Συναντηθήκαμε χθες στο καφέ Γκόγια με τη Σώτη Τριανταφύλλου, που ήρθε στην πόλη μας για να παρουσιάσει το νέο της βιβλίο "Ο χρόνος πάλι". Ασυνήθιστη μάλλον στην ανοιξιάτικη βραδυνή δροσιά της βόρειας Ελλάδας, με ένα δανεισμένο αντρικό σακάκι πάνω της και μια σόδα να απασχολεί πιο πολύ τα χέρια της, η Σώτη έμοιαζε μια φίλη παλιά που αποφασίζει ξάφνου να μας πει πράγματα πολύ σοβαρά. 'Ετσι αισθάνθηκα το φυσικό αμήχανο στυλ της που συνοδευόταν από καταθέσεις ζωής, καθώς το νέο της βιβλίο είναι μια αυτοβιογραφία, που όμως "μπορεί να διαβαστεί και με τυχαία σειρά". Με απλότητα σχολίασε αυτή την επιλογή της όχι ως ένδειξη κατάκτησης ενός συγγραφικού επιπέδου αλλά ως ανάγκη ανθρώπινη να αναμετρηθεί με την προσωπική της ιστορία. Γρήγορα το κοινό της αιχμαλωτίστηκε από την ανεπιτήδευτη εμφάνιση και ομιλία της και ξανοίχτηκε σε ερωτήσεις, που κύλησαν με τη ροή μιας χαλαρής κουβεντούλας για αυτά που μας πονάνε. Κράτησα κάποιες ενδεικτικές για τη συγγραφέα και τον άνθρωπο αναφορές:
Μάλλον το ταλέντο, συγγραφικό ή αναγνωστικό γεννιέται, δε γίνεται.
Το μυαλό του συγγραφέα είναι γεμάτο από εκατοντάδες ιστορίες, που τις συλλέγει συνέχεια γιατί κοιτά με περίεργο βλέμμα το διπλανό του.
Ο αναγνώστης εμφανίζεται μπροστά της μετά την έκδοση των βιβλίων και όχι πριν.
Η πορεία πάντως προς τη βελτίωση είναι κοινή, συγγραφέα και επαρκούς αναγνώστη. Ο χρόνος δεν την φοβίζει αλλα την προκαλεί για να τον ζήσει.
Η απογοήτευση από τη μεταπολεμική αριστερά.
Η απέχθειά της για τη βλαχολαϊκοπόπ μουσική του νεοέλληνα.
Η εντύπωσή της για τις επαρχιακές πόλεις, που έχουν πια γίνει πιο ανεκτικές.
Η ανυπομονησία του ενοχικού Αθηναίου, που πούλησε για ένα διαμέρισμα την ακριβή αυλή του.
Η συμπεριφορά μας απέναντι στους μετανάστες, που είναι ... ανύπαρκτη. Για την επιλογή της να μην γίνει μητέρα.
Ήταν πολύ γλυκό το Σαββατόβραδο που μας χάρισε η Σώτη. Θα την ξαναδιαβάσω πιο προσεχτικά γιατί πιστεύω ότι η εποχή μας έχει απόλυτη ανάγκη από μια ροκ θεώρηση της ζωής, θα τολμούσα να πω και η Παιδεία.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου