Ημερίδα ανάδειξης του έργου των φιλολόγων (2017-18)

0 σχόλια
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το πρωί της Τετάρτης 27 Ιουνίου 2018 στο 1ο Γυμνάσιο Σερρών παρουσιάστηκε το έργο των φιλολόγων της σχολικής χρονιάς 2017-18.
      Ο Σύνδεσμος, συνεργαζόμενος με τους Σχολικούς Συμβούλους Φιλολόγων, υποστηρίζει το φιλολογικό έργο και συνεχίζει την προβολή του με ημερίδες, που εδραιωμένες στη συνείδηση των συναδέλφων έχουν καθιερωθεί θεσμικά. Εφέτος όμως εξαιτίας των στενών χρονικών περιθωρίων αξιοποιήθηκε μόνο η φόρμα που είχε αποστείλει ο Σύνδεσμος στα σχολεία, γι αυτό και παρουσιάστηκε τελικά ένα μέρος από το σημαντικό φιλολογικό έργο. Οι τελικές παρουσιάσεις ήταν:


1.       Μεγαλομύστακα Χριστίνα, ΣΔΕ Σερρών, Δημιουργική Γραφή, τα μολύβια της ψυχής
2.       Ζέττα Βασιλική- Ζαφειροπούλου Σοφία, 3ο Γυμνάσιο Σερρών: 1) «Όμιλος Ρητορικής». (Αναπτύσσω τις επικοινωνιακές δεξιότητες-βελτιώνω τον προφορικό μου λόγο Μιλώ-Συνομιλώ- Επιχειρηματολογώ -Πείθω) 2)«Όψεις του κόσμου μέσα από τη λογοτεχνία : πόλεμος και προσφυγιά». Πρόγραμμα φιλαναγνωσίας και δημιουργικής γραφής
 
3Μπακάλη Ουρανία, Γυμνάσιο Αγίου Πνεύματος, 1) «Αντικείμενα καθημερινής χρήσης των αρχαίων - Τα γνωρίζουμε στην τάξη μας , τα ανακαλύπτουμε στο μουσείο μας , τα φτιάχνουμε στο κεραμικό εργαστήρι», 2) «Πώς θυμόμαστε την ελληνική επανάσταση του 1821 – Ας γίνουμε εμείς οι ερευνητές!»

4.      
Χαρτίου Γεωργία, ΓΕΛ Ν. Σκοπού: «Ταξίδια Αυτοσυνειδησίας: «Συγχώρεση – Ένας δρόμος λιγότερο ταξιδεμένος»
5.       Μερεμετίδου Μαρία, Ειδικό ΕΠΑ.Γ-ΕΠΑ.Λ: Εμείς και οι άλλοι-ρατσισμός στο σχολείο-κανόνες σχολικής συμπεριφοράς.
6.       Αναστασιλάκη Παναγιώτα-Σπυριάδου Σουζάνα, Γυμνάσιο Στρυμονικού και Δράκου Θεοδώρα, Γυμνάσιο Νιγρίτας: 2οι Μαθητικοί Αγώνες Νέας Ελληνικής Γλώσσας για μαθητές/τριες Γυμνασίων Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας «Η γλώσσα μου… ο κόσμος μου».

     Ο Σύνδεσμος ευχαριστεί τους Σχολικούς Συμβούλους Φιλολόγων Σερρών, κ.Πηνελόπη Τζιώκα και κ.Γιάννη Κιορίδη για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης και τη μέριμνα με την οποία την περιέβαλαν, και το Διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Σερρών, κ.Νίκο Δημούδη, για τη φιλοξενία και την τεχνική υποστήριξη της εκδήλωσης. Τέλος ευχαριστεί τους συναδέλφους, εισηγητές και κοινό, που παρά την κούραση και την εγγύτητα των διακοπών αφιέρωσαν κόπο και χρόνο για το σημαντικό αυτό σκοπό.
Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος                           Η Γ. Γραμματέας
                                           Θεοδώρα Μπαγανά                      Ισιδώρα Μάλαμα

Συμμετοχή στην ΙΓ' Μαθητιάδα

0 σχόλια
Ο Σύνδεσμός μας συμμετείχε στους Αγώνες Ορθογραφίας που διοργάνωσε η ΙΓ' Μαθητιάδα Πρώτης Σερρών σε συνεργασία με το Κέντρο ελληνικής γλώσσας (ΚΕΓ) τη Δευτέρα 21 Μαΐου 2018. 

Ευχαριστούμε τις συναδέλφους φιλολόγους, Κατερίνα Πέσιου και Στέλλα Παπούλια, που εθελοντικά υποστήριξαν τη διαδικασία υπαγόρευσης και αξιολόγησης των μαθητικών κειμένων. 

Ευχαριστούμε επίσης τις υπεύθυνες της διοργάνωσης, Σάντρα Βασιλειάδου και Σύλια Ζέττα, για την πρόσκληση συμμετοχής που μας απηύθυναν.

Ως φιλόλογοι στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία που υπηρετεί τη γλωσσική ταυτότητά μας.


Ημερήσια εκδρομή στην Πρώτη Σερρών

0 σχόλια

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  
   O Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Σερρών πραγματοποίησε το Σάββατο 12 Μαΐου 2018 ημερήσια εκδρομή στην Πρώτη Σερρών.


   Συνάδελφοι και φίλοι του Συνδέσμου είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την ανοιξιάτικη φύση στη διαδρομή προς την Ιερά Μονή της Θείας Ανάληψης· να γνωρίσουν την τοπική αρχιτεκτονική μέσω της περιήγησης στους δρόμους του καλαίσθητα συντηρημένου χωριού και της επίσκεψης στην οικία της οικογένειας Καραμανλή· να επιβεβαιώσουν την ποιότητα του λαϊκού πολιτισμού στο  ιδιωτικό Λαογραφικό Μουσείο της Βασιλικής Λαδιά· να τιμήσουν το Μνημείο Ηρώων και να μάθουν την ιστορία του Αγιάσματος του Αγίου Γεωργίου, πολιούχου του τόπου.
    Η επίσκεψη επισφραγίστηκε τυπικά ελληνικά, με εστίαση μετά χορού, σε κεντρικό μαγαζί.
    Την εκδρομή συνδιοργάνωσαν και υποστήριξαν, όχι μόνο με την πρωτοβουλία και την παρουσία τους, αλλά και με τη γνησιότητα της αγάπης τους για το γενέθλιο τόπο οι Πρωταίοι αδελφοί Κοσλίδη, οι κ.κ.Δημοσθένης και Βασίλης, τους οποίους το Δ.Σ. του Συνδέσμου και το σύνολο των εκδρομέων ευχαριστούν θερμά.
    Επίσης, ευχαριστούμε τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ορειβατικού Χιονοδρομικού Συλλόγου Πρώτης και εκδότη της εφημερίδας του, Τα νέα του Δήμου Πρώτης, κ.Νίκο Μπακάλη, για την ξενάγηση και τις πληροφορίες σχετικά με τις τοπικές δράσεις.
    Η περιήγηση ξεπέρασε τις προσδοκίες των εκδρομέων, οι οποίες αποτυπώθηκαν στα θετικά τους σχόλια. Οι εκπαιδευτικοί μάλιστα πρόσθεσαν στο σύνολο των ημερήσιων προορισμών των σχολείων τους την αγαπημένη Πρώτη Σερρών!
Η Πρόεδρος, Δώρα Μπαγανά
Η Γ.Γραμματέας, Ισιδώρα Μάλαμα

Δελτίο Τύπου - Παρουσίαση ποιητικής συλλογής Δ.Καϊτατζή- Χουλιούμη

0 σχόλια
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 


   O Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Σερρών είχε την τιμή να συμπαρουσιάσει με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, το Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών, τις εκδόσεις Μελάνι και το βιβλιοπωλείο «Σχολαρχείον», την Παρασκευή, 11 Μαΐου, στις 19.30, τη νέα ποιητική συλλογή της Δέσποινας Καϊτατζή-Χουλιούμη Λιγοστεύουν οι λέξεις.  


Για τα ποιήματα της συλλογής μίλησε η Σύμβουλος Φιλολόγων Ν Σερρών, κ.  Πηνελόπη Τζιώκα, η οποία αφορμούμενη από τον τίτλο της συλλογής επιχείρησε μια βαθιά φιλοσοφική προσέγγιση σχετικά με την εκφραστική δύναμη της γλώσσας και της σιωπής. Δεύτερη πήρε το λόγο η φιλόλογος και διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Σερρών, κ Χριστίνα Παπαδημητρίου, που επεσήμανε την ευρύτερη κοινωνικοπολιτική διάσταση των ποιημάτων της συλλογής και εξέφρασε την απορία της για τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνική ανησυχία μετουσιώνεται σε ποίηση. 

Το κοινό είχε την ευκαιρία να ακούσει κάποια από τα ποιήματα μέσα από την εκφραστική ανάγνωση της Γενικής Γραμματέα του Συνδέσμου, κ. Ισιδώρας Μάλαμα, η οποία, στο τέλος, εκμαίευσε μέσα από μια ζεστή κουβέντα με την ποιήτρια ότι το κλειδί που ανοίγει την πόρτα της ποίησης υπάρχει τελικά και είναι αυτό που ξεκλειδώνει κάθε τόσο τη δημιουργικότητά της και τη μεταστοιχειώνει σε στίχους. 
Την εκδήλωση απόλαυσε το κοινό στην πολύ ζεστή και  κατάμεστη αίθουσα του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών.

Η Πρόεδρος, Δώρα Μπαγανά                   
Η Γ.Γραμματέας, Ισιδώρα Μάλαμα
0 σχόλια

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

      Το Σάββατο 5 Μαΐου 2018 στις 6:30 μ.μ. στο φιλόξενο χώρο του cafe Αίγλη ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Σερρών παρουσίασε το 
νέο αστυνομικό μυθιστόρημα 
"Ταραγμένα νερά" 
της Χρύσας Σπυροπούλου, καθηγήτριας ελληνικής και αγγλικής φιλολογίας και Συμβούλου Φιλολόγων Κορινθίας, με καταγωγή από τη Βυρώνεια Σερρών. Για το λόγο αυτό ο συντοπίτης της και εξαίρετος φιλόλογος, κ.Ανέστης Ακριτίδης, μαζί με τους μαθητές του ΓΕΛ Βυρώνειας και της θεατρικής ομάδας του, Δέσποινα Μουρατίδου και Χρίστο Πίο, τίμησαν τη συγγραφέα παρουσιάζοντας το έργο της, που διαδραματίζεται και στην περιοχή καταγωγής της συγγραφέως του, με ανάλυση στοιχείων που πιστοποιούν την ποιότητά του και με ανάγνωση ενδεικτικών αποσπασμάτων.

Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο καθώς παρέστησαν πολλοί φίλοι από τα μαθητικά χρόνια της κ.Σπυροπούλου, που την περιτριγύρισαν με αγάπη και εκτίμηση.
       Ο Σύνδεσμος ευχαριστεί τις εκδόσεις Μεταίχμιο και το βιβλιοπωλείο Μαρνέρη για την πολύτιμη συνεργασία τους στην προβολή και διάθεση του βιβλίου, καθώς και τους φίλους και συναδέλφους που υποστήριξαν την εκδήλωση.

Για το Δ.Σ. 
Η Πρόεδρος                                            Η Γ.Γραμματέας 
Δώρα Μπαγανά                                      Ισιδώρα Μάλαμα


Αφιέρωμα στην Ποίηση, 11 Μαρτίου 2018

0 σχόλια

Δελτίο Τύπου
     Το καθιερωμένο ετήσιο αφιέρωμα στην Ημέρα της Ποίησης διοργάνωσαν από κοινού ο Δήμος Σερρών και το τμήμα Πολιτισμού,Αθλητισμού και Νέας Γενιάς, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν.Σερρών (ΣΦΝΣ) και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών προσκαλώντας τη βραβευμένη με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2016 κ.Σοφία Κολοτούρου, γιατρό, συγγραφέα και ποιήτρια, την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018, 11:00 π.μ. στο αμφιθέατρο «Γ.Καφταντζής» της Δ.Κ.Βιβλιοθήκης Σερρών.


  Τη βραβευμένη συλλογή «Η Τρίτη γενιά» παρουσίασε η φιλόλογος και Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΦΝΣ, κ.Δώρα Μπαγανά, η οποία εστίασε στον κοινωνικό προσανατολισμό και την ανθρώπινη διάστασή της, τη δραστικότητα της έκφρασης στο πλαίσιο της ποιητικής γενιάς του διαδικτύου, την επιστροφή στον παραδοσιακό στίχο, τη στέρεη γλωσσική και λογοτεχνική παιδεία της τιμώμενης ποιήτριας.


  Στη σύντομη αποστροφή της στο κοινό η κ.Σ.Κολοτούρου αναφέρθηκε στην υποδοχή του νέου ποιητικού ρεύματος, του Νεοφορμαλισμού, από το ελληνικό λογοτεχνικό κατεστημένο, ενώ ταυτόχρονα τονίστηκε η ακτιβιστική δράση της σε θέματα πρόσβασης των κωφών και βαρύκοων σε όλες τις σύγχρονες κοινωνικές δομές.

    
    
     Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη μαθητική χορωδία του 5ου Γυμνασίου Σερρών, την αποτελούμενη από εβδομήντα μαθητές και μαθήτριες, η οποία τραγούδησε μελοποιημένη ποίηση και ελαφρό τραγούδι υπό την καθοδήγηση της μουσικού, κ.Νίκης Στανίση, με τη συνοδεία πιάνου από τη μουσικό κ.Νατάσα Σιδηροπούλου.
     Εκ μέρους του Δήμου την εκδήλωση χαιρέτισε ο κ.Βασίλης Τερζής, ο καθ’ ύλην Εντεταλμένος Δημ. Σύμβουλος για τις αρμοδιότητες του τμήματος Πολιτισμού – Αθλητισμού και Νέας Γενιάς. Τη συνολική παρουσίαση και εποπτεία του αφιερώματος είχε η φιλόλογος κ.Ελένη Κατσαρίδου, Αντιπρόεδρος του ΣΦΝΣ.
     Στην εκδήλωση παρέστησαν η βουλευτής Σερρών κ.Αφροδίτη Σταμπουλή, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε.Σερρών κ.Ιω.Μωυσιάδης, ο Πρόεδρος του Ε.Σ. της Δ.Κ.Βιβλιοθήκης Σερρών κ.Ιω.Καλόμοιρος, ο Διευθυντής του 5ου Γυμνασίου Σερρών κ.Χ.Σαρηβασιλείου και αρκετός κόσμος.
     Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Σερρών υποστηρίζει την επετειακή απότιση φόρου τιμής στην τέχνη του ποιητικού λόγου, επειδή θεωρεί πως η ποίηση μπορεί να συνεισφέρει στην κατάκτηση της ποιότητας τόσο του ήθους όσο και της έκφρασης.

Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος                                            Η Γ.Γραμματέας

                                      Δώρα Μπαγανά                                     Ισιδώρα Μάλαμα

Συλλογικό έργο "Ο Αριστοτέλης... πάει σχολείο"

0 σχόλια

Συγχαρητήρια-ευχαριστήρια επιστολή

   Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Σερρών βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει στην εκπαιδευτική κοινότητα ότι ολοκληρώθηκε η έκδοση του υποστηρικτικού υλικού με τίτλο «Ο Αριστοτέλης… πάει  σχολείο», που αποσκοπεί στη γνωριμία των  μαθητών κάθε βαθμίδας της εκπαίδευσης με την πολυδιάστατη προσωπικότητα του Έλληνα φιλοσόφου. Μέσα από 46 προτεινόμενες δραστηριότητες, που αξιοποιούν θεματικά ένα πλήθος μαθημάτων του αναλυτικού προγράμματος, οι μαθητές μυούνται με απλό και παιγνιώδη τρόπο στο έργο του Σταγειρίτη φιλόσοφου, του θεμελιωτή των περισσότερων βασικών επιστημών που συνέχουν, ερμηνεύουν και εξελίσσουν τον κόσμο. Με την ολοκλήρωση αυτού του πονήματος οι εκπαιδευτικοί έχουν στα χέρια τους ένα εργαλείο, με το οποίο μπορούν να ταξιδέψουν εύκολα τους μαθητές τους στα βάθη της αριστοτελικής σκέψης.

  Από τη μεριά μας, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Σερρών ευχαριστούμε θερμά τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών (Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων) για την τιμητική πρόταση συνεργασίας και συγχαίρουμε τους συντονιστές του όλου εγχειρήματος, τον κ. Ξενοφώντα Παπασταμόπουλο (Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών) τον κ. Ιωάννη Πούλιο (Υπεύθυνο Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών) και την κ. Σύλια Ζέττα (Πρώην Πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Σερρών). Εκφράζουμε, επίσης, τις ευχαριστίες μας στην κ. Κατερίνα Εμμανουηλίδου, εκπρόσωπο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco, υπό την αιγίδα της οποίας υλοποιήθηκε το όλο εγχείρημα. Ταυτόχρονα, συγχαίρουμε το προηγούμενο ΔΣ του Συνδέσμου για τις ενέργειες με τις οποίες συνέβαλε στην παρούσα έκδοση.
    Ιδιαίτερη έκφραση ευχαριστιών και συγχαρητηρίων οφείλουμε στους επιστημονικούς συμβούλους της έκδοσης, κα Τερέζα Πεντζοπούλου-Βαλαλά, Ομότιμη Καθηγήτρια Α.Π.Θ. και Αντεπιστέλλον Μέλος της  Ακαδημίας Αθηνών και κ. Ιάκωβο Μιχαηλίδη, Επίκουρο Καθηγητή Α.Π.Θ.
   Τέλος, ο ΣΦΝΣ αισθάνεται την ανάγκη να συγχαρεί την ομάδα των εκπαιδευτικών, που με μεράκι και ενθουσιασμό συνέγραψε πρωτότυπα  σχέδια εργασίας προσαρμόζοντάς τα στην εκάστοτε  ηλικία των μαθητών και καλώντας τους να δραστηριοποιηθούν μέσα από σύγχρονες τεχνικές διδασκαλίας και μέσα από τη χρήση εποπτικών μέσων. Αναλυτικότερα, θερμά συγχαρητήρια οφείλουμε στους παρακάτω εκπαιδευτικούς: Αγραφιώτου Ελπίδα, Αλεξανδρίδη Νίκο, Αραμπατζή Δημήτριο, Γαϊτάνη Ελένη, Γεωργιάδη Ευστράτιο, Γεωργιάδου Ειρήνη, Γκένιο Ανδρέα, Ζερβάκη Μαρία, Ζέττα Βασιλική, Λιούσα Αποστολίνα, Μάλαμα Ισιδώρα, Μπαγανά Θεοδώρα, Μπαντέ Αθανάσιο, Μπουγιάλα Ζωή, Πούλιο Ιωάννη, Τζιντζή Θεοδώρα, Τρέντσιου Σταυρούλα και Ψυρρούκα Βασιλική.
     Κλείνοντας, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι πρωτοβουλίες σαν κι αυτή, που βασίζονται στην εργατικότητα, την καλή πρόθεση και το όραμα για την ελληνική εκπαίδευση, αναδεικνύουν τη δύναμη της συνεργασίας και τη δυνατότητά της να υπερβαίνει προσκόμματα που η σύγχρονη εποχή επιμένει να ανεγείρει. Ο ΣΦΝΣ δηλώνει έτοιμος να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε ανάλογη πρόταση αξιοποιώντας το αξιόλογο δυναμικό του. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους!


      Η Πρόεδρος                                                Η Γεν. Γραμματέας
Θεοδώρα Μπαγανά                                             Ισιδώρα Μάλαμα


Λογοτεχνικά Βραδινά Ιανουαρίου 2018

0 σχόλια
«Από τον Αλέξη Ζορμπά του Καζαντζάκη στον Zorba the Greek του Κακογιάννη»

Παρουσίαση:Δώρα Μπαγανά, φιλόλογος 
και Πρόεδρος ΔΣ του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Σερρών 


Η παρουσίαση θα εστιάσει στον κινηματογραφικό επικαθορισμό του μυθιστορήματος, μέσω της μεταμόρφωσης και μετάπλασης του αρχικού πυρήνα της λογοτεχνικής ιστορίας.
Λογοτεχνικά Βραδινά Μαρτίου 2018

0 σχόλια
«Από την απλότητα στη διπλότητα 
κι από κει στην πολλαπλότητα του Διπλού Βιβλίου του Δημήτρη Χατζή»

Παρουσίαση: Πέρση Τσάνα, φιλόλογος

Ο Δημήτρης Χατζής, πιο επίκαιρος από ποτέ λόγω του μεταναστευτικού προβλήματος και της συζήτησης για την ελληνικότητα, θα μας βοηθήσει μέσα από τη φαινομενική απλότητα της γραφής του να στοχαστούμε γύρω από τα πάθη του ρωμαίικου και να αναζητήσουμε την ελπίδα της αναγέννησης του λαού μας σε μια κοινωνία δικαιότερη που θα μας χωράει όλους.Παρουσίαση βιβλίου για την ιστορία της Αν.Μακεδονίας και Θράκης

0 σχόλια

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

     Την παρουσίαση του βιβλίου του Τάσου Χατζηαναστασίου, ιστορικού και εκπαιδευτικού, «Αντάρτες και Καπετάνιοι, η Εθνική Αντίσταση κατά της βουλγαρικής Κατοχής 1942-1944» οργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν.Σερρών την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018 στις 7:00 μ.μ. στο φουαγιέ του θεάτρου ΑΣΤΕΡΙΑ σε συνεργασία με το Δήμο Σερρών. Παρά τη χρονική συγκυρία (Τσικνοπέμπτη) η εκδήλωση πλαισιώθηκε από αρκετό κόσμο που ενδιαφέρθηκε να πληροφορηθεί για την ιδιαίτερη πτυχή της τοπικής ιστορίας μας.

Η εξαιρετικά περιεκτική και με σεβασμό στην επιστημονική διαχείριση του ιστορικού υλικού παρουσίαση του βιβλίου από την κ.Λία Αμπατζή, ιστορικό και εκπαιδευτικό, κατέστησε σαφή τόσο τα χρονικά όρια όσο και την πολιτική τοποθέτηση και δράση των αντιστασιακών ομάδων. Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας κ.Β.Τζανακάρης επιβεβαίωσε τα τεκμήρια του βιβλίου με βάση τις γνώσεις του και το αρχειακό υλικό του.
     Τέλος, ο συγγραφέας κ.Τ.Χατζηαναστασίου, παρουσίασε τη διαδικασία συγκέντρωσης του ιστορικού υλικού και τόνισε την ανάγκη περαιτέρω επιστημονικής μελέτης της ευαίσθητης περιόδου πριν την έναρξη του εμφυλίου ως βασικής τόσο για την εθνική αντίσταση όσο και για την μετέπειτα πορεία του έθνους. Η ζωηρή συζήτηση που ακολούθησε επιβεβαίωσε την παραπάνω αναγκαιότητα καθώς η συναισθηματική εμπλοκή που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά συχνά δεν επιτρέπει την αντικειμενική θεώρηση της ιστορικής πραγματικότητας.
Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων υποστηρίζει με τις δραστηριότητές του την τεκμηριωμένη γνώση του παρελθόντος ως βασική προϋπόθεση ορθής διαχείρισης του παρόντος.

Για το Δ.Σ. 
Η Πρόεδρος                                            Η Γ.Γραμματέας  
Δώρα Μπαγανά                                           Ισιδώρα Μάλαμα

 

ΣΙΡΙΣ Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template