Οι αξιακοί προσανατολισμοί των νέων εγχειριδίων του Γυμνασίου



  Tην Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012 ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν.Σερρών, ανταποκρινόμενος θετικά στην πρόταση της Ένωσης Γονέων του Δήμου και σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της πόλης μας, παρουσίασε την κ. Αυγουστίνου Ευδοξία, φιλόλογο και θεολόγο, σε μια διάλεξη, στα πλαίσια του ευρύτερου ενδιαφέροντος εκπαιδευτικών και γονέων για τα σύγχρονα σχολικά εγχειρίδια.

   Ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Δήμου Σερρών, κ. Στέφανος Στεφανάκης, συντονίζοντας τη διάλεξη αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλά και την ευθύνη που έχουμε, με το διπλό ρόλο ως γονέων και εκπαιδευτικών, να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της διαπαιδαγώγησης των νέων με όργανο και μέσο το ελληνικό σχολικό βιβλίο βάσει πάντα των περιεχομένων, των ιδεών και των αξιών που αυτό προβάλλει.
   Η κ. Ολυμπία Παχαδίρογλου, Aντιπρόεδρος της Ένωσης Γονέων Δήμου Σερρών και  Γενική Γραμματέας του Συνδέσμου Φιλολόγων, κάλεσε την ομιλήτρια στο βήμα θέτοντας  ένα καίριο ερώτημα: πόσο καθοριστικά επηρεάζουν τα σχολικά εγχειρίδια τις αξίες , τις στάσεις και τις προκαταλήψεις των μαθητών δεδομένου ότι δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός πως η εκάστοτε κεντρική εξουσία επιδιώκει τον έλεγχο της παραγωγής τους, του πολιτικό-ιδεολογικού και ηθικού περιεχομένου τους;
   «Οι αξιακοί προσανατολισμοί των νέων εγχειριδίων του Γυμνασίου» ήταν ο τίτλος-απάντηση της διάλεξης της κ. Ευδοξίας Αυγουστίνου. Η ομιλήτρια τονίζοντας ότι η συγγραφή των σχολικών βιβλίων απαιτεί βαθιά γνώση της παιδικής και εφηβικής ψυχής υπογράμμισε το ρόλο τους στην απόκτηση γνώσεων και στη διαμόρφωση της νεανικής προσωπικότητας. Τεκμηριώνοντας με συγκεκριμένα παραδείγματα μέσα από τα νέα σχολικά εγχειρίδια την ελλειμματικότητάς τους σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα, την προβολή της ελληνοορθόδοξης παράδοσης, την επιμονή τους σε καταθλιπτική και χλιαρή θεματολογία απέδειξε πως οι πανανθρώπινες αξίες δυστυχώς υποτιμώνται ή ελάχιστα προβάλλονται. Κατέληξε στο ότι όσο αυτό συνεχίζεται, όσο το υπουργείο παιδείας δεν λαμβάνει σοβαρά τις όποιες διαμαρτυρίες, όσο τα αναλυτικά προγράμματα δεν αναθεωρούνται τόσο τα κριτήρια μαθητών και εκπαιδευτικών αμβλύνονται και επομένως εμμένουμε σε ένα πνευματικό και ηθικό τέλμα. Τέλος, αφού ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, κάλεσε γονείς και εκπαιδευτικούς να υιοθετήσουν μια κριτική και ενεργητική στάση τονίζοντας ότι πάντα υπάρχει και ο εκπαιδευτικός που επιλέγει να διαφοροποιείται και να καινοτομεί προς όφελος των μαθητών του.


   Περατώνοντας την εκδήλωση η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων κ. Σύλια Ζέττα χαρακτήρισε ιδιαίτερα εμβριθή και τεκμηριωμένη τη διάλεξη της κ. Ευδοξίας Αυγουστίνου και σχολίασε πως οι εκπαιδευτικοί και συγκεκριμένα οι φιλόλογοι σήμερα έχουν τη δυνατότητα μέσα από ποικίλες Σχολικές Δραστηριότητες, Ερευνητικές Εργασίες, Σχέδια Μαθημάτων, να προάγουν και να εμφυσήσουν στους νέους τις μεγάλες αξίες της ζωής και του κόσμου. 


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτου πατήρ Ηλίας, η Βουλευτής Σερρών κ.Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος της Δημόσιας Κεντρικής βιβλιοθήκης κ.Αθανάσιος Μπασδάνης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ.Κων/νος Δινάκης ως εκπρόσωπος του Δήμου Σερρών,ο Δημοτικός Σύμβουλος κ.Βασίλειος Κατιρτζόγλου, ο αιρετός της ΔΑΚΕ καθηγητών κ.Ιωάννης Μετόκης, η Πρόεδρος και ο ταμίας της ΕΛΜΕΣ καθηγητών, κα Ελευθερία Πάνου και Δημήτριος Αρδανιώτης αντίστοιχα,Διευθυντές σχολείων, συνάδελφοι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πολλοί γονείς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΣΙΡΙΣ - SIRIS Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template