Ήταν πράγματι εκείνη η νυχτιά της Δευτέρας 21 Φεβρουαρίου 2011, που περιπλανηθήκαμε σε ένα ταξίδι στο έργο του ποιητή Νίκου Καββαδία, πέρα από το χρόνο και τον τόπο. Η κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού σχολείου Σερρών ήταν το απάνεμο λιμάνι που φιλοξένησε την εκδήλωση που συνδιοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων, οι Σχολικοί Σύμβουλοι Φιλολόγων, ο Υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ.Δ.Ε. Σερρών και το Μουσικό σχολείο, αφιερωμένη στον Νίκο Καββαδία, με τίτλο «ατέλειωτες περιπλανήσεις…». Και αληθινά περιπλανηθήκαμε όλοι μαζί σε μια φιλολογική βραδιά, διανθισμένη με μουσική και δρώμενα.
Η εκδήλωση-αφιέρωμα στον ποιητή που το 2010 χαρακτηρίστηκε ως έτος Καββαδία, ήταν οργανωμένη σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος ακούστηκαν οι εισηγήσεις που στόχο είχαν να προβάλλουν σημεία από το διαχρονικό και τόσο δημοφιλές έργο του «Μαρκόνι της ποίησης μας», όπως ανέφερε στο καλωσόρισμα της η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων κ. Τάνια Ζουρνατζή.
Ένα πολυμεσικό αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Ν. Καββαδία το οποίο επιμελήθηκε και παρουσίασε η κ. Αγγελική Αρβαντά, υπεύθυνη βιβλιοθήκης του 5ου Γυμνασίου Σερρών, μας βοήθησε να ανοίξουμε τα πανιά μας για το ταξίδι.
Στη συνέχεια η Σχολική σύμβουλος φιλολόγων, κ. Ελευθερία Ζάγκα, με θέμα της εισήγησής της «Ταξιδεύοντας στον κόσμο του Ν. Καββαδία με πυξίδα τη "Βάρδια"», έβαλε ρότα για την κατανόηση πέραν της ποιητικής και της πεζογραφικής διάστασης του ποιητή.
Το κύριο χαρακτηριστικό του Νίκου Καββαδία είναι η μεγάλη του αποδοχή από το νεανικό κοινό και η διαχρονική επικαιρότητά του. Στοιχεία που οφείλονται σε ένα μεγάλο βαθμό στη ευλογημένη συνάντηση της ποίησης του Νίκου Καββαδία με τη μουσική έκφραση σπουδαίων δημιουργών, οι οποίοι και οδήγησαν το έργο του ποιητή σε μια αέναη περιπλάνηση στο ευρύ κοινό, όπως τόνισε στην εισήγησή του ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Σχολικός σύμβουλος φιλολόγων, με τίτλο: «Όταν η μουσική συναντά την ποίηση: Το παράδειγμα του Ν. Καββαδία».
Επόμενος σταθμός των περιπλανήσεων μας στάθηκε η παραστατική και υποβλητική εισήγηση της συναδέλφου, φιλολόγου κ. Δώρας Μπαγανά, η οποία και ανέλυσε τον «ιδιότυπο εξωτισμό του Ν. Καββαδία», μέσα από χαρακτηριστικά αποσπάσματα των ποιημάτων του.
Τέλος το πρώτο μέρος της εκδήλωσης σφράγισε η συνάδελφος, φιλόλογος Αλεξάνδρα Μάλαμα, η οποία αναζήτησε την «εικόνα του Άλλου στο έργο του Ν. Καββαδία», περιπλανώμενη στην εικόνα του οικείου άλλου αλλά και του αλλότριου εαυτού μέσα από συγκεκριμένα ποιήματα των ποιητικών του συλλογών, Πούσι, Μαραμπού, Τραβέρσο.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης το ποιητικό δρώμενο που ετοίμασαν οι μαθητές του Λυκείου Βυρώνειας υπό τη διδασκαλία του φιλολόγου τους
Ανέστη Ακριτίδη, καθήλωσε το κοινό και συγκίνησε με την αλήθεια και τη δύναμη της δημιουργικότητάς του. Με θέμα «Σαν μια παλιά ελαιογραφία του Γκόγια», οι μαθητές και ο καθηγητής τους απέδωσαν δραματοποιημένα επιλεγμένα ποιήματα του Ν. Καββαδία. Στην ουσία όμως ταξίδεψαν την ποίηση του Ν. Καββαδία μέσα στην κατάμεστη αίθουσα και διαμόρφωσαν το καλύτερο σκηνικό για να ακουστεί καθάρια αμέσως μετά, ο μελοποιημένος λόγος του από τη Χορωδία της Β΄ Γυμνασίου και το Οργανικό Σύνολο των μαθητών του Μουσικού Σχολείου. Υπό τη διεύθυνση του Αθανασίου Μαρκατόπουλου, οι μαθητές απέδωσαν με τον καλύτερο τρόπο τέσσερα από τα πιο γνωστά ποιήματα του Ν. Καββαδία σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου, την Πικρία, το Σταυρό του Νότου, τη Θεσσαλονίκη, και το Καραντί.
Η ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε μας ταξίδεψε όλους στα νεανικά μας χρόνια όταν «μαγεμένοι» περιπλανιόμασταν στα υγρά και ομιχλώδη τοπία της ποίησης των μεγάλων οριζόντων... Ως ιδανικοί και ανάξιοι εραστές των ποιημάτων του αποχωρίσαμε αλλά θα θυμόμαστε για πάντα … κείνη τη νυχτιά που φύσαγε ο Βαρδάρης…
Οι εισηγητές της εκδήλωσης Οι μαθητές του Λυκείου Βυρώνειας
για τον ποιητή Ν.Καββαδία
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου