Ο ταξιδευτής Νίκος Καζαντζάκης


Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση – αφιέρωμα στον ταξιδευτή Ν.Καζαντζάκη που συνδιοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν.Σερρών  με την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, την Πέμπτη 13/10/2011 στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, στο πλαίσιο εορτασμού του έτους  2011, ως έτος αφιερωμένο στον μεγάλο Κρητικό Λογοτέχνη.
   Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Γ.Στασινάκης, Πρευσβευτής Ελληνισμού και Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Ν.Καζαντζάκη που εδρεύει στη Γενεύη και ιδρύθηκε στις 14/12/1988 κατόπιν επιθυμίας της Ελένης Καζαντζάκη, έχοντας ως κύριο στόχο την προβολή και διάδοση του έργου του Ελληνα δημιουργού. Ο κ Γ.Στασινάκης αναφέρθηκε στην πολύπλευρη προσωπικότητα του Καζαντζάκη εστιάζοντας κυρίως στις ταξιδιωτικές του αναφορές , ενώ ταυτόχρονα τόνισε τη διαχρονικότητα και επικαιρότητα των ιδεών που απορρέουν από τη μελέτη του έργου του. Αυτό εξάλλου τόνισε και η Πρόεδρος του Συνδέσμου στην παρουσίασή της, επισημαίνοντας ότι  στις «δύσκολες στιγμές που περνάει ο τόπος μας, ο λόγος του Καζαντζάκη, πιο επίκαιρος από ποτέ, ακούγεται καθάριος και λυτρωτικός ,επανατοποθετώντας τις αξίες που χάσαμε και τις εικόνες που ξεχάσαμε».
Το «ταξίδι» στα κείμενα του Ν.Καζαντζάκη ξεκίνησε με την εισαγωγή των επιλεγμένων τόπων που διάβασε η αντιπρόεδρος Τ.Ζουρνατζή, ενώ η παραστατική αφήγηση των αποσπασμάτων από τη Φιλόλογο-ηθοποιό Χρύσα Μαγαϊτη με τη συνοδεία της  υποβλητικής  μουσικής  του Π.Αϊβαζίδη (φοιτητή Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας) στο κανονάκι, γοήτευσε και συγκίνησε τους εκλεκτούς παρισταμένους.
Το κοινό απόλαυσε μια μοναδική βραδιά λόγου και τέχνης που μας ταξίδεψε στους τόπους που επισκέφθηκε και αγάπησε ο Ν. Καζαντζάκης μέσα από την εικονική προβολή που επιμελήθηκε άρτια  η Πρόεδρος του Συνδέσμου Σύλια Ζέττα. Ολοι βιώσαμε μια «μυσταγωγία» που μας απομάκρυνε από την υλιστική αιχμαλωσία και μας μύησε στην ανώτερη αξία του απλού, του ταπεινού ,του πνευματικού αγαθού.
Ο    Σύνδεσμος Φιλολόγων  ευχαριστεί  τον Βουλευτή κ Α.Καριπίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών κ.Ι.Μωϋσιάδη, τον κ.Π.Δράτσιο, Δ/ντή του Πολιτικού γραφείου του κ.Σ.Κουτμερίδη, την Αντιδήμαρχο Παιδείας και εκπρόσωπο του  Δημάρχου κ.Σ.Μπιτζίδου, τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ.Α.Μασλαρινό, τους εκπροσώπους πολιτιστικών συλλόγων και το πλήθος των Φιλολόγων-  συναδέλφων που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.
                                                                        Για το Δ.Σ. του Συνδέσμου
                                                                            Η Γενική γραμματέας
                                                                           Ολυμπία Παχαδίρογλου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΣΙΡΙΣ Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template