ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ – 16ο έτος!


Την Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2019, με το 31ο μάθημα, έκλεισε η 16η διδακτική περίοδος του Πνευματικού Συμποσίου «Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας», η δεύτερη στην οποία συμμετέχει επίσημα ο Σύνδεσμός μας. Ήταν μια από τις πιο πλούσιες και γόνιμες διδακτικές περιόδους, με πολλούς εισηγητές και ποικιλία εισηγήσεων από την αρχαία κληρονομία, τον παγκόσμιο πολιτισμό, την νεότερη Ελλάδα και τη σύγχρονη πνευματική δημιουργία, πανελλήνια και τοπικά.
Πιο συγκεκριμένα, έγιναν μαθήματα φιλοσοφίας σχετικά με τον Πλάτωνα, τον Δημόκριτο και τον Αριστοτέλη (Ζ.Μητλιάγκας, Θ.Ανδρονίδης, Γ.Κωστούρος, Ισ. Μάλαμα), τη δραματική ποίηση (Φ.Τζήκα), τις απαρχές του ελληνισμού και τον μικρασιατικό ελληνισμό (Γ.Δεληγιώργης, Φ.Φάκας), για το Βυζάντιο (Γ.Κωστούρος, Π.Τυμπανίδου), τους νεοέλληνες λογοτέχνες, τον Σολωμό, τον Δ.Παπαρηγόπουλο (Θ.Πασχαλέρης, Δ.Μπαγανά), το δημοτικό τραγούδι (Φ.Κεχαγιά), το ρωσικό θέατρο (Θ.Νότας), τον Τ.Λειβαδίτη (Σ. Ζέττα, Γ.Κωστούρος) με μουσική υπόκρουση.

Το σπουδαιότερο, στην 16η διδακτική περίοδο ξεκίνησε η παρουσίαση σερραίων πνευματικών δημιουργών και του έργου τους, για να τονιστεί η σημασία και η αξία του τοπικού πολιτιστικού μας δυναμικού. Έτσι ξεκινήσαμε με τον φιλόλογο Θ.Μπαντέ και την εξαίρετη ανάλυση για τα Ηθικά Νικομάχεια του Αριστοτέλη (Θ.Μπαντες – Ισ.Μάλαμα). Συνεχίσαμε με τον εξαίρετο φιλόλογο-γλωσσολόγο Ν.Ταχινοσλή και το έργο του σχετικά με την ονοματολογία των Σερρών. Κατόπιν παρουσιάσαμε το εξαίρετο μυθιστόρημα της φιλολόγου Φ.Κεχαγιά, στενής συνεργάτριας του πνευματικού μας συμποσίου, με τίτλο Πόσο ήθελα να μ’ αγαπήσεις (Ζ.Μητλιάγκας, Τ.Ζουρνατζή) και με τον εξαίρετο φιλόλογο Σ.Κανλή μυηθήκαμε στο ποιητικό έργο του αείμνηστου πνευματικού δημιουργού της περιοχής μας, Γεωργίου Καφτατζή.
Τέλος, απολαύσαμε μια εξαίρετη ποιητική δημιουργία πολλών εκπαιδευτικών για το αδικημένο από τους φορείς αλλά σπουδαίο ιστορικό και πολιτιστικό μνημείο, τον λόφο Καστά, με τίτλο Κι ο λόφος πήρε να μιλά. Η φροντισμένη έκδοση, που την παρουσίασε η Στ.Παπούλια, έγινε με την πρωτοβουλία του Συνδέσμου Φιλολόγων, υπό την προεδρία της Δ.Μπαγανά, και με την εκδοτική επιμέλεια της γεν.γραμματέως, Ισ. Μάλαμα.
Οι φίλοι των Μαθημάτων, με μέριμνα της κ.Ειρ.Χασιωτάκη, δώρισαν στους εισηγητές ένα ενθύμιο για τη φετινή συμμετοχή τους (αντίγραφο της ιστορικής εικόνας της Παναγίας της Πονολύτριας) και ολοκλήρωσαν το ακαδημαϊκό έτος με δείπνο σε εστιατόριο της πόλης.

Ο Σύνδεσμος ευχαριστεί τον κ.Ζ.Μητλιάγκα, συντονιστή των Μαθημάτων, για την εμπιστοσύνη και τη γόνιμη συνεργασία, όπως επίσης το Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο για την απλόχερη φιλοξενία, το Γρ.Τύπου του Δήμου Σερρών για την υλικοτεχνική υποστήριξη και την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών για την οικονομική στήριξη και συνεργασία. Και βεβαία τους χορηγούς που αναφέρονται σε κάθε δελτίο Τύπου.
Η 17η διδακτική περίοδος (2019-2020) ξεκινά την πρώτη Τετάρτη του Οκτωβρίου του 2019. Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου. Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θ.Ανδρονίδης, Θ.Νότας και Ειρ.Χασιωτάκη. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΣΙΡΙΣ - SIRIS Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template