Παρουσίαση του εκδοτικού έργου του Συνδέσμου

0 σχόλια

 Τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023, στις 7:00 μ.μ., στο Αμφιθέατρο Γεώργιος Καφταντζής» της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών παρουσιάστηκε το εκδοτικό έργο του Συνδέσμου. 

Ο ΣΦΝΣ αντιμετώπισε δημιουργικά τους περιοριστικούς όρους της πανδημίας του covid-19 και προσανατόλισε τη δράση του στην εκδοτική παρουσία. Έτσι, παρά τις κοινωνικές αντιξοότητες και τον οικονομικό περιορισμό, πέτυχε τριπλή εκδοτική παρουσία από το 2021 και εξής. 

Πιο συγκεκριμένα και με χρονολογική σειρά: 

1. Τον Απρίλιο του 2021 εξέδωσε τη συλλογή 14 πεζογραφημάτων «Γραφή Καραντινάτη», που, όπως ο τίτλος δηλώνει, είναι εμπνευσμένη από την εμπειρία της πανδημίας και αποτελεί τη λογοτεχνική προβολή της πρωτόγνωρης εμπειρίας εγκλεισμού και ανατροπής όλων των δεδομένων της ζωής μας. 

Η παρουσίαση της συλλογής έγινε από την κ. Ειρήνη Χατζοπούλου, εκπαιδευτικό και διδάκτορα Νεοελληνικής Φιλολογίας του τμ. Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ. 

2. Τον Φεβρουάριο του 2022 παρέδωσε στους φιλολόγους και στο φιλομαθές κοινό της πόλης τον 9 ο τόμο (2017-2021) της επιστημονικής Περιοδικής Έκδοσής του, «Σίρις», με 9 άρθρα, 2βιβλιοκρισίες και μία παρουσίαση συνεδρίου. 

Η παρουσίαση του Σίρις έγινε από τον κ. Ιωάννη Κιορίδη, Διδάκτορα Ισπανικής Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ, μέλος ΣΕΠ στο ΕΑΠ, πρώην Σχολικό Σύμβουλο Φιλολόγων και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του περιοδικού. 

3. Το εκδοτικό παρόν δόθηκε για τρίτη φορά με την κατάθεση 4 αυθεντικών μαρτυριών των «πέτρινων χρόνων» της Μικρασιατικής Καταστροφής με τίτλο «Την πατρίδα μ’ έχασα». 

Τις μαρτυρικές καταθέσεις παρουσίασε ο κ. Απόστολος Μπάτης, εκπαιδευτικός και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου.











Ο πολιτικός λόγος των αρχαίων Ελλήνων. Λόγος για την πόλη, τον πολίτη, το πολίτευμα, για την πολιτική, τον πολιτικό, το πολιτικό.

0 σχόλια

 Στο πλαίσιο των Μαθημάτων Κλασικής Παιδείας στις 22 Φεβρουαρίου 2023 στις 7 μ.μ. στο κεντρικό αμφιθέατρο της ΔΚΒΣ παρουσιάστηκε το βιβλίο του Βασίλη Μπετσάκου, μέλους του Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, ΑΠΘ. 

"Ο πολιτικός λόγος των αρχαίων Ελλήνων. Λόγος για την πόλη, τον πολίτη, το πολίτευμα, για την πολιτική, τον πολιτικό, το πολιτικό", 

μια ανθολογία κειμένων αρχαίων συγγραφέων από τον Όμηρο μέχρι και τον Αριστοτέλη, που καλύπτει χρονικά το αποτύπωμα του πολιτικού λόγου από την αρχαϊκή εποχή, τον 7ο και 6ο αιώνα π.Χ. μέχρι και την κλασική εποχή, τον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ.

Το βιβλίο παρουσίασαν η Πηνελόπη Τζιώκα-Ευαγγέλου, δρ. Φιλοσοφίας ΑΠΘ, πρ. Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων  και η Ισιδώρα Μάλαμα, φιλόλογος, συγγραφέας και πρόεδρος του Συνδέσμου.







Νέα Προγράμματα Σπουδών για τα Αρχαία Ελληνικά

0 σχόλια

Εκδήλωση αφιερωμένη στα Νέα Προγράμματα Σπουδών αναφορικά με τα Αρχαία Ελληνικά παρακολούθησαν οι φιλόλογοι Σερρών την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023 στο κεντρικό αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών.

Επίσημη προσκεκλημένη η Μαρίζα Φουντοπούλου, καθηγήτρια Μεθοδολογίας Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας στο ΕΚΠΑ και επόπτρια συγγραφής του νέου Προγράμματος Σπουδών για τα ΑΕ στο Γυμνάσιο.

Η εκδήλωση υποστηρίχτηκε από την ΕΛΜΕ Σερρών, τη ΔΚΒΣ και σε συνεργασία με το 1ο Γυμνάσιο Σερρών.

                    










Κοπή βασιλόπιτας 2023

0 σχόλια


Με μεγάλη προσέλευση συναδέλφων-μελών και φίλων του Συνδέσμου κόψαμε τη βασιλόπιτα της νέας χρονιάς την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023 στο gastro & coffe bar "Kennedy" στις 18:00. Ύστερα από τρία χρόνια εσωστρέφειας λόγω πανδημίας μοιραστήκαμε ευχές για τη νέα χρονιά. αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι έφυγαν διπλά ικανοποιημένοι, εκτός από τον τυχερό της βραδιάς κ.Θωμά Νότα, αφού σε όλους κληρώθηκαν βιβλία των εκδόσεων του Συνδέσμου, συναδέλφων ποιητών και συγγραφέων και των εκδόσεων Χατζηθωμά.












Η μνήμη, ο έρωτας, ο θάνατος, το παραμύθι, η πτήση.

0 σχόλια

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Σερρών και οι εκδόσεις Δρόμων παρουσίασαν  την 4η ποιητική συλλογή του Πασχάλη Κατσίκα με τίτλο «Τα κόκκινα πουλιά» στο Φουαγιέ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών (Αστέρια) τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, στις 7.00 μ.μ.





Για την ποιητική συλλογή μίλησαν η Μαρία Καραθανάση, Φιλόλογος - Ποιήτρια και ο Απόστολος Μπάτης, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Σερρών. Ποιήματα διάβασε ο συγγραφέας.

«Ένας ποιητής ανατέμνει έναν πεζογράφο - ένας πεζογράφος ανατέμνει έναν ποιητή»

0 σχόλια

Έναν Θεσσαλό ποιητή και έναν Ηπειρώτη πεζογράφο παρουσίασαν το Σάββατο 28 Ιανουαρίου και ώρα 7.00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Σερρών (Εμμανουήλ Ξάνθου 3) ο ομώνυμος Σύλλογος, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Σερρών και ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών.

Στην εκδήλωση με τίτλο «Ένας ποιητής ανατέμνει έναν πεζογράφο - ένας πεζογράφος ανατέμνει έναν ποιητή» έγινε η παρουσίαση δύο βιβλίων: «Βουρκωμένο ποτάμι», μυθιστόρημα του Δημήτρη Βλαχοπάνου, και «Λέξεις που περίσσεψαν», ποίηση του Νίκου Φαλαγκάρα.




Ο Νίκος Φαλαγκάρας, δικηγόρος, παρουσιάζει τον Δημήτρη Βλαχοπάνο, φιλόλογο. Και ο Δημήτρης Βλαχοπάνος παρουσιάζει τον Νίκο Φαλαγκάρα, δικηγόρο.

Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε ο Απόστολος Μπάτης, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Σερρών.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Κωνσταντίνος Σίσκας, Πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Σερρών, και η Ισιδώρα Μάλαμα, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Σερρών.

 

ΣΙΡΙΣ - SIRIS Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template