40 χρόνια ΠΕΦ και ΣΦΝΣ

0 σχόλια

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 40 χρόνων (1982-2022) από την ίδρυση του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν.Σερρών (ΣΦΝΣ) και σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ ζητήθηκε από τους πρώην προέδρους του Δ.Σ., εν είδει ιστορικής αναδρομής και απότισης τιμής στο πρόσωπό τους, να απαντήσουν σε ένα ενδεικτικό ερωτηματολόγιο. 

Ιωάννης Ρωμανίδης (....)

  1. Τι ήταν αυτό που σας παρακίνησε να συμμετάσχετε στον Σύνδεσμο ως μέλος του Δ.Σ. και να αναλάβετε την προεδρία του;          Η καθιέρωση της Δημοτικής, το μονοτονικό και η διδασκαλία από μετάφραση άνοιξαν τους ασκούς της παιδείας. Οι αλλαγές στο περιεχόμενο διδασκαλίας  απαιτούσαν νέες μεθόδους διδασκαλίας. Ο μάχιμος φιλόλογος είχε ανάγκη επιμόρφωσης, για να ξεκλειδώνει πόρτες αμάθειας. Αυτήν τη επιμορφωτική αποστολή ανέλαβε ο Σύνδεσμος σε συνεργασία με την ΠΕΦ και τους Σχολικούς Συμβούλους. Η ανάγκη ανταλλαγής απόψεων πάντα ωφέλιμη, όπως την αποτυπώνει ο Όμηρος στο Ι, Ιλιάδ. στιχ. 285 κ.ε. «Σαν πάνε δυο μαζί στοχάζεται πριν απ’ τον έναν ο άλλος το που φελά. Μα κι αν πας μονάχος σου, κι αν στοχαστείς, μα πάλε τόσο μακριά δεν πάει το μάτι σου κι ας είναι άπλερος ο νους σου». Η επιστημονική οργάνωση κατά το πρότυπο άλλων ειδικοτήτων (Μαθηματικοί κλπ) με οδήγησαν στο Σύνδεσμο και στη φιλολογική οικογένεια. Υπήρχε απροθυμία και αμφισβήτηση του Συνδέσμου, επειδή πάντα κάτι νέο δημιουργεί προβληματισμό. Η προεδρία μου ήταν πρόταση και απαίτηση του ΔΣ και όφειλα να υποταχτώ στη συλλογική απόφαση, αν ήθελα να υπηρετήσω την επιστημοσύνη. 
  2.  Ποιο ήταν το όραμά σας/ οι στόχοι σας ως προέδρου; Σε τι δίνατε έμφαση μαζί με το εκάστοτε Δ.Σ.;       Πρωταρχικό μας μέλημα η ενημέρωση των συναδέλφων για τον τρόπο διδασκαλίας, τα βοηθήματα και οι υποδειγματικές διδασκαλίες. Ο φιλόλογος έπρεπε να έχει συμπαραστάτη τον σχολικό σύμβουλο, να ενημερώνεται για τα τεκταινόμενα στο περιεχόμενο της παιδείας και για τις αλλαγές από καταξιωμένους, έμπειρους και συγκροτημένους εκπαιδευτικούς του πανεπιστημιακού χώρου. Δευτερεύοντες στόχοι πολλοί: να αναδείξομε τις ιδιαίτερες ικανότητες των συναδέλφων που επιδίδονταν στην τοπική ιστορία , την παράδοση, την ποίηση, τη λογοτεχνία. Μέλη μας ήταν όλοι οι φιλόλογοι του Νομού, ανεξάρτητα από την καταβολή συνδρομής.
  3. Ήταν εύκολο να υλοποιήσετε τους στόχους σας ή συναντήσατε δυσκολίες, και τι είδους;       Τίποτα δεν ήταν εύκολο. Οι δυσκολίες μας ήταν περισσότερο λειτουργικές. Ο Σύνδεσμος ήταν στα σπάργανα και άγνωστος στο σερραϊκό κοινό. α) Κάποιοι του ΔΣ ήθελαν τον Σύνδεσμο με κομματική χροιά. Αντιστάθηκα λυσσαλέα και τους αντίσκοψα, παρά τις λοιδορίες τους με θρασόλογα. β) Η δικηγόρος κ. Κουκούτση Ελένη, σύζυγος του συνάδελφου Λεβεντόπουλου από Ηράκλεια, σε τρεις ημέρες αποπεράτωσε άνευ αμοιβής τη νομική υπόσταση του Συνδέσμου, ό,τι δεν πέτυχε σε ενάμιση χρόνο Σερραίος δικηγόρος. Οφείλω να το επισημάνω. γ) Η πόλη μας δεν διέθετε τότε αίθουσες εκδηλώσεων. Μας εξυπηρέτησε πολλές φορές το Επιμελητήριο με πρόεδρο τον κ. Παπαναγιώτου, τον μετέπειτα νομάρχη, ο οποίος μας διέθετε και εποπτικά μέσα. Έχομε υποχρέωση να το επισημάνομε. δ). Πρωταρχική δυσκολία μας ήταν η επικοινωνία και η ενημέρωση των συναδέλφων της επαρχίας. Παρά το πενιχρό βαλάντιο του Συλλόγου, το κατορθώναμε. Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ΄80 δεν μας επιτρεπόταν από τον προϊστάμενο να αφήνομε έγγραφα στις θυρίδες των σχολείων. Τα ενημερωτικά έγραφα στη γραφομηχανή, τα φωτοτυπούσα σε τυπογραφεία της πόλης και τα έστελνα με γνωστούς συναδέλφους στα σχολεία της επαρχίας. ε) Τα έγγραφα του Συνδέσμου και την πρωταρχική περιουσία του τα φύλαγα στο σπίτι μου. Αργότερα τα είχαμε στα ΓΑΚ και μετά στα γραφεία της ΕΛΜΕΣ. στ). Κάποιοι επιδίωξαν την αναπαραγωγή των εργασιών τους με έξοδα του Συνδέσμου. Το απέκλεισα παντοιοτρόπως.
  4. Υπάρχουν κάποιες δράσεις από αυτές που υλοποιήσατε που έμειναν χαραγμένες στη μνήμη σας; Αν ναι, για ποιο λόγο τις ξεχωρίζετε;        Όλες οι δράσεις μας είχαν υψηλό επίπεδο, αθρόα προσέλευση και εποικοδομητικό διάλογο. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω. Οι σχολικοί σύμβουλοι κ.κ. Πελαγίδης Στάθης, Βακουφάρης Περικλής και η κ. Φωτιάδου, με τους οποίους συμπορευτήκαμε δεκαπέντε χρόνια, καταξιώθηκαν στη συνείδηση των φιλολόγων. Ξεχωρίζω την έκδοση του περιοδικού μας «ΣΙΡΙΣ», στο οποίο φιλοξενούσαμε εργασίες συναδέλφων. 
  5. Υπάρχει κάποια δράση που θα θέλατε να έχετε υλοποιήσει, αλλά δεν τα καταφέρατε; Αν ναι, ποιοι λόγοι σας παρεμπόδισαν;       Επιθυμία όλων ήταν να αποκτήσει ο Σύνδεσμος τη φωλιά του Φιλολόγου. Ένα γραφείο στα τόσα κενά κτίρια του Δημοσίου. Να δημιουργήσομε τη βιβλιοθήκη του φιλολόγου. Να γίνονται φιλολογικές βραδιές με διάφορα ουσιώδη θέματα. Δεν το πετύχαμε. Οι λόγοι είναι προφανείς και ξεπερνούν τις δυνατότητές μας. Επίσης, στόχος μας ήταν να τιμούνται ηθικά οι φιλόλογοι που προσφέρουν στα πολιτιστικά τεκταινόμενα της πόλης μας. 
  6. Πώς εκτιμάτε την ανταπόκριση των μελών του Συνδέσμου στις δράσεις; Εσείς πώς προκαλούσατε το ενδιαφέρον αυτών, ώστε να συμμετάσχουν πιο ενεργά;        Όταν οι συνάδελφοι διαπίστωσαν πως το έργο του Συνδέσμου ήταν ουσιώδες και ανταποκρινότανν στις απαιτήσεις τους, μας αγκάλιασαν και μας ενεθάρρυναν να συνεχίσομε. Ανταποκρίθηκαν έμπρακτα με αθρόες συμμετοχές και προτάσεις. Ήρθαν αρωγοί στο έργο μας. Δεν θυμάμαι συνάδελφο να παραπονέθηκε για κάποια εκδήλωση. Μας ενεθάρρυναν δε και οι σχολικοί σύμβουλοι. Οι φιλολογικές συζητήσεις με αρκετούς εισηγητές συνεχίζονταν και στη δεξίωση που ακολουθούσε. Τα έξοδα της δεξίωσης τα επιβαρύνονταν όσοι συνάδελφοι προσέρχονταν και πλαισίωναν τον Σύνδεσμο. Ποτέ δεν χρέωσα τον Σύνδεσμο. Οφείλω να ευχαριστήσω για τη συμπαράστασή τους συναδέλφους Πηλίτση Στέργιο, Κιζλάρη Γιώργο, Χατζηβασιλείου Ευστράτιο, Ζήση Μητλιάγκα, που ως πρόεδρος της ΕΛΜΕΣ μας συμπαραστάθηκε. Με το πέρασμα του χρόνου και τη δημιουργική και δραστήρια παρουσία μας καθιερωθήκαμε στη συνείδηση των συναδέλφων και μας αγκάλιασαν σχεδόν όλοι. 
  7. Είστε ικανοποιημένος με το έργο σας και γιατί;      Δεν υπήρχε Σύνδεσμος. Ήμουν ο πρώτος πρόεδρος. Αναλάβαμε ένα ανήλικο. Το πήραμε από το χέρι, το κάναμε έφηβο και το φέραμε σε ηλικιακή ακμή. Ακόμη συνεχίζει το έργο του, υπάρχει και επιβεβαιώνει τη ρήση «αρχήν λάβε και το όλον έχεις». Η εκτίμηση και συμπαράσταση των συναδέλφων και η αέναη δράση του το επιβεβαιώνει. Είμαι ικανοποιημένος, επειδή σεβάστηκα την επιστήμη, τους συναδέλφους  και εκδώσαμε το περιοδικό «ΣΙΡΙΣ». 
  8. Τι σημασία είχε για τη ζωή σας η συμμετοχή σας στο Δ.Σ. του Συνδέσμου;     Η επικοινωνία μου με φιλολόγους και εισηγητές πρώτης γραμμής, καθηγητές πανεπιστημίων υψηλού πνευματικού διαμετρήματος, βαρύνουσες πνευματικές  προσωπικότητες (Φάνης Κακριδής, Ηλίας Σπυρόπουλος, Καζάζης, Λυπουρλής, Μανώλης Γλέζος, Χρ. Τσολάκης, Μαυρόπουλος κ.α.) ήταν εποικοδομητική για τη διδασκαλία μου και τη συμπεριφορά μου ως εκπαιδευτικού και πνευματικού ανθρώπου. Κοντά στον γενναίο γίνεσαι γενναιότερος. Ανταποκρίθηκα στις απαιτήσεις των ΔΣ και των συναδέλφων. Δεν άραξα σαν δημόσιος υπάλληλος! Αφιέρωσα ελεύθερο χρόνο σε κάτι δημιουργικό και επιστημονικό. Έβαλα ένα λιθαράκι στη γνώση και στην αγωνία των συναδέλφων. Καταξιώθηκα στη συνείδηση των συναδέλφων. Μου το επιβεβαίωσαν με πολλούς τρόπους. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους των ΔΣ που κατά καιρούς εκλέχτηκαν, υπηρέτησαν τον Σύνδεσμο και υπήρξαν συνεργάτες μου. Οι επιστήμες εξελίσσονται και προσωπικά επιδίωκα να έχω ενημέρωση από τους πλέον αρμόδιους. 
  9. Πλέον στις δράσεις του συλλόγου συμμετέχουν και φιλόλογοι ιδιωτικού τομέα, αρκετά νεαροί στην ηλικία, αλλά με όρεξη και αγάπη για το επάγγελμα. Πώς βλέπετε αυτή την αλλαγή; Τι πιστεύετε ότι μπορούν να προσφέρουν στον Σύνδεσμο;     Είτε ιδιώτης είτε δημόσιος, ο φιλόλογος έχει το ίδιο περιεχόμενο διδασκαλίας και τις ίδιες επιδιώξεις και γι αυτό καλοδεχούμενος. Η συμμετοχή των νέων ιδιωτικού τομέα καταξιώνει ακόμη περισσότερο τον Σύνδεσμο, τιμά και τους ίδιους και τον Σύνδεσμο, που αγκαλιάζει όλους τους συναδέλφους, ιδιωτικούς και δημοσίους, διευρύνεται και καταγράφεται στα πολύ θετικά του Συνδέσμου. Πιστεύω πως μπορούν να προσφέρουν πολλά στον Σύνδεσμο ακόμη και με τις απορίες τους. 
  10. Ποια πιστεύετε ότι είναι η συμβολή συλλογικών σχημάτων όπως ο Σύνδεσμος σε μια εποχή ιδιώτευσης και ψηφιακού κατακλυσμού;      Η οργάνωση και συμμετοχή σε συλλογικά σχήματα είναι ανεξάρτητη από τον ψηφιακό κατακλυσμό της εποχής. Όσα πετυχαίνουν οι συλλογικοί σχηματισμοί, δεν τα πετυχαίνουν τα μεμονωμένα άτομα. Όλες οι επιστήμες εξελίσσονται, δεν είναι στατικές. 
  11. Φέτος ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Σερρών συμπληρώνει 40 χρόνια ζωής. Κάντε μια εκτίμηση της πορείας και του ρόλου του Συνδέσμου στο διάστημα αυτό. Τι θα συστήνατε στους νέους φιλολόγους αναφορικά με τον Σύνδεσμο; Τι ευχές θα δίνατε για το μέλλον του Συνδέσμου;      Εύχομαι ο Σύνδεσμος να τα χιλιάσει. Η πορεία του είναι καταπληκτική. Ο ρόλος του πρωταρχικός. Όλοι οι φιλόλογοι πρέπει να είναι μέλη και αρωγοί του Συνδέσμου. Όλοι οι επιστημονικοί σύλλογοι λειτουργούν εποικοδομητικά. Ο φιλόλογος είναι επωμισμένος και υπεύθυνος για τη διάπλαση δημοκρατικών πολιτών, για την ανθρωπιστική παιδεία, για «ΤΟ ΜΕΣΑ ΦΩΣ». Αυτή την ακτινοβολία οφείλει να εκπέμπει. Οφείλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στις συναδέλφισσες  Σύλια Ζέτα και Δώρα Μπαγανά και όλα τα ΔΣ που συνέχισαν και συνεχίζουν το έργο μας.

 

Ελένη Κατσαρίδου (...)

1.   Τι ήταν αυτό που σας παρακίνησε να συμμετάσχετε στον Σύνδεσμο ως μέλος του Δ.Σ. και να αναλάβετε την προεδρία του;

Η συμμετοχή μου στον Σύνδεσμο Φιλολόγων ξεκινά τη δεκαετία του 1990, όταν οι κύριοι Ρωμανίδης  Ι., Τσακιρίδης Π., και Κατσαμάνης Ν., επειδή έβλεπαν το ενδιαφέρον μου για συμμετοχή, με παρακίνησαν στην εγγραφή μου. Επίσης, ο φίλος Τσαρούχας Ι. και κουμπάρος μου αργότερα,  επέμενε για τη συμμετοχή μου. Στην πορεία γνώρισα τον κ. Σαμσάρη Π. ως πρόεδρο του Συνδέσμου, ο οποίος με δέχτηκε, αφού δούλευα ήδη ως αναπληρώτρια. Έτσι έγινα μέλος στην αρχή και φυσικά πέρασα απ’ όλες τις θέσεις στο Δ.Σ., ώσπου ήρθε και η σειρά μου να αναλάβω το τιμόνι ως πρόεδρος.

2.     Ποιο ήταν το όραμά σας / οι στόχοι σας ως προέδρου; Σε τι δίνατε έμφαση μαζί με το εκάστοτε Δ.Σ.;

Κύριος στόχος μου ήταν η συλλογή άρθρων για την έκδοση του περιοδικού «Σίρις», όπως ήταν και το κυριότερο μέλημα, νομίζω, όλων των μελών του Δ.Σ. Το όραμά μου ήταν να γίνονται εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις με τη σφραγίδα του Συνδέσμου και, οπωσδήποτε, η διασύνδεσή του με την εκπαιδευτική κοινότητα των Φιλολόγων πανελλήνια. Φυσικά, θεωρούσα αναγκαίες τις εκπαιδευτικές επισκέψεις και επαφές με μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία στις Σέρρες αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου.

3.     Ήταν εύκολο να υλοποιήσετε τους στόχους σας ή συναντήσατε δυσκολίες, και τι είδους;

Ως προς την έκδοση του «Σίρις» αν και οι δυσκολίες ήταν ανυπέρβλητες, κύρια οικονομικές, καταφέραμε να το εκδώσουμε χάρη στην άοκνη προσπάθεια και την επιμέλεια του κ. Σαμσάρη. Όσο για δράσεις, έγιναν ελάχιστες και επισκέψεις δεν πραγματοποιήθηκαν, δυστυχώς. Ο Σύνδεσμος δεν είχε «ωριμάσει» ακόμα, θα έλεγα, και δεν τον είχε αγκαλιάσει  η πλειοψηφία των συναδέλφων. Πάντα λίγοι οι συμμετέχοντες ως μέλη και κανείς δεν ήθελε να συνδράμει με οποιοδήποτε τρόπο στην εξέλιξή του.

4.   Υπάρχουν κάποιες δράσεις από αυτές που υλοποιήσατε που έμειναν χαραγμένες στη μνήμη σας; Αν ναι, για ποιο λόγο τις ξεχωρίζετε;

Σε τρεις δράσεις θα εστιάσω την προσοχή σας: Πρώτη, η επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού στον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Σερρών ύψους περίπου 3000 ευρώ για την οργάνωση εκδήλωσης με ομιλητή τον κ. Κυριάκο Ντελόπουλο και δέσμευση έκδοσης αφιερώματος στον λογοτέχνη σ’ ένα από τα επόμενα τεύχη του «Σίρις».  Δεύτερη, η εισήγησή μου και παρουσίαση σε ημερίδα ανάδειξης του έργου των φιλολόγων με θέμα «Διδασκαλία παιδιών με Μαθησιακές Δυσκολίες στο Τμήμα Ένταξης στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα για αναγνωστική κατανόηση κειμένων» (κυριολεκτική και κριτική). Τρίτη, η συμμετοχή και παρακολούθηση Σεμιναρίου Ομηρικής Φιλολογίας στην Ιθάκη με απόφαση του ΥΠΑΙΘ.

5.     Υπάρχει κάποια δράση που θα θέλατε να έχετε υλοποιήσει, αλλά δεν τα καταφέρατε; Αν ναι, ποιοι λόγοι σας παρεμπόδισαν;

Βεβαίως υπάρχουν δράσεις, όπως σεμινάρια διδακτικής των φιλολογικών μαθημάτων, εκδηλώσεις και συνεργασίες με άλλους επιστημονικούς φορείς της πόλης, αλλά και με την Π.Ε.Φ., το Α.Π.Θ., και τα Π.Ε.Κ. Στο Δ.Σ. συμμετείχαν ενεργά εγώ, ο κ. Σαμσάρης και η κ. Σιομπότη και αποφασίζαμε για ό,τι έπρεπε να γίνει. Τα μέλη ελάχιστα, σχεδόν 30, όταν στις εκλογές ψήφιζαν, οι συνδρομές μετά βίας δίδονταν. Με τα πενιχρά χρήματα και τα πολλαπλά έξοδα καταλαβαίνετε την κατάσταση του Συνδέσμου. Υπήρχε εσωστρέφεια και δυσκολία συμμετοχής και συνεργασίας.

6. Πώς εκτιμάτε την ανταπόκριση των μελών του Συνδέσμου στις δράσεις; Εσείς πώς προκαλούσατε το ενδιαφέρον αυτών, ώστε να συμμετάσχουν πιο ενεργά;

Δυστυχώς, δράσεις ελάχιστες, όπως προείπα. Ανταπόκριση μικρή και παρουσία μόνον όπου ήταν επιβεβλημένη. Οι συνάδελφοι αποστασιοποιημένοι και μερικές φορές επιφυλακτικοί και καχύποπτοι. Αυτό το αρνητικό κλίμα ήταν αναπότρεπτο! Μου προκάλεσε, δεν σας κρύβω, στενοχώρια, λύπη, απογοήτευση, πίκρα και σκέψεις παραίτησης.

7.     Είστε ικανοποιημένος/η με το έργο σας και γιατί;

Δεν είμαι ικανοποιημένη επαρκώς, επειδή θεωρώ πως δεν μπόρεσα να πραγματοποιήσω πλήρως το όραμά μου, αν κι έβαλα το λιθαράκι μου και προσπάθησα πολύ, μα δεν υπήρχε σωστή επικοινωνία. Ήθελα να εξελιχθεί ο Σύνδεσμος, να γίνει ισχυρός και γνωστός στο Πανελλήνιο, αλλά μόνον η έκδοση του «Σίρις» ήταν αυτό που τον κράτησε ενεργό και δεν διαλύθηκε. Είναι  λυπηρό κάποιοι να οικειοποιούνται τον Σύνδεσμο και να τον χρησιμοποιούν για δικό τους όφελος και προσωπική προβολή!

8.     Τι σημασία είχε για τη ζωή σας η συμμετοχή σας στο Δ.Σ. του Συνδέσμου;

Η συμμετοχή μου στο Δ.Σ. του Συνδέσμου είχε μεγάλη αξία και σημασία για μένα. Θεωρώ πως έμαθα αρκετά πράγματα, ζυμώθηκα με την εκλογική διαδικασία και τη διαδικασία  διαχείρισης των χρημάτων του Ταμείου (αγορές, τράπεζες, δικαστήρια, κ.ά.). Μπορούσα να έχω επαφές, τηλέφωνα και γνωριμίες με άλλους ανθρώπους, να διοργανώνω εκδήλωση και να χαίρω της εμπιστοσύνης και της αναγνώρισης των συναδέλφων. Αυτό για μένα ήταν μεγάλη τιμή, ώστε να συνεχίσω τη θετική προσπάθεια και να συμβάλλω στο Δ.Σ. με όποιο τρόπο μπορούσα. Πολλές φορές αψηφώντας την οικογένεια και θυσιάζοντας αρκετό προσωπικό χρόνο. Πάντως, ήταν το κίνητρο για τη συμμετοχή μου και αλλού, δεν σας το κρύβω.

9.     Πλέον στις δράσεις του συλλόγου συμμετέχουν και φιλόλογοι ιδιωτικού τομέα, αρκετά νεαροί/ές στην ηλικία, αλλά με όρεξη και αγάπη για το επάγγελμα. Πώς βλέπετε αυτή την αλλαγή; Τι πιστεύετε ότι μπορούν να προσφέρουν στον Σύνδεσμο;

Είναι ευχής έργο να υπηρετούν το Σύνδεσμο και φιλόλογοι αδιόριστοι ή αναπληρωτές ή απλά του ιδιωτικού τομέα, γιατί είναι νέοι στο επάγγελμα, με όρεξη και μεράκι, πιο κοντά ηλικιακά στους μαθητές και με καλύτερες προοπτικές (μεταπτυχιακά, επιμορφώσεις, κ.ά.). Το πάντρεμα παλιού και νέου, έμπειρου και οραματιστή μόνο καινοτομία και πρόοδο μπορεί να φέρει. Βοηθιούνται οι παλαιότεροι και μαθαίνουν οι νεότεροι! Συμπορεύονται και μεγαλουργούν, αφού οι εμπειρίες μεταδίδονται, οι γνώσεις εξελίσσονται και τα νιάτα αγαπιούνται περισσότερο. Γι’ αυτό, πιστεύω ακράδαντα, πως ο Σύνδεσμος πρέπει να είναι ανοικτός και μάλιστα απέναντι και σε κάποιους άλλους παρεμφερείς επιστημονικούς συλλόγους.

10.  Ποια πιστεύετε ότι είναι η συμβολή συλλογικών σχημάτων όπως ο Σύνδεσμος σε μια εποχή ιδιώτευσης και ψηφιακού κατακλυσμού;

 Είναι απολύτως αναγκαία η ύπαρξη συλλογικών σχημάτων στην εποχή μας για να μη χαθεί η επικοινωνία και η διασύνδεση μεταξύ τους. Καλό το διαδίκτυο, αλλά η δια ζώσης επαφή είναι απαραίτητη για συνεργασίες εκδηλώσεων και δράσεων με φορείς και συλλόγους ποικίλης θεματολογίας από κοινού. Δεν είναι μόνον η διαφήμιση και η προώθηση ή η παρουσίαση μιας διαδικτυακής ημερίδας, σεμιναρίου κ.τ.λ., όπου δεν χρειάζεται η φυσική παρουσία προσώπων ή ομάδων. Είναι η συμπόρευση, η αλληλεπίδραση, ο λόγος και η έκφραση, η φιλία, η προσφορά, η αυτενέργεια και η εθελοντική πρωτοβουλία που κάνουν τη διαφορά και αξίζει τον κόπο!  Εξάλλου οι συνέργειες μπορεί να άπτονται πολιτιστικού περιεχομένου (συναυλίες, εκδρομές, εκθέσεις) σε ελληνική ή άλλη ξένη γλώσσα και η παρουσία του κόσμου είναι μοναδική κι αναντικατάστατη. Δηλαδή, ο χώρος, ο χρόνος και η ζωντανή παρουσία είναι το κλειδί για την επιτυχία. Τέλος, τα εκάστοτε Δ.Σ. έχουν νόημα και σκοπό μέσα από τα καταστατικά τους και σ’ αυτά οφείλουν την ύπαρξή τους.

11.   Φέτος ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Σερρών συμπληρώνει 40 χρόνια ζωής. Κάντε μια εκτίμηση της πορείας και του ρόλου του Συνδέσμου στο διάστημα αυτό. Τι θα συστήνατε στους νέους φιλολόγους αναφορικά με τον Σύνδεσμο; Τι ευχές θα δίνατε για το μέλλον του Συνδέσμου;

Ο Σύνδεσμος κάθε δεκαετία γινόταν όλο και καλύτερος! Αυξήθηκαν τα μέλη του και οι δράσεις του. Υπάρχει εξωστρέφεια, ανταλλαγή απόψεων, μοίρασμα, συνεργασία. Αποτελεί εφαλτήριο για την ανάδειξη του έργου των φιλολόγων και της εξέλιξής τους. Είναι επικοινωνιακός και ανοικτός απέναντι σε όλους τους φορείς, συλλόγους, πανεπιστήμια, ιδρύματα, οργανώσεις, αλλά και σε αξιόλογους ιδιώτες. Έχει πόρους, χορηγίες, άρα και πολλές δυνατότητες. Η αγαστή συνεργασία με τους Συντονιστές Εκπαίδευσης, τους Δ/ντές, τη Διοίκηση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, το Δήμο, την Περιφερειακή Ενότητα, την ΕΛΜΕ, τα ΓΑΚ, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, το Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο, κ.ά. μόνο γόνιμη και πρωτότυπη μπορεί να είναι.

Θεωρώ καθήκον των νέων φιλολόγων (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) να εγγράφονται στο Σύνδεσμο, να έχουν λόγο και έργο μέσα απ’ αυτόν, να συμμετέχουν στις αρχαιρεσίες του, να προβάλλουν τη δουλειά τους στο «Σίρις» και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, γιατί πιστέψτε με, θεωρείται ο πιο ισχυρός κλάδος στη Β/θμια Εκπ/ση και αριθμητικά και πνευματικά. Το βάπτισμα και η ενεργός συμμετοχή σ’ αυτόν θα φέρει ευοίωνο μέλλον για το καλό της εκπαίδευσης, της παιδείας και της αγωγής, την οποία όλοι μας υπηρετούμε με έμπρακτη αγάπη και σθένος. Πυξίδα και οδηγός μας η επιστήμη της Φιλολογίας!

Περισσότερη επικοινωνία, αλληλεγγύη, μάθηση και προσφορά εύχομαι για το μέλλον του Συνδέσμου μας και να μεγαλουργεί για άλλα τόσα χρόνια στο Πανελλήνιο έχοντας στο τιμόνι του δραστήριους και ικανούς Προέδρους!

 Με απεριόριστη  εκτίμηση στο Δ.Σ

Ελένη Κατσαρίδου

 

 

ΣΙΡΙΣ - SIRIS Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template