Ως σφαλερή χαρακτήρισαν ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων (Π.Ε.Φ.) Αναστάσιος Στέφος και η επίτιμη Σύμβουλος του τ. Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Χριστίνα Βέικου-σε εδική εκδήλωση της ΠΕΦ- την αφαίρεση της διδασκαλίας του «Επιταφίου» λόγου του Περικλή από την Γ΄ Λυκείου όχι μόνον, όπως τονίστηκε, επειδή πρόκειται για ένα μνημειώδες κείμενο του αρχαιοελληνικού λόγου, αλλά και γιατί προσφέρεται ιδιαίτερα για την καλλιέργεια του δημοκρατικού πολιτικού ιδεώδους. Ο Φάνης Κακριδής μάλιστα τόνισε με αυστηρότητα τις μορφωτικές απώλειες που συνεπάγεται αυτή η αφαίρεση για την πνευματική και ιδεολογική συγκρότηση των μαθητών.
Κατόπιν οι τρεις πανεπιστημιακοί καθηγητές Ιστορίας Φάνης Κακριδής, Γιώργος Λεοντσίνης, Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, ως εισηγητές στην εκδήλωση, υπήρξαν πολύ διαφωτιστικοί ως προς το ατόπημα της ανάθεσης διδασκαλίας της ιστορίας σε καθηγητές μη φιλολόγους
όπως και στην αντιεπιστημονική διάκριση της Τοπικής από τη Γενική ιστορία, την οποία κάνει το πρόγραμμα σπουδών του μαθήματος. Ο κ. Λεοντσίνης τόνισε πόσο εμπλουτίζει τις γενικότερες εμπειρίες των μαθητών η ενασχόληση με την τοπική τους ιστορία, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Χαράλαμπος Μπαμπούνης απέδειξε με επιστημονικά επιχειρήματα ότι η Ιστορία είναι μία ενιαία ολιστική επιστήμη και είναι ανάγκη να διδάσκεται από τους ειδικούς φιλολόγους καθηγητές, ενώ ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ Ευάνθης Χατζηβασιλείου προσέθεσε και το γεγονός ότι ο διδακτικός κατακερματισμός της ιστορίας και η διδασκαλία του από μη ειδικούς καθηγητές υποβαθμίζει και τη σημασία και το μορφωτικό ρόλο του μαθήματος.
Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήραν οι δύο κυρίες που ανέλαβαν την «υπεράσπιση» του μαθήματος της Λογοτεχνίας, το οποίο στο εξής θα είναι μονόωρο στη Γ΄ Λυκείου δανείζοντας την δεύτερη ώρα του στην Κοινωνιολογία και, επίσης, δεν θα εξετάζεται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Η κ. Γκίβαλου ανέδειξε το ευρύτατο φάσμα ιδεών, αξιών και συναισθημάτων που καλλιεργούνται και μεταδίδονται στους μαθητές μέσω των λογοτεχνικών κειμένων, όπως, ακόμη, και τη σημαντική, πέραν της μορφωτικής, κοινωνική ευαισθητοποίηση των μαθητών που προσφέρει η μελέτη της λογοτεχνίας. Τις ίδιες απόψεις υποστήριξε ένθερμα η η Τασούλα Καραγεωργίου, επίτιμη σχολική σύμβουλος και αντιπρόεδρος της Π.Ε.Φ., τονίζοντας με έμφαση ότι τέτοιες βεβιασμένες και αστόχαστες ενέργειες, εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, κινητοποιούν τους φιλολόγους σε αγώνες για τα αυτονόητα δίκαιά τους.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πολλές, εύστοχες και δυναμικές παρεμβάσεις από τους συμμετέχοντες συναδέλφους, καθώς και την ανάγνωση διαμαρτυριών και ψηφισμάτων που έστειλαν φιλόλογοι και Σύνδεσμοι Φιλολόγων από άλλες περιοχές της χώρας, που έδειξαν ακριβώς τη γνώση, το ενδιαφέρον και την αγωνία όλων των φιλολόγων.
Το κοινό συμπέρασμα ήταν πως οι αλλαγές στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση πρέπει να γίνονται με περίσκεψη από τους αρμόδιους του Υπουργείου Παιδείας και πάντοτε σε διαβούλευση και συνεργασία με τους συγκεκριμένους φορείς και τους ειδικούς του εκπαιδευτικού χώρου. Προς επίρρωσιν της κοινής αυτής θέσης αποφασίστηκε να συνταχθεί, με ευθύνη του Δ.Σ. της Π.Ε.Φ., σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας, το οποίο θα αποσταλεί στον Υπουργό Παιδείας και τους συναρμοδίους, στα Μέσα Ενημέρωσης, στους Συνδέσμους Φιλολόγων και τα Γυμνάσια/Λύκεια όλης της χώρας και θα καταβληθεί προσπάθεια να λάβει τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Αθηνών, και με αφορμή τις πρόσφατες εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας, σχετικά με τον αποκλεισμό των φιλολόγων από τη διδασκαλία της Τοπικής Ιστορίας. Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος της Π.Ε.Φ. Αναστάσιος Στέφος και συντόνισε ηεπίτιμη Σύμβουλος του τ. Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Χριστίνα Βέικου.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου