Βασιλόπιτα 2019 - Δελτίο τύπου

0 σχόλια

Το απόγευμα της Κυριακής 27 Ιανουαρίου 2019 ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Σερρών έκοψε την καθιερωμένη βασιλόπιτα σε αίθουσα του Elpida Resort & Spa. Ακολουθώντας μια παράδοση δεκαετίας, που συνδυάζει την κοπή με τη γιορτή των ελληνικών γραμμάτων, των Τριών Ιεραρχών, αφιέρωσε την εκδήλωση στους πρώην Συμβούλους Φιλολόγων Σερρών, την κ. Πηνελόπη Τζιώκα και τον κ. Ιωάννη Κιορίδη.

     Η πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου, κ. Θεοδώρα Μπαγανά, στην προσφώνηση προς τους Συμβούλους, εξήρε την επί μια εξαετία πολύπλευρη – επιστημονική, παιδαγωγική, ηθική – προσφορά τους στον σερραίο φιλόλογο, μάλιστα σε μια εποχή πολύ δύσκολη για το ελληνικό σχολείο και τον εκπαιδευτικό του.

Οι Σύμβουλοι, σε κλίμα έντονης συγκίνησης, ευχαρίστησαν τον Σύνδεσμο και τους συναδέλφους για την εγκάρδια υποδοχή και την όμορφη εκδήλωση. Συγκεκριμένα, η κ. Τζιώκα αναφέρθηκε στην πολύτιμη εμπειρία της συλλογικής προσπάθειας με όρους ανθρώπινους και όχι υπηρεσιακούς, ενώ ο κ. Κιορίδης τόνισε την αγαστή συνεργασία μεταξύ των Συμβούλων, και των ιδίων με τους φιλολόγους, καθώς και την εδραίωση σχέσεων εκτίμησης και φιλίας.

Τη ζεστή ατμόσφαιρα, που πλαισιώθηκε με ζωντανή μουσική και πλούσια εδέσματα, απόλαυσαν πολλοί φιλόλογοι όπως και φίλοι του Συνδέσμου. Το φλουρί της βραδιάς, και το δώρο του τυχερού, το κέρδισε η φιλόλογος του Γυμνασίου Νιγρίτας, κ Θεοδώρα Δράκου. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή πλούσιων ευχών για μια καλή χρονιά.
   
 Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Συντονιστές Εκπαίδευσης, κ. Χρ. Πράμας και κ. Χαρ. Σαρηβασιλείου, ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δ. Κ. Βιβλιοθήκης Σερρών, κ. Ιω. Καλόμοιρος, ο αιρετός του Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε. Κ. Μακεδονίας, κ Στ. Ρίζος, οι πρώην Πρόεδροι του Συνδέσμου Φιλολόγων Σερρών, ο κ. Ιω. Ρωμανίδης, η κ. Τ. Ζουρνατζή και η κ. Σ. Ζέττα, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνογαλλικής Φιλίας, κ. Ρ. Θεοδωρίδου, η πρόεδρος της Μ.Ε.Κ.Α.Δ.Ε.Σ., κ. Θ. Γκένιου και οι φιλόλογοι διευθυντές, η κ. Β. Κούλα, η κ. Λ. Σκέμπερη, ο κ. Στ. Παπακωνσταντίνου και ο κ. Δ. Χατζηπαναγιώτου.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: 

 https://drive.google.com/drive/folders/1w5HYrLr5fK9VB-nYzo07skPfJaxzVYcp?usp=sharing

Μια χρονιά και κάτι... με "Λογοτεχνικά Βραδινά"

0 σχόλια

1. Οκτώβριος 2017
«Το Κιβώτιο του Άρη Αλεξάνδρου. Ακούγοντας τις φωνές μέσα από τη ρωγμή της σιωπής του», παρουσίασε η Ειρήνη Χατζοπούλου. 

2. Νοέμβριος 2017
«Αστυνομική λογοτεχνία: η Πατρίτσια Χάισμιθ και το λογοτεχνικό εργαστήρι της», παρουσίασε ο Θωμάς Νότας. 


3. Δεκέμβριος 2017
 «Το Δουβλίνο με τη ματιά του Τζέημς Τζόυς», παρουσίασε η Πόπη Τυμπανίδου.4. Ιανουάριος 2018
 «Από τον Αλέξη Ζορμπά του Καζαντζάκη στον Zorba the Greek του Κακογιάννη», παρουσίασε η Δώρα Μπαγανά.


5. Μάρτιος 2018
«Από την απλότητα στη διπλότητα κι από κει στην πολλαπλότητα του Διπλού Βιβλίου του Δημήτρη Χατζή», παρουσίασε η Πέρση Τσάνα.


6. Νοέμβριος 2018
«Μνήμες της Κωνσταντινούπολης, του Αχμέτ Ουμίτ», παρουσίασε η Ελένη Κίτσιου.7. Ιανουάριος 2019
«Αντιγόνη: η διαχρονική γοητεία μιας επαναστάτριας. Από τον Σοφοκλή στον Anouilh», παρουσίασε η Φωστήρα Ιασονίδου.


Βιβλιοπαρουσίαση - Ιστορικό μυθιστόρημα

0 σχόλια

Από την παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξανδρου Ακριτόπουλου

" Η αληθινή ζωή ενός γυναικωνίτη" εκδ.Γράφημα.

Ευχαριστούμε την Δέσποινα Καϊτατζή - Χουλιούμη, τη Δ.Κ.Βιβλιοθήκη Σερρών & τον Σύλλογο Φίλων της, την Ε.Μ.Ε.ΙΣ για τη συνεργασία.Βιωματικό εργαστήρι Θεατρικής Αγωγής

0 σχόλια
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018, από τις 16.30 ως τις 20.30, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Σερρών σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών είχε τη χαρά να φιλοξενήσει τη φιλόλογο και συγγραφέα Δήμητρα Μήττα, σε ένα πολύ ενδιαφέρον βιωματικό εργαστήρι Θεατρικής Αγωγής με θέμα

«Ο Άμλετ στον καθρέφτη: κριτική, αυτοκριτική, επίκριση»

στη μικρή αίθουσα του θεάτρου. Στη δράση συμμετείχαν 30 γυναίκες εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων ΠΕ01, 02, 03, 05, 06, 11 και 12.

Στο πρώτο μέρος, η εισηγήτρια επιχείρησε μέσα από τον Άμλετ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ και τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα να ερμηνεύσει τη δυσκολία μετατόπισης του ατόμου από τους οικείους του χώρους. Στο βιωματικό μέρος του εργαστηρίου μέσω κινητικών ασκήσεων και με τη συνοδεία μουσικής οι συμμετέχουσες μπόρεσαν να αναμετρηθούν με τον εαυτό τους, όπως ο Άμλετ στο ομώνυμο θεατρικό έργο.
Η δράση ενθουσίασε όσες συμμετείχαν και η εισηγήτρια δεσμεύτηκε να ανανεώσει σύντομα το ραντεβού της με το ΣΦΝΣ για μια ακόμη συνάντηση θεάτρου και ζωής. Ο ΣΦΝΣ ευχαριστεί θερμά το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών για τη συνεργασία και συνεχίζει τη δράση του με ανάλογες πολιτιστικές διοργανώσεις.


Αποχαιρετιστήρια επιστολή προς τους Σχολικούς Συμβούλους Φιλολόγων, κ.Πην.Τζιώκα και κ.Ιω.Κιορίδη

0 σχόλια

Σέρρες  16-10--2018

    Κ Τζιώκα και κ. Κιορίδη,
    ή, καλύτερα, Πηνελόπη και Γιάννη,
  ετούτη η επιστολή του αποχαιρετισμού δεν αποτελεί την τυπική κατάληξη μιας υπηρεσιακής σχέσης, αλλά τη βαθιά ανάγκη για μια πραγματική έκφραση ευχαριστιών. Η συνεργασία μας υπήρξε αγαστή σε όλα τα επίπεδα, η συμπαράστασή σας σε κάθε μας δράση –επιστημονική και μη– αμέριστη,  η συμβολή σας στην προσπάθεια του Συνδέσμου για πολιτιστική αναβάθμιση του νομού, καθοριστική. Αναμφίβολα, η επιτυχία του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Σερρών οφείλεται σε ένα μεγάλο μέρος στην αδιάλειπτη παρουσία σας –θεσμική, επιστημονική, οικονομική, ανθρώπινη– δίπλα μας.
    Παράλληλα, ως θεσμικό όργανο που εκφράζουμε συλλογικότητες, οφείλουμε να σας μεταφέρουμε το αίσθημα του κάθε Σερραίου φιλόλογου από τη συνεργασία μαζί σας. Μας μεταδώσατε την ουσιαστική σας αγάπη για τη Φιλολογία, το πάθος για την προάσπιση της Γλώσσας, τη φιλεργατικότητα και την άοκνη προσπάθεια για την ολόπλευρη καλλιέργεια των μαθητών μας. Οι ουσιαστικές παρεμβάσεις και επιμορφώσεις, οι άμεσες απαντήσεις στα ερωτήματά μας, η διευθέτηση των προβλημάτων που κατά καιρούς προέκυψαν και το ανυπόκριτο ενδιαφέρον σας για μας σε ανθρώπινο επίπεδο  συνθέτουν το πορτρέτο ενός ελεύθερου επιστήμονα και ανθρώπου, που πατώντας πάνω στα στέρεα βάθρα της ηθικής και της δικαιοσύνης επικοινωνεί αποτελεσματικά τις γνώσεις και τα ιδανικά του. Άοκνοι και μαχητικοί, δίκαιοι και συνεργατικοί, μας καταστήσατε κοινωνούς της συνταγής για την ανθρώπινη και επιστημονική ισορροπία. Ευτυχείς και τυχεροί που σας συναντήσαμε, σας αποχαιρετούμε σε υπηρεσιακό επίπεδο και χαιρετίζουμε μία νέα εποχή  στις μεταξύ μας σχέσεις, αυτή της πραγματικής, παντοτινής, αριστοτελικής φιλίας.
 Για το Δ.Σ. 
Η Πρόεδρος, Θεοδώρα Μπαγανά                                                     
Η Γ.Γραμματέας, Ισιδώρα Μάλαμα

Ημερίδα ανάδειξης του έργου των φιλολόγων (2017-18)

0 σχόλια
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το πρωί της Τετάρτης 27 Ιουνίου 2018 στο 1ο Γυμνάσιο Σερρών παρουσιάστηκε το έργο των φιλολόγων της σχολικής χρονιάς 2017-18.
      Ο Σύνδεσμος, συνεργαζόμενος με τους Σχολικούς Συμβούλους Φιλολόγων, υποστηρίζει το φιλολογικό έργο και συνεχίζει την προβολή του με ημερίδες, που εδραιωμένες στη συνείδηση των συναδέλφων έχουν καθιερωθεί θεσμικά. Εφέτος όμως εξαιτίας των στενών χρονικών περιθωρίων αξιοποιήθηκε μόνο η φόρμα που είχε αποστείλει ο Σύνδεσμος στα σχολεία, γι αυτό και παρουσιάστηκε τελικά ένα μέρος από το σημαντικό φιλολογικό έργο. Οι τελικές παρουσιάσεις ήταν:


1.       Μεγαλομύστακα Χριστίνα, ΣΔΕ Σερρών, Δημιουργική Γραφή, τα μολύβια της ψυχής
2.       Ζέττα Βασιλική- Ζαφειροπούλου Σοφία, 3ο Γυμνάσιο Σερρών: 1) «Όμιλος Ρητορικής». (Αναπτύσσω τις επικοινωνιακές δεξιότητες-βελτιώνω τον προφορικό μου λόγο Μιλώ-Συνομιλώ- Επιχειρηματολογώ -Πείθω) 2)«Όψεις του κόσμου μέσα από τη λογοτεχνία : πόλεμος και προσφυγιά». Πρόγραμμα φιλαναγνωσίας και δημιουργικής γραφής
 
3Μπακάλη Ουρανία, Γυμνάσιο Αγίου Πνεύματος, 1) «Αντικείμενα καθημερινής χρήσης των αρχαίων - Τα γνωρίζουμε στην τάξη μας , τα ανακαλύπτουμε στο μουσείο μας , τα φτιάχνουμε στο κεραμικό εργαστήρι», 2) «Πώς θυμόμαστε την ελληνική επανάσταση του 1821 – Ας γίνουμε εμείς οι ερευνητές!»

4.      
Χαρτίου Γεωργία, ΓΕΛ Ν. Σκοπού: «Ταξίδια Αυτοσυνειδησίας: «Συγχώρεση – Ένας δρόμος λιγότερο ταξιδεμένος»
5.       Μερεμετίδου Μαρία, Ειδικό ΕΠΑ.Γ-ΕΠΑ.Λ: Εμείς και οι άλλοι-ρατσισμός στο σχολείο-κανόνες σχολικής συμπεριφοράς.
6.       Αναστασιλάκη Παναγιώτα-Σπυριάδου Σουζάνα, Γυμνάσιο Στρυμονικού και Δράκου Θεοδώρα, Γυμνάσιο Νιγρίτας: 2οι Μαθητικοί Αγώνες Νέας Ελληνικής Γλώσσας για μαθητές/τριες Γυμνασίων Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας «Η γλώσσα μου… ο κόσμος μου».

     Ο Σύνδεσμος ευχαριστεί τους Σχολικούς Συμβούλους Φιλολόγων Σερρών, κ.Πηνελόπη Τζιώκα και κ.Γιάννη Κιορίδη για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης και τη μέριμνα με την οποία την περιέβαλαν, και το Διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Σερρών, κ.Νίκο Δημούδη, για τη φιλοξενία και την τεχνική υποστήριξη της εκδήλωσης. Τέλος ευχαριστεί τους συναδέλφους, εισηγητές και κοινό, που παρά την κούραση και την εγγύτητα των διακοπών αφιέρωσαν κόπο και χρόνο για το σημαντικό αυτό σκοπό.
Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος                           Η Γ. Γραμματέας
                                           Θεοδώρα Μπαγανά                      Ισιδώρα Μάλαμα

Συμμετοχή στην ΙΓ' Μαθητιάδα

0 σχόλια
Ο Σύνδεσμός μας συμμετείχε στους Αγώνες Ορθογραφίας που διοργάνωσε η ΙΓ' Μαθητιάδα Πρώτης Σερρών σε συνεργασία με το Κέντρο ελληνικής γλώσσας (ΚΕΓ) τη Δευτέρα 21 Μαΐου 2018. 

Ευχαριστούμε τις συναδέλφους φιλολόγους, Κατερίνα Πέσιου και Στέλλα Παπούλια, που εθελοντικά υποστήριξαν τη διαδικασία υπαγόρευσης και αξιολόγησης των μαθητικών κειμένων. 

Ευχαριστούμε επίσης τις υπεύθυνες της διοργάνωσης, Σάντρα Βασιλειάδου και Σύλια Ζέττα, για την πρόσκληση συμμετοχής που μας απηύθυναν.

Ως φιλόλογοι στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία που υπηρετεί τη γλωσσική ταυτότητά μας.


Ημερήσια εκδρομή στην Πρώτη Σερρών

0 σχόλια

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  
   O Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Σερρών πραγματοποίησε το Σάββατο 12 Μαΐου 2018 ημερήσια εκδρομή στην Πρώτη Σερρών.


   Συνάδελφοι και φίλοι του Συνδέσμου είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την ανοιξιάτικη φύση στη διαδρομή προς την Ιερά Μονή της Θείας Ανάληψης· να γνωρίσουν την τοπική αρχιτεκτονική μέσω της περιήγησης στους δρόμους του καλαίσθητα συντηρημένου χωριού και της επίσκεψης στην οικία της οικογένειας Καραμανλή· να επιβεβαιώσουν την ποιότητα του λαϊκού πολιτισμού στο  ιδιωτικό Λαογραφικό Μουσείο της Βασιλικής Λαδιά· να τιμήσουν το Μνημείο Ηρώων και να μάθουν την ιστορία του Αγιάσματος του Αγίου Γεωργίου, πολιούχου του τόπου.
    Η επίσκεψη επισφραγίστηκε τυπικά ελληνικά, με εστίαση μετά χορού, σε κεντρικό μαγαζί.
    Την εκδρομή συνδιοργάνωσαν και υποστήριξαν, όχι μόνο με την πρωτοβουλία και την παρουσία τους, αλλά και με τη γνησιότητα της αγάπης τους για το γενέθλιο τόπο οι Πρωταίοι αδελφοί Κοσλίδη, οι κ.κ.Δημοσθένης και Βασίλης, τους οποίους το Δ.Σ. του Συνδέσμου και το σύνολο των εκδρομέων ευχαριστούν θερμά.
    Επίσης, ευχαριστούμε τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ορειβατικού Χιονοδρομικού Συλλόγου Πρώτης και εκδότη της εφημερίδας του, Τα νέα του Δήμου Πρώτης, κ.Νίκο Μπακάλη, για την ξενάγηση και τις πληροφορίες σχετικά με τις τοπικές δράσεις.
    Η περιήγηση ξεπέρασε τις προσδοκίες των εκδρομέων, οι οποίες αποτυπώθηκαν στα θετικά τους σχόλια. Οι εκπαιδευτικοί μάλιστα πρόσθεσαν στο σύνολο των ημερήσιων προορισμών των σχολείων τους την αγαπημένη Πρώτη Σερρών!
Η Πρόεδρος, Δώρα Μπαγανά
Η Γ.Γραμματέας, Ισιδώρα Μάλαμα

Δελτίο Τύπου - Παρουσίαση ποιητικής συλλογής Δ.Καϊτατζή- Χουλιούμη

0 σχόλια
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 


   O Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Σερρών είχε την τιμή να συμπαρουσιάσει με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, το Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών, τις εκδόσεις Μελάνι και το βιβλιοπωλείο «Σχολαρχείον», την Παρασκευή, 11 Μαΐου, στις 19.30, τη νέα ποιητική συλλογή της Δέσποινας Καϊτατζή-Χουλιούμη Λιγοστεύουν οι λέξεις.  


Για τα ποιήματα της συλλογής μίλησε η Σύμβουλος Φιλολόγων Ν Σερρών, κ.  Πηνελόπη Τζιώκα, η οποία αφορμούμενη από τον τίτλο της συλλογής επιχείρησε μια βαθιά φιλοσοφική προσέγγιση σχετικά με την εκφραστική δύναμη της γλώσσας και της σιωπής. Δεύτερη πήρε το λόγο η φιλόλογος και διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Σερρών, κ Χριστίνα Παπαδημητρίου, που επεσήμανε την ευρύτερη κοινωνικοπολιτική διάσταση των ποιημάτων της συλλογής και εξέφρασε την απορία της για τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνική ανησυχία μετουσιώνεται σε ποίηση. 

Το κοινό είχε την ευκαιρία να ακούσει κάποια από τα ποιήματα μέσα από την εκφραστική ανάγνωση της Γενικής Γραμματέα του Συνδέσμου, κ. Ισιδώρας Μάλαμα, η οποία, στο τέλος, εκμαίευσε μέσα από μια ζεστή κουβέντα με την ποιήτρια ότι το κλειδί που ανοίγει την πόρτα της ποίησης υπάρχει τελικά και είναι αυτό που ξεκλειδώνει κάθε τόσο τη δημιουργικότητά της και τη μεταστοιχειώνει σε στίχους. 
Την εκδήλωση απόλαυσε το κοινό στην πολύ ζεστή και  κατάμεστη αίθουσα του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών.

Η Πρόεδρος, Δώρα Μπαγανά                   
Η Γ.Γραμματέας, Ισιδώρα Μάλαμα
 

ΣΙΡΙΣ Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template