξιδέψουν εύκολα τους μαθητές τους στα βάθη της αριστοτελικής σκέψης.

  Από τη μεριά μας, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Σερρών ευχαριστούμε θερμά τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών (Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων) για την τιμητική πρόταση συνεργασίας και συγχαίρουμε τους συντονιστές του όλου εγχειρήματος, τον κ. Ξενοφώντα Παπασταμόπουλο (Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών) τον κ. Ιωάννη Πούλιο (Υπεύθυνο Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών) και την κ. Σύλια Ζέττα (Πρώην Πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Σερρών). Εκφράζουμε, επίσης, τις ευχαριστίες μας στην κ. Κατερίνα Εμμανουηλίδου, εκπρόσωπο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco, υπό την αιγίδα της οποίας υλοποιήθηκε το όλο εγχείρημα. Ταυτόχρονα, συγχαίρουμε το προηγούμενο ΔΣ του Συνδέσμου για τις ενέργειες με τις οποίες συνέβαλε στην παρούσα έκδοση.
    Ιδιαίτερη έκφραση ευχαριστιών και συγχαρητηρίων οφείλουμε στους επιστημονικούς συμβούλους της έκδοσης, κα Τερέζα Πεντζοπούλου-Βαλαλά, Ομότιμη Καθηγήτρια Α.Π.Θ. και Αντεπιστέλλον Μέλος της  Ακαδημίας Αθηνών και κ. Ιάκωβο Μιχαηλίδη, Επίκουρο Καθηγητή Α.Π.Θ.
   Τέλος, ο ΣΦΝΣ αισθάνεται την ανάγκη να συγχαρεί την ομάδα των εκπαιδευτικών, που με μεράκι και ενθουσιασμό συνέγραψε πρωτότυπα  σχέδια εργασίας προσαρμόζοντάς τα στην εκάστοτε  ηλικία των μαθητών και καλώντας τους να δραστηριοποιηθούν μέσα από σύγχρονες τεχνικές διδασκαλίας και μέσα από τη χρήση εποπτικών μέσων. Αναλυτικότερα, θερμά συγχαρητήρια οφείλουμε στους παρακάτω εκπαιδευτικούς: Αγραφιώτου Ελπίδα, Αλεξανδρίδη Νίκο, Αραμπατζή Δημήτριο, Γαϊτάνη Ελένη, Γεωργιάδη Ευστράτιο, Γεωργιάδου Ειρήνη, Γκένιο Ανδρέα, Ζερβάκη Μαρία, Ζέττα Βασιλική, Λιούσα Αποστολίνα, Μάλαμα Ισιδώρα, Μπαγανά Θεοδώρα, Μπαντέ Αθανάσιο, Μπουγιάλα Ζωή, Πούλιο Ιωάννη, Τζιντζή Θεοδώρα, Τρέντσιου Σταυρούλα και Ψυρρούκα Βασιλική.
     Κλείνοντας, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι πρωτοβουλίες σαν κι αυτή, που βασίζονται στην εργατικότητα, την καλή πρόθεση και το όραμα για την ελληνική εκπαίδευση, αναδεικνύουν τη δύναμη της συνεργασίας και τη δυνατότητά της να υπερβαίνει προσκόμματα που η σύγχρονη εποχή επιμένει να ανεγείρει. Ο ΣΦΝΣ δηλώνει έτοιμος να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε ανάλογη πρόταση αξιοποιώντας το αξιόλογο δυναμικό του. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους!


      Η Πρόεδρος                                                Η Γεν. Γραμματέας
Θεοδώρα Μπαγανά                                             Ισιδώρα Μάλαμα


Λογοτεχνικά Βραδινά Ιανουαρίου 2018

0 σχόλια
«Από τον Αλέξη Ζορμπά του Καζαντζάκη στον Zorba the Greek του Κακογιάννη»

Παρουσίαση:Δώρα Μπαγανά, φιλόλογος 
και Πρόεδρος ΔΣ του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Σερρών 


Η παρουσίαση θα εστιάσει στον κινηματογραφικό επικαθορισμό του μυθιστορήματος, μέσω της μεταμόρφωσης και μετάπλασης του αρχικού πυρήνα της λογοτεχνικής ιστορίας.
Λογοτεχνικά Βραδινά Μαρτίου 2018

0 σχόλια
«Από την απλότητα στη διπλότητα 
κι από κει στην πολλαπλότητα του Διπλού Βιβλίου του Δημήτρη Χατζή»

Παρουσίαση: Πέρση Τσάνα, φιλόλογος

Ο Δημήτρης Χατζής, πιο επίκαιρος από ποτέ λόγω του μεταναστευτικού προβλήματος και της συζήτησης για την ελληνικότητα, θα μας βοηθήσει μέσα από τη φαινομενική απλότητα της γραφής του να στοχαστούμε γύρω από τα πάθη του ρωμαίικου και να αναζητήσουμε την ελπίδα της αναγέννησης του λαού μας σε μια κοινωνία δικαιότερη που θα μας χωράει όλους.Παρουσίαση βιβλίου για την ιστορία της Αν.Μακεδονίας και Θράκης

0 σχόλια

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

     Την παρουσίαση του βιβλίου του Τάσου Χατζηαναστασίου, ιστορικού και εκπαιδευτικού, «Αντάρτες και Καπετάνιοι, η Εθνική Αντίσταση κατά της βουλγαρικής Κατοχής 1942-1944» οργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν.Σερρών την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018 στις 7:00 μ.μ. στο φουαγιέ του θεάτρου ΑΣΤΕΡΙΑ σε συνεργασία με το Δήμο Σερρών. Παρά τη χρονική συγκυρία (Τσικνοπέμπτη) η εκδήλωση πλαισιώθηκε από αρκετό κόσμο που ενδιαφέρθηκε να πληροφορηθεί για την ιδιαίτερη πτυχή της τοπικής ιστορίας μας.

Η εξαιρετικά περιεκτική και με σεβασμό στην επιστημονική διαχείριση του ιστορικού υλικού παρουσίαση του βιβλίου από την κ.Λία Αμπατζή, ιστορικό και εκπαιδευτικό, κατέστησε σαφή τόσο τα χρονικά όρια όσο και την πολιτική τοποθέτηση και δράση των αντιστασιακών ομάδων. Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας κ.Β.Τζανακάρης επιβεβαίωσε τα τεκμήρια του βιβλίου με βάση τις γνώσεις του και το αρχειακό υλικό του.
     Τέλος, ο συγγραφέας κ.Τ.Χατζηαναστασίου, παρουσίασε τη διαδικασία συγκέντρωσης του ιστορικού υλικού και τόνισε την ανάγκη περαιτέρω επιστημονικής μελέτης της ευαίσθητης περιόδου πριν την έναρξη του εμφυλίου ως βασικής τόσο για την εθνική αντίσταση όσο και για την μετέπειτα πορεία του έθνους. Η ζωηρή συζήτηση που ακολούθησε επιβεβαίωσε την παραπάνω αναγκαιότητα καθώς η συναισθηματική εμπλοκή που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά συχνά δεν επιτρέπει την αντικειμενική θεώρηση της ιστορικής πραγματικότητας.
Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων υποστηρίζει με τις δραστηριότητές του την τεκμηριωμένη γνώση του παρελθόντος ως βασική προϋπόθεση ορθής διαχείρισης του παρόντος.

Για το Δ.Σ. 
Η Πρόεδρος                                            Η Γ.Γραμματέας  
Δώρα Μπαγανά                                           Ισιδώρα Μάλαμα

Αφιέρωμα στους Τρεις Ιεράρχες

0 σχόλια

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

      Την επέτειο των Τριών Ιεραρχών τίμησε εφέτος ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν.Σερρών, σε συνδιοργάνωση με τα Μαθήματα Κλασικής Παιδείας του Μαξιμείου Πνευματικού – Πολιτιστικού Κέντρου και τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, στις 31 Ιανουαρίου 2018, 7:00 μ.μ., στο αμφιθέατρο της ΔΚΒΣ «Γ.Καφταντζής» με εισήγηση της εξαίρετης φιλολόγου, κ.Αλεξάνδρας Μπαΐρα, της οποίας το θέμα ήταν «Η περί του ανθρώπου διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας μας».

      Την ομιλία της η κ.Μπαΐρα αφιέρωσε στον καθηγητή της Βασίλειο Τατάκη, που στη φωτεινή ακαδημαϊκή του σκέψη συναπαντήθηκαν πρώτη φορά η αρχαία ελληνική με τη νεότερη δυτικοευρωπαϊκή φιλοσοφία μέσω της θεολογίας των Πατέρων της Εκκλησίας. Εστιάζοντας στους  δύο Καππαδόκες, τον Μέγα Βασίλειο και τον Γρηγόριο Ναζιανζηνό, η κ.Μπαΐρα τόνισε τη συνεισφορά τους στην συμπλήρωση της υπόστασης του ανθρώπου: όχι μόνο έλλογο, όπως τονίζει η αρχαία φιλοσοφία αλλά και μεταφυσικό όν μέσω της θρησκευτικής πίστης, όπως με τη χρήση των όπλων της Λογικής και της Ρητορικής απέδειξαν οι Πατέρες.
     Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στην παρουσία δεκαπέντε συμφοιτητών της κ.Μπαΐρα, που ήρθαν από τη Θεσσαλονίκη μόνο για την εκδήλωση, δηλώνοντας την εκτίμηση στο πρόσωπό της και τιμώντας τη φιλία δεκαετιών.

     Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Σερρών και Νιγρίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε.Σερρών κ.Ιω.Μωυσιάδης, οι Δήμαρχοι Σερρών και Εμμ. Παππά, κκ. Π.Αγγελίδης και Δ.Νότας, οι εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων φορέων, κκ.Ιω.Καλόμοιρος και Ζ.Μητλιάγκας και πλήθος κόσμου. Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων ευχαριστεί ιδιαίτερα την κ.Αλ.Μπαΐρα και τον κ.Ζ.Μητλιάγκα για την εμπιστοσύνη με την οποία τον περιβάλλουν.
Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος                                            Η Γ.Γραμματέας

Δώρα Μπαγανά                                           Ισιδώρα Μάλαμα

Κοπή βασιλόπιτας 2018

0 σχόλια
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

     Την καθιερωμένη βασιλόπιτά του έκοψε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν.Σερρών την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018 στις 18:00 στο Café Espresso (Σταύρος).
     Η εορταστική εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στο μάχιμο φιλόλογο, που επιμένει να προτάσσει την ποιότητα της εργασίας του ως τρόπο αντιμετώπισης των αντίξοων συνθηκών. Τον προβληματισμό τους, επίσης, για τα θέματα της εκπαίδευσης και το μέλλον των Ανθρωπιστικών Σπουδών επανέλαβαν οι φιλόλογοι μαζί με τις ευχές για τη νέα χρονιά, απολαμβάνοντας τη ζεστή ατμόσφαιρα, τον απογευματινό καφέ και τον πλούσιο μπουφέ.     Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σύμβουλος Φιλολόγων, κ.Γ.Κιορίδης και ο πρώην δήμαρχος και συνταξιούχος φιλόλογος, κ.Ζ.Μητλιάγκας.
    Τυχερή της βραδιάς ήταν η κ.Μ.Καμαράκη, που κέρδισε το αναμνηστικό δώρο.

    Το ΔΣ ευχαριστεί θερμά τους συναδέλφους φιλολόγους και τους φίλους του Συνδέσμου που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.


Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος                                                         Η Γ.Γραμματέας 


Θεοδώρα Μπαγανά                                               Ισιδώρα Μάλαμα

Απολογισμός δράσεων Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Σερρών για το έτος 2017

0 σχόλια
Ο ΣΦΝΣ προβαίνοντας στον απολογισμό των δράσεων της χρονιάς που μας πέρασε, παραθέτει με αίσθημα  υπερηφάνειας και ικανοποίησης ως προς την ευθύνη του για την εκπροσώπηση των φιλολόγων και τη συμβολή του στην πολιτιστική ανάπτυξη του νομού, το πλήθος των δραστηριοτήτων  που ανέπτυξε:

Καθιερωμένες δράσεις
Πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας για το έτος 2016, στο ξενοδοχείο «ΞΕΝΙΑ», όπου τιμήθηκε η  φιλόλογος κ. Αλεξάνδρα Μπαϊρα.

Δημιουργία και συνέχιση θεσμοθετημένων δράσεων
-Δημιουργήθηκε ο θεσμός των  «Λογοτεχνικών Βραδινών» σε συνεργασία με τη ΔΚΒΣ, στο πλαίσιο των οποίων συνάδελφοι εκπαιδευτικοί μοιράζονται τις σκέψεις τους για αγαπημένα λογοτεχνικά κείμενα μια φορά το μήνα,  δράση που συνεχίζεται και τη νέα χρονιά
-Παράλληλα, ο ΣΦΝΣ συνεχίζοντας τη συνεργασία του με το Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο, αναλαμβάνει και τυπικά τη  συνδιοργάνωση των «Μαθημάτων Κλασικής Παιδείας»

Συγγραφική-Εκδοτική δραστηριότητα
-Ολοκληρώθηκε η έκδοση των Πρακτικών της Ημερίδας για τα Φιλολογικά Θέματα, που διενεργήθηκε στις 27 και 28.6.2016
-Ολοκληρώθηκε η συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ν. Σερρών σχετικά με την έκδοση του πονήματος «Ο Αριστοτέλης πάει σχολείο»

Χορηγίες
Ο ΣΦΝΣ χορήγησε το ποσό των 400 ευρώ στα ελληνικά σχολεία της Αλβανίας και προέβη σε αποστολή εκπαιδευτικών βιβλίων

Στήριξη θεατρικών παραστάσεων
Ο ΣΦΝΣ  μερίμνησε για το ανέβασμα της  θεατρικής παράστασης «Τρωάδες» μέσα στην πόλη των Σερρών

Διοργάνωση Σεμιναρίων-Ημερίδων σε συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους
-Σε συνδιοργάνωση  με το Παν/μιο Δυτ. Μακεδονίας διενεργήθηκε  Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής με επιμορφωτές τους: Τριαντάφυλλο Κωτόπουλο, Ιωάννα Αρβανίτη και Άννα Βακάλη
-Υλοποιήθηκε επιμορφωτική «Ημερίδα για την Πολύτροπη Γλώσσα»
-Πραγματοποιήθηκε «Εργαστήριο αξιοποίησης της δραματοποίησης για τη διδασκαλία των φιλολογικών  μαθημάτων στο Γυμνάσιο και Λύκειο»
- Διενεργήθηκε Διημερίδα για «Τα ρητορικά Αγωνίσματα στην Παιδαγωγική Πράξη»
-Οργανώθηκαν Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής
Τις Ημερίδες τίμησαν οι συνάδελφοι-φιλόλογοι με την αθρόα συμμετοχή τους

Διαγωνισμοί-Αγώνες
-Ο ΣΦΝΣ συνεργάστηκε για άλλη μια φορά με τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών στο πλαίσιο του Διαγωνισμού «Κύπρος-Ελλάδα-Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες», καλώντας και πολλούς συναδέλφους ως κριτές του εν λόγω διαγωνισμού.
-Συμμετείχε στους Διασχολικούς Αγώνες για τη Νέα Ελληνική Γλώσσα, που έλαβαν χώρα στο 3ο Γυμνάσιο Σερρών

Ετήσια εκδρομή Συνδέσμου
Πραγματοποίησε μοναδική εκδρομή στους τόπους του Μεγάλου Ελληνικού Αποικισμού, τη Σικελία και την Κάτω Ιταλία, στις 18-23.4.2017, χαρίζοντας μοναδικές εμπειρίες στους συμμετέχοντες

 Παρουσιάσεις βιβλίων
Παρουσίασε τα βιβλία:
-του Χρ. Τούβε: «Της ζωής τα παράξενα παιχνίδια»
-του κ. Δ, Μπουραντά: «Αν μ’ άφηνες τη λέξη να σου μάθω»
 -της κ. Άννας Γαλανού: «Θυσία»
- της κ. Λουκίδου:  «Αφόρετα θαύματα» (ποιητική συλλογή)
-του Παύλου Καρακιόλη: «Φίλιππος Β: ο Μέγιστος Ηγεμών των Ελλήνων»,
-του Δημοσθένη Κοσλίδη: «Η ζωή κουρμπάνι»

Επετειακοί Εορτασμοί
-Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ο ΣΦΝΣ διοργάνωσε εκδήλωση αφιερωμένη στον Οδυσσέα Ελύτη με τίτλο «Με το ζέφυρο της μουσικής» και εισηγήτρια την κ. Ιουλ.Ηλιοπούλου
-Συμμετείχε στον εορτασμό της επετείου του Ρούπελ μέσω της παρουσίασης του βιβλίου του κ. Νικόλτσιου και της κ .Χαδιά: «Ρούπελ: το οχυρό της αντίστασης, της αξιοπρέπειας του ηρωισμού»
-Συνδιοργάνωσε με το «Σύλλογο Ελληνογαλλικής φιλίας» και τη ΔΚΒΣ την εκδήλωση: «Παπαδιαμάντης: Εαρινός κι Αναστάσιμος»
-Συνδιοργάνωσε με την «Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Σερρών» εκδήλωση με εισηγητή τον κ. Καράογλου και θέμα « Ηλίας Βενέζης: Συναξαριστής του Μικρασιατικού Ελληνισμού»
-Σε συνεργασία με το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και τη ΔΚΒΣ και με εισηγητή τον Θανάση Μπαντέ και τη Σύλια Ζέττα συμμετείχε στις δράσεις για τον εορτασμό του επετειακού έτους Αριστοτέλη

Προσεχείς δράσεις
-Σχεδιάζεται η ψηφιοποίηση όλων των μαγνητοσκοπημένων εκδηλώσεων, προκειμένου να είναι εφικτή η προβολή τους μέσω yοutube
-Είναι υπό συζήτηση πρόταση της Ιεράς Μητρόπολης για συνεργασία με το ραδιοφωνικό σταθμό  «Κιβωτός» και  παρουσίαση φιλολογικών θεμάτων από συναδέλφους
-Ακολουθεί ο εορτασμός των «Τριών Ιεραρχών»  με εκδήλωση αφιερωμένη στην «Περί του ανθρώπου διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας μας» και  εισηγήτρια την κ. Αλεξάνδρα Μπαϊρα
-Γίνονται οι διαδικασίες για να φιλοξενηθεί στο νομό μας η «Μύρτιδα» και άλλα εκθέματα από το Μουσείο της Ακρόπολης     Το νέο ΔΣ του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Σερρών δεσμεύεται για τη συνέχιση του έργου που παρέλαβε ως παρακαταθήκη και για τη στήριξη και ανάδειξη των Σερραίων φιλολόγων, και εύχεται τα μέλη του  να τιμήσουν  με την παρουσία τους  και την έμπρακτη ανταπόκρισή τους τις  μελλοντικές δράσεις του. 

Μαθήματα Κλασικής Παιδείας, Δεκέμβριος 2017

0 σχόλια
Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο και Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Σερρών

Θέμα: Το ηθικό βάρος στην εκπαιδευτική πρόταση του Αριστοτέλη


Εισηγήτρια: Ισιδώρα Μάλαμα, φιλόλογος.

Την εισήγηση απασχόλησε το ηθικό φορτίο και ο δημόσιος χαρακτήρας που απαιτεί ο φιλόσοφος από μια Παιδεία που στοχεύει στην ευδαιμονία του ατόμου αλλά κυρίως της πόλης. 

 
Ταυτόχρονα, η προτεινόμενη τυπολογία της εκπαίδευσης από τον φιλόσοφο μπορεί αφενός να εμπεριέχει και το χρήσιμο και το περιττόν, εμμένει όμως αφετέρου σε έναν στέρεο ηθικό προσανατολισμό. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να απουσιάζει η έννοια του βάναυσου από την εκπαίδευση των νέων, να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος της μουσικής ως βασικού μαθήματος της αγωγής των παιδιών και να διδάσκεται η διαχείριση του ελεύθερου χρόνου ως μορφωτικού αγαθού.


Λογοτεχνικά Βραδινά, Δεκέμβριος 2017

0 σχόλια
 "Το Δουβλίνο με τη ματιά του Τζέημς Τζόυς" 

Παρουσίαση από τη φιλόλογο Πόπη Τυμπανίδου

Παρουσίαση Ιστορικού μυθιστορήματος : Η ΖΩΗ ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ

0 σχόλια
...του Πρωταίου οδοντίατρου - συγγραφέα Δημοσθένη Κοσλίδη.
Κουρμπάνι είναι η θυσία. Στην περίπτωση του βιβλίου η θυσία αφορά όλες τις μικρές και μεγάλες θυσίες των ηρώων του μυθιστορήματος, είτε αυτοί είναι Έλληνες, είτε αλλόφυλοι, στην προσπάθεια τους για ένα καλύτερο αύριο, για μια καλύτερη ζωή. Στο βιβλίο, που η ιστορία του διαδραματίζεται στα στερνά χρόνια της Οθωμανοκρατίας και η τελευταία και κορυφαία συνάμα πράξη του δράματος γράφεται την ημέρα της απελευθέρωσης.

Παρουσίαση από τη φιλόλογο Φανή Κεχαγιά. Ανάγνωση αποσπασμάτων από τους συναδέλφους Λεμονιά Κεσούλη και Τάσο Δημητρανόπουλο.

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017, Φουαγιέ Δημ.Θεάτρου ΑΣΤΕΡΙΑ

Επιμορφωτικές δράσεις Συνδέσμου, Οκτώβριος - Νοέμβριος 2017

0 σχόλια
Ολοκληρώθηκαν την 1η Δεκεμβρίου 2017 οι επιμορφωτικές δράσεις που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων ν.Σερρών σε συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους Φιλολόγων, κ.Π.Τζιώκα και κ.Ιω.Κιορίδη, από την αρχή του σχολικού έτους 2017-18.
Τα επιμορφωτικά σεμινάρια, εγκεκριμένα από την Π.Δ.Ε. Κ. Μακεδονίας, ήταν:1. Επιμορφωτική ημερίδα με θέμα «Διδακτικές προτάσεις αξιοποίησης του ψηφιακού έργου Πολύτροπη Γλώσσα για το μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας» σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας. Εισηγητές: Άβρα Αυδή, Γιούλη Αλεξίου, Τζένη Καραβίτη, Πανταζής Μητελούδης. (2/10/2017) Σέρρες, Πρώτο Γυμνάσιο Σερρών. 2. Επιμορφωτικό σεμινάριο-εργαστήριο βιωματικής μάθησης με θέμα την "Αξιοποίηση της δραματοποίησης για τη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο» Εισηγήτρια: Αύρα Αυδή, φιλόλογο και εκπαιδευτικό του Δράματος/θεάτρου, με μεταπτυχιακό δίπλωμα στο αρχαίο θέατρο (13/11/2017), Σέρρες, Πρώτο Γυμνάσιο Σερρών. 

3. Επιμορφωτική διημερίδα για τους εκπαιδευτικούς κλ. ΠΕ02 με τίτλο: «Τα ρητορικά αγωνίσματα στην παιδαγωγική πράξη» Εισηγήτρια: Φωτεινή Εγγλέζου, Δρ. Διδακτικής της Γλώσσας και Ρητορικής, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.), ΠΕ 02, Δ/ντρια σε σχολείο της Δ.Δ.Ε. Δ’ Αθήνας. (30/11/2017 και 1/12/2017) 2ο ΓΕΛ Σερρών 

(Οι φωτογραφίες από την τρίτη επιμόρφωση, όπου παρακολουθήσαμε και την ομάδα των μαθητών-μαθητριών του 2ου ΓΕΛ που βραβεύτηκε το 2017 σε Αγώνες Αντιλογίας.)
 

ΣΙΡΙΣ Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template