Βιβλιοπαρουσιάσεις


Α. Το Σάββατο, 13 Απριλίου 2019, στο ξενοδοχείο «Φίλιππος Ξενία» η Ένωση για την Ανάδειξη και τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (Ε.Α.Δ.Ε.Γ) και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Σερρών διοργάνωσαν επιμορφωτική συνάντηση – συζήτηση με θέμα:

«Όταν η Αθηναϊκή Δημοκρατία κινδύνευσε: 
Το ολιγαρχικό πραξικόπημα του 411 π.Χ.». 

Η Ένωση αφιέρωσε τον 5ο τόμο του περιοδικού της «Λόγοι εν Σέρραις» στην εργασία του κ. Γεωργίου Ηρ. Ορφανού, φιλολόγου και συγγραφέα, για το ολιγαρχικό πραξικόπημα του 411 π.Χ.  

Οι φιλομαθείς και φιλίστορες συμπολίτες μας άκουσαν με προσοχή και ενδιαφέρον την εισήγηση του κ. Ορφανού, ο οποίος, στην ομιλία του, θέλησε να εστιάσει στην αξία της κλασικής Αθηναϊκής Δημοκρατίας και να επισημάνει ποιοι ήσαν οι λόγοι που αυτή κινδύνευσε, διαρκούντος του Πελοποννησιακού πολέμου, το 411 π.Χ. συγκεκριμένα, από ένα βραχύβιο ολιγαρχικό πραξικόπημα, το οποίο, αν και είναι κομβικής σημασίας στην αρχαία ελληνική ιστορία, δεν έχει τύχει αναλόγου προβολής από την ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία έως τώρα. Ο κ. Γ. Η. Ορφανός, αφού μίλησε στο κοινό για τις αρχαίες και νεότερες πηγές που χρησιμοποίησε στην εργασία του και «φώτισε» το γεγονός με τους πρωταγωνιστές του, τα αίτια και τις συνέπειές του, τόνισε εμφαντικά και τη διαχρονική ευθύνη των πολιτών προστασίας των δημοκρατικών θεσμών και το ρυθμιστικό ρόλο της ψυχολογίας του πλήθους σε δύσκολους για τις κοινωνίες καιρούς.



 
 

Β. 

Την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, στις 7:00 μ.μ., στο Public Σερρών παρουσιάστηκε το βιβλίο της Χαρούλας Αποστολίδου, φιλολόγου και συγγραφέα,

"Ο Χρόνος Είναι Αναπνοές"


με θέμα τη ζωή στο Λαϊκό Σανατόριο Ασβεστοχωρίου την περίοδο 1936-39. Το βιβλίο παρουσίασαν η τέως σύμβουλος φιλολόγων Σερρών, κ.Ελευθερία Ζάγκα
και η κοινωνιολόγος Νανά Μιμιλίδου. Με τη βοήθεια πλούσιου εποπτικού υλικού από το φωτογραφικό αρχείο του Νοσοκομείου, αποδόθηκε η κοινωνική διάσταση του εγκλεισμού και οι επιπτώσεις της στις ανθρώπινες σχέσεις και συμπεριφορές.






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΣΙΡΙΣ - SIRIS Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template