ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ


Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Σερρών πραγματοποίησε στο διάστημα 3-6 Ιουλίου 2016 ένα μοναδικό οδοιπορικό ιστορικής μνήμης στην Αλβανία και επισκέφτηκε εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπου με αξιοθαύμαστη προσπάθεια καλλιεργείται και διδάσκεται η ελληνική γλώσσα και ο ελληνορθόδοξος πολιτισμός. Κορυφαία στιγμή για όλους μας η συνάντηση με τον πνευματικό ηγέτη της Ορθοδοξίας τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, τον Αρχιεπίσκοπο της Αγάπης, ο οποίος με το μεστό λόγο του την πνευματική του διαύγεια χάρισε σε όλους μας την ευλογία του και μας επέτρεψε να γίνουμε κοινωνοί του σπουδαίου ιεραποστολικού και εκπαιδευτικού του έργου.
 Ξεκινώντας αυτό το οδοιπορικό ως περιηγητές της ιστορίας και του αρχέγονου πολιτισμού μας και φέτος αναζητήσαμε τα πανάρχαια ζωντανά ακούσματα της γλώσσας μας  και διατρέξαμε την «Άπειρο χώρα», την  Ήπειρο,  όπου πέτρα- πέτρα μας αποκαλυπτόταν η πανάρχαιη ιστορία της.  
Πρώτος σταθμός μας η ιστορική πόλη της Κορυτσάς, όπου με τη συνοδεία του Συντονιστή Εκπαίδευσης κ. Βασίλη Σωτηρούδα,  επισκεφτήκαμε το Ελληνοαλβανικό Σχολείο «Όμηρος» Κορυτσάς και ενημερωθήκαμε από τους φιλόξενους συναδέλφους για το εκπαιδευτικό σύστημα και τη λειτουργία των σχολείων στη γειτονική χώρα. Αναριγήσαμε μπροστά στο σπίτι που ζούσε ο ποιητής Γ. Σεφέρης  και προβληματιστήκαμε με την εγκατάλειψή του και καταλήξαμε για προσκύνημα στο νέο Μητροπολιτικό Ναό της Αναστάσεως που εγκαινιάστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. 
Στην πρωτεύουσα της Αλβανίας τα Τίρανα επισκεφτήκαμε το  Αρσάκειο Σχολείο Τιράνων, όπου ο φιλόξενος διευθυντής κ. Φράγκος και οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί μας ενημέρωσαν με κάθε λεπτομέρεια για τις ιδιαίτερες συνθήκες εκπαίδευσης του σχολείου και μας ξενάγησαν στους σύγχρονα εξοπλισμένους χώρους του.
Μετά από μια πανοραμική περιήγηση στη σύγχρονη πρωτεύουσα μας υποδέχτηκε το συγκρότημα της Αρχιεπισκοπής, όπου εκεί μας δόθηκε το  μοναδικό προνόμιο της τιμητικής ξενάγησης από τον προσωπικό αγιογράφο του αρχιεπισκόπου Αναστασίου, ο οποίος στον Καθεδρικό ναό της Αναστάσεως μας προετοίμασε με τον πλέον κατάλληλο τρόπο για τη σημαντική συνάντηση με τον προκαθήμενο της Ορθοδόξου εκκλησίας στην Αλβανία. Το σπουδαίο  πνευματικό και εκπαιδευτικό έργο του φωτισμένου Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου και των ανθρώπων της ελληνικής κοινότητας μας συγκλόνισε και δεσμευτήκαμε ότι θα σταθούμε αρωγοί έτσι ώστε να ενδυναμωθεί.
Έμπλεοι συγκίνησης  αναχωρήσαμε για τον επόμενο σημαντικό προορισμό μας, τη γνώριμη για τους φιλολόγους  ιστορική  πόλη της Αρχαίας Επιδάμνου με τη Ρωμαϊκή Αγορά και το Αμφιθέατρο της Αρχαίας Επιδάμνου να σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση και να  αποτελούν   τα  σημαντικότερα   αξιοθέατα της   πόλης του Δυρραχίου, της  παραθαλάσσιας πόλης με το μεγαλύτερο λιμάνι, με τα σύγχρονα κτίρια και την εντυπωσιακή παραλία της Αδριατικής.  Εντυπωσιασμένοι  καταλήξαμε στην τουριστικά αναπτυσσόμενη Αυλώνα.  
Με τον αντίλαλο της ιστορικής μνήμης να αντηχεί στα Ακροοκεραύνια  Όρη συνεχίσαμε το οδοιπορικό μας και  φτάσαμε στη Χειμάρα. Εκεί ανηφορίσαμε μαζί με τον πρόεδρο της Ομόνοιας Χειμάρας που μας υποδέχτηκε στην μαρτυρική πόλη της Βορείου Ηπείρου, όπου βρίσκεται και το ελληνοοθόδοξο σχολείο « Όμηρος». Οι μνήμες τόσο ηχηρές αντιλαλούσαν στα άδεια μισογκρεμισμένα αλλά περήφανα ηπειρώτικα σπίτια του χωριού.
Στο αρχαιολογικό πάρκο του Βουθρωτού,  της αρχαίας αποικίας των Ελλήνων, διαπιστώσαμε πόσο αρμονικά συνδυάζονται όλες οι φάσεις της ιστορίας μέσα σε  ένα καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον και τεκμηριώνονται από τα ανάλογα  αρχαιολογικά ευρήματα. Στους Άγιους Σαράντα θαυμάσαμε την όμορφη και αναπτυσσόμενη τουριστικά πόλη -αφετηρία της αποκαλούμενης Ριβιέρα της Αλβανίας και η συνάντησή μας με τον Πρόεδρο της Ομόνοιας μας έδωσε τη δυνατότητα να ενημερωθούμε για τα θέματα εκπαίδευσης της ελληνικής μειονότητας.
Επόμενος σταθμός μας το  πανέμορφο ιστορικό Αργυρόκαστρο με το επιβλητικό του κάστρο και τους φιλόξενους κατοίκους, το οποίο αποτελεί Μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Εκεί μια πνοή αγάπης-μια πνοή ζωής για την ελληνική μειονότητα και την Ορθοδοξία έχει δημιουργηθεί από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και το Μητροπολίτη Αργυρουπόλεως με τη βοήθεια ακάματων μαχητών. Δίπλα στον καθεδρικό ναό του Αργυροκάστρου το εκπαιδευτικό ίδρυμα "Πνοή Ζωής" μας εντυπωσίασε και  άγγιξε τις ψυχές μας, όπως και η παραίνεση του συμπατριώτη μας Μητροπολίτη Δημήτριου, "Δασκάλους και φιλολόγους θέλουμε παιδί μου"!
Τελευταίος σταθμός του οδοιπορικού μας ήταν το νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων του 2ου Παγκοσμίου πολέμου στους Βουλιαράτες, όπου τελέσαμε τρισάγιο στην μνήμη των  πεσόντων στρατιωτών. Όταν ως φιλόλογος φτάνεις στις κορυφογραμμές της ιστορίας σου με τη Μνημοσύνη να σε συντροφεύει συνειδητοποιείς πως όλα τα Πανεπιστήμια και όλες οι αναλύσεις δεν μπορούν να περιγράψουν αυτό που νιώθεις ως κραυγή να ακούγεται εδώ και που ενέπνευσε τον μεγάλο μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη να γράψει τους στίχους που με δάκρυα στα μάτια ψιθυρίζεις...γιατί αυτοί μόνο καταφέρνουν να αποδώσουν αυτό που νιώθεις...
Τα θεμέλια μου στα βουνά
και τα βουνά σηκώνουν οι λαοί στον ώμο τους
και πάνω τους η μνήμη καίει άκαυτη βάτος.
Μνήμη του λαού μου σε λένε Πίνδο και σε λένε Άθω...


Και όταν η οστεοθήκη φτάνει... και η ελληνική σημαία τυλίγει για να ζεστάνει τον ήρωα, το παλικάρι....και το θυμίαμα καλεί σε επικοινωνία τις ψυχές...συνειδητοποιείς μέχρι το μεδούλι πως δεν είναι κενό γράμμα...οι στίχοι του Εθνικού μας Ύμνου.

 
Για το ΔΣ

Σύλια Ζέττα                                      Δώρα Μπαγανά
Πρόεδρος                                             Γ.Γραμματέας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΣΙΡΙΣ - SIRIS Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template