Σεμινάριο- Διημερίδα για την διδασκαλία του Ολοκαυτώματος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Σερρών σε συνδιοργάνωση με την Κ.Ε.ΔΗ.Σ. του Δήμου Σερρών, στο πλαίσιο του Προγράμματος εορτασμού των 100 χρόνων απελευθέρωσης των Σερρών, πραγματοποίησε την Παρασκευή και το Σάββατο 1 και 2 Μαρτίου 2013, στο Μουσικό σχολείο Σερρών, εκπαιδευτικό Σεμινάριο- Διημερίδα για την διδασκαλία του Ολοκαυτώματος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.


     Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων κ. Σύλια Ζέττα χαιρετίζοντας την Διημερίδα και λίγο πριν  ξεκινήσουν οι εργασίες του σεμιναρίου υλοποιώντας την ομόφωνη  απόφαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλόλογων, κάλεσε και τίμησε  τον αγαπημένο συνάδελφο, άοκνο φιλόλογο της πόλης, και ισόβιο καθηγητή των μαθημάτων Κλασικής παιδείας του Μαξιμείου Πνευματικού Κέντρου της Πόλης μας κ.Ζήση Μητλιάγκα, ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης για την πολυετή προσφορά του στα γράμματα και στον πολιτισμό της πόλης. Η εν λόγω τιμή του αποδόθηκε και για τον πρόσθετο λόγο ότι ο κ. Μητλιάγκας, στα χρόνια που διετέλεσε Δήμαρχος Σερρών, θεσμοθέτησε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το Φεβρουάριο του 2000, την 4η Μαρτίου ως Ημέρα μνήμης για τους Σερραίους Εβραίους στους οποίους και αφιερώθηκε το  σεμινάριο.

 Η στιγμή ήταν ιδιαίτερα συγκινητική και για τον κ. Ζήση Μητλιάγκα, αλλά και για όλους τους παρισταμένους που τον αγκάλιασαν με το ζεστό τους χειροκρότημα. Ο κ. Ζήσης Μητλιάγκας  αφού ευχαρίστησε το Δ.Σ. του Συνδέσμου για την τιμή, όπως είπε, να τον βραβεύουν συνάδελφοι, έκλεισε το λόγο του με τη φράση από τον «Επιτάφιο» του Θουκυδίδη πως « το γάρ φιλότιμον μόνον εστίν αγήρων και ου τέρπει μάλλον το κερδαίνειν αλλά το τιμάσθαι».  
    Στη συνέχεια η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων  κήρυξε την έναρξη του Σεμιναρίου, επισημαίνοντας  την σημασία αξιοποίησης της διδασκαλίας του ολοκαυτώματος στην σύγχρονη εκπαίδευση, καθώς όπως εύστοχα τόνισε «ως εκπαιδευτικοί και κυρίως ως φιλόλογοι, ευθύνη μας είναι η διδασκαλία της ιστορίας με στόχο τη δημιουργία σκεπτόμενων και ώριμων πολιτών, οι οποίοι δεν θα αποδέχονται αβασάνιστα κάθε προσπάθεια παραχάραξής και κάπηλης εκμετάλλευσής της".

    Ευχάριστη έκπληξη και συνάμα  συγκινητική στην έναρξη της Διημερίδας η μουσική  δραματοποίηση του Ολοκαυτώματος από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου με την καθοδήγηση των Μουσικών κ. Θάνου Μαρκατόπουλου και αδελφών Βοσκίδη. Με την παραστατικότητα και τη μουσική τους επένδυση το κοινό βίωσε το Ολοκαύτωμα και καταχειροκρότησε τους συντελεστές  της μοναδικής αυτής «μουσικής αναπαράστασης».
  
           Την Α΄ Συνεδρία του σεμιναρίου άνοιξε η κα Λίλα Σκέμπερη, οργανωτική γραμματέας του ΔΣ Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Σερρών,  η οποία αφού διασαφήνισε  τι είναι Ολοκαύτωμα "Με τον όρο Ολοκαύτωμα εννοούμε τη συστηματική, χωρίς ιστορικό προηγούμενο –ευχόμαστε και χωρίς ιστορικό επόμενο- εξόντωση μέχρι τελικής εξάλειψης 5.5 εκατομμυρίων Εβραίων, κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου  Πολέμου, από τους Γερμανούς ναζί και τους συνεργάτες τους μόνο και μόνο επειδή γεννήθηκαν Εβραίοι", τόνισε την αναγκαιότητα ένταξης του Ολοκαυτώματος στη διδακτική πρακτική, μέσω της ιστορίας και της λογοτεχνίας, καθώς τα οφέλη είναι πολλαπλά για τα νέα παιδιά: "Το Ολοκαύτωμα μας αφορά όλους, Εβραίους και μη Εβραίους, και πρέπει να αποτελεί ένα κεντρικό ζήτημα σε κάθε εκπαιδευτική διαδικασία που ασχολείται με τον Κόσμο στον οποίον ζούμε. Πέρα από το ότι αποτελεί ένα καταλυτικό ιστορικό γεγονός βοηθά τους νέους να κατανοήσουν τις ρίζες και τις συνέπειες της προκατάληψης, του ρατσισμού και της δημιουργίας στερεοτύπων σε κάθε κοινωνία. Επιπλέον αναδεικνύει τις συνέπειες της σιωπής, της απάθειας και της αδιαφορίας μπροστά στην καταπίεση των άλλων. Είναι ευθύνη των πολιτών σε κάθε κοινωνία να μάθουν να διακρίνουν τα σήματα κινδύνου και να μάθουν πότε να αντιδρούν -μία δραματικά επίκαιρη επισήμανση για την Ελλάδα του 2013".


      Κατόπιν ακολούθησαν οι πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις της Δρ Μόλχο Ρένας με τίτλο «Μύθοι και πραγματικότητα για το Ολοκαύτωμα στη Θεσσαλονίκη", της άλλοτε επονομαζόμενης μητέρας του Ισραήλ και Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων που ωστόσο σημείωσε από τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας των Εβραίων σε όλη την Ευρώπη, 96%, του κου Πανταζόπουλου, πολιτικού επιστήμονα, Επίκουρου καθηγητή Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ με τίτλο 'Αντισημητισμός στην Ελλάδα" και οι εισηγήσεις στη 2η Συνεδρία, της  Πολυξένης Ελευθερίου, υποψήφιας Δρ, με τίτλο: 'Το Ολοκαύτωμα στο Διαδίκτυο', όπου παρουσιάστηκαν τα ευρήματα της πολυετούς έρευνας στις ψηφιακές πηγές για τον τρόπο που παρουσιάζεται το Ολοκαύτωμα και τέλος η εισήγηση του Ψυχολόγου Μsc κου. Γιώργου Μαρτινίδη, με τίτλο: "Το τραύμα στο Διαδίκτυο", όπου διερευνήθηκε η ψυχολογική  επίδραση του Ολοκαυτώματος στις επόμενες γενιές.
Η δεύτερη μέρα άνοιξε με την εισήγηση του κου Μαυροσκούφη, Καθηγητή Διδακτικής, Μεθοδολογίας και Ιστορίας της Εκπαίδευσης στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής Α.Π.Θ. με τίτλο:  «Μνήμη, λήθη και ιστορική εκπαίδευση: η περίπτωση των Ελλήνων Εβραίων ως ένα παράδειγμα «καταστροφικής διδακτικής»
     Ιδιαίτερο ειδικό ενδιαφέρον για την πόλη των Σερρών και την τοπική ιστορία μας, είχε η επόμενη εισήγηση, του Δρ Βασίλη Ριτζαλέου, ενός από τους μοναδικούς μελετητές της ιστορίας των εβραϊκών κοινοτήτων της Ανατ. Μακεδονίας, με θέμα : «Η Ιστορία της εβραϊκής κοινότητας των Σερρών". Με επιστημονική πληρότητα και εμβρίθεια ξετύλιξε συστηματικά το κουβάρι της παρουσίας των 500 περίπου Σερραίων Εβραίων και του βίαιου εκτοπισμού τους από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής, την 4 Μαρτίου 1943, 70 χρόνια πριν και του τραγικού θανάτου τους στο στρατόπεδο εξόντωσης της Τρεμπλίνκα.
   Η Διημερίδα ολοκληρώθηκε με τις ευχαριστίες της Προέδρου προς το Δήμο Σερρών και ειδικότερα το Δήμαρχο κ Αγγελίδη και την Πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ κ. Σ. Μπιτζίδου, που χάρη στην αμέριστη αρωγή και στήριξή τους υλοποιήθηκε το εν λόγω Σεμινάριο, αλλά στην κ. Δήμητρα Τσεσμετζή, Δ/ντρια του Μουσικού σχολείου για την ευγενική παραχώρηση του χώρου του και τέλος σε όλους τους χορηγούς που βοήθησαν και πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους αφειδώς.

Την εκδήλωση τίμησαν και ευχαριστούμε για την παρουσία τους, πλήθος συνάδελφοι, ο Δήμαρχος Σερρών κ. Π.Αγγελίδης, η κ.Σοφία Μπιτζίδου, ο κ.Βουρουτζίδης, ο Σχολικός Συμβουλος Φιλολόγων Ν.Σερρών κ.Γ.Κιορίδης κ.α
 Οι εισηγήσεις και επιμορφωτικό υλικό για τη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση βρίσκονται στο ιστολόγιο που δημιουργήθηκε και μπορεί ο κάθε συνάδελφος να επισκεφθεί στη Δ/νση:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΣΙΡΙΣ Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template